Met grote trots presenteert Krachttraining.net een nieuwe columniste: Rose. Beladen met een flinke dosis scepticisme en vooroordelen stuurt Krachttraining.net de onbevangen, talentvolle maar toch ook charmante columniste de komende tijd op een ontdekkingsreis rond het concept Krachttraining. In deze unieke serie artikelen, herkenbaar aan de naam “Ride with Rose”, beleef je de ervaringen van Rose op de voet. Geeft u tips, aanwijzingen en vooral steun tijdens de ervaringen die zij moet doormaken om tot een vernieuwde perceptie van het concept krachttraining te komen. Ride with Rose!

Krachttraining, het woord doet me eigenlijk niet zoveel. Als ik iemand duurtraining hoor zeggen dan spits ik mijn oren en wil meteen weten welke hartslagzone, hoeveel km’s, welke snelheid en hoeveel tijd. Ik schaam me er dan ook niet voor om in te breken in een gesprek en om deze stats te vragen. Maar krachttraining: ik ga heus niet vragen welke spieren, hoeveel kilootjes, hoeveel herhalingen en welke oefening. Bij krachttraining heb ik eerlijk gezegd een beeld van een man met te grote schouders en een nek die doorloopt in zijn kaken. Dat is mijn vooroordeel. Zojuist zag ik op tv een Nederlandse snowboard dame die mee gaat doen met de olympische spelen en ook zij had het over krachttraining. Toevallig ben ik een tijdje geleden tegen een Lance Armstrong boekje aangelopen en ook daar worden er een aantal pagina’s besteedt aan krachttraining. Ik ken een jongen die met zijn fiets nogal wat bergen oprijdt en ook hij heeft het er over. Misschien is het tijd voor mij om mijn perspectief te wijzigen, mijn vooroordelen los te laten.

Ik ben vrouw en ik fiets, op een racefiets. Als vrouw van tegenwoordig heb ik het idee dat slankheid het ultieme schoonheidsideaal is en als fietser ga ik op gewicht, het kan niet licht genoeg. Vroeger heb ik modellenwerk gedaan en trainde ik veel zodat ik slank bleef. Mijn grootste angst was, dat als ik mijn benen te veel zou trainen dat ik dan hele grote benen zou krijgen, hetzelfde had ik met mijn armen en mijn billen. Nu is mij toen verteld dat als ik veel snelle, herhalingen zou doen met een lichtgewicht ik niet bang hoefde te zijn voor grote opgeblazen spieren. Ook vertelde iemand me dat ik me geen zorgen hoefde te maken om mijn bilspieren, want: “die kunnen niet groter worden” zei hij. Ik heb nog nooit in al die tijd dat ik dagelijks een paar uur sportte een boek gepakt om te lezen of dit waar was, ik heb nog nooit aan een kenner gevraagd of het klopt.

Nu als fietser wil ik niet te groot en te zwaar worden, let wel, ik ben een poldertoerist, ik rijd echt niet mee met een koers. Ik woon in Nederland dus klimmen zit er niet in en ik ben 33 jaar oud dus een carrière als topsporter is ook niet meer voor mij weggelegd. Maar omdat ik niet te groot en te zwaar wil worden denk ik dat krachttraining geen goed idee is. Het idee is dat spieren zwaar zijn, maar ook dat heb ik nog nooit gecheckt. En als ik realistisch nadenk en een boekje heb waarin staat dat een zevenvoudig tour winnaar aan krachttraining doet, wie ben ik dan om het af te wijzen?

Mijn idee is nu dan ook om op onderzoek uit te gaan, om mijn vooroordelen te onderzoeken en om mijn gedachten hierover uit te dagen. Mijn vooroordelen als vrouw zijn dat krachttraining ervoor zorgt dat ik groter word en daardoor dikker lijk in mijn spijkerbroek en dat ik door teveel trainen mijn borsten wegtrain. Dus ik ga aan specialisten vragen hoe dat zit, tips uitproberen en misschien wat boekjes erover lezen. Op zoek naar vrouwen die trainen en kijken of deze vooroordelen kloppen. Ook heb ik ooit gehoord dat teveel buikspieroefeningen niet goed zijn omdat je baarmoeder ook een spier is. Ook dat vind ik de moeite waard om te checken, geen arts heeft hier ooit melding van gemaakt waar ik bij was.

Mijn vooroordelen als fietser zijn dat een fietser nu eenmaal niet aan krachttraining doet, dat die spieren je log en langzaam maken en dat je gewicht te veel toeneemt. Ook deze vooroordelen vind ik de moeite van het onderzoeken waard. Mijn bevindingen zal ik gaan delen. Ik ben van plan te gaan praten met een sportarts, een fysiotherapeut, een wielrenner en ik wil wel eens het trainingsadvies van krachttraining.net uit proberen. Ik hoop dat ik mijn broeken over een tijdje nog pas en ik niet heel langzaam ga fietsen, want dan heb ik toch echt een probleem. Mijn grootste angst? Dat blijkt dat ik toch gelijk had.

Klik hier voor deel 2 van de serie Ride with Rose!