Met grote trots presenteert Krachttraining.net een nieuwe columniste: Rose. Beladen met een flinke dosis scepticisme en vooroordelen stuurt Krachttraining.net de onbevangen, talentvolle maar toch ook charmante columniste de komende tijd op een ontdekkingsreis rond het concept Krachttraining. In deze unieke serie artikelen, herkenbaar aan de naam “Ride with Rose”, beleef je de ervaringen van Rose op de voet. Geeft u tips, aanwijzingen en vooral steun tijdens de ervaringen die zij moet doormaken om tot een vernieuwde perceptie van het concept krachttraining te komen. Ride with Rose!

Het begint goed, ik merk dat ik mijn motivatie al ver te zoeken is en dat is niet zo zeer omdat ik geen zin heb in sporten, maar meer omdat ik inzie dat ik er geen idee van heb als het over krachttraining gaat. Typisch gevalletje klok/klepel, dat ben ik. Ik heb zo’n boekje van Lance Armstrong, waarin aandacht wordt besteed aan trainen voor fietsers. Zo komt onder andere de zithouding aan bod, de hartslag, het herstel, voeding, noem maar op. En dus ook krachttraining komt aan bod, onderverdeeld in oefeningen met gewichten en oefeningen om op de fiets te doen. Van de oefeningen op de fiets, zijn er een paar om al rijdende op de weg te doen, anderen om in de Tacx te doen. Ik heb een Tacx, een standaard waarin je je fiets plaatst die wrijving geeft als je begint te trappen: een simulatie van fietsen, maar dan voor de TV.

Ik dacht met zo’n “Tacx-oefening” te beginnen. Fiets in mijn slaapkamer gezet, mezelf in een fietspak gehezen, schoentjes aan, TV aan, boekje in mijn hand, warm rijden en lezen. De oefening waar ik voor koos ging over “spierbelastingsintervallen met als doel ontwikkelen van fietsspecifieke klimkracht, uit te voeren op een lange, matige helling van 5 tot 8 procent of een Tacx. Zover ben ik nog wel gekomen, ik zat immers op mijn Tacx in mijn slaapkamer, met de TV aan. Locatietechnisch had ik al een punt voor de mooie uitvoering van deze oefening. Inhoudelijk had ik echter een probleem met wat het boekje vermeldde: de trapfrequentie moet laag zijn, hartslag intensiteit is niet belangrijk. Neem een grote versnelling voor de benodigde lage frequentie en hoge spierbelasting. Inmiddels breekt het zweet me uit, want ik trap gestaag door op mijn fiets. Let er goed op dat u tijdens deze intervaltraining de juiste houding aanneemt. U zult … blablabla. Ik begin me af te vragen waar nu precies staat wat ik eigenlijk moet doen en stap even van mijn fiets, want mijn bidon staat nog bij de wasbak. Totale rittijd: 60 minuten in zone 2, doe twee van deze spierbelastingsintervallen van elk 8 minuten in zone 3, hersteltijd tussen de oefeningen is 10 minuten… Dit was de gehele beschrijving van de oefening en ik zit op mijn fiets met vraagtekens. Wat is nu eigenlijk de bedoeling? Hoe moet ik dit nu precies doen? Wel weet ik inmiddels dat deze training een beroep doet, theoretisch dan, op sneltrillende spiervezels, in het bijzonder in mijn quadriceps, oftewel mijn dijspieren, en dat deze spieren belangrijk zijn bij zware inspanning tijdens het klimmen. Praktisch gezien ben ik nu bijna een week verder en heb ik nog niets gedaan.

Daarom ga ik vanaf vandaag iets anders doen, op deze site staat een stukje over krachttraining voor fietsers en daarin staat: Een zeer nuttige oefening die wielrenners helpt om sterker te worden is bijvoorbeeld Squaten. Door tweemaal per week 4×5 squats te doen vergroot je de kracht in je benen. En op youtube vind ik al snel een filmpje waarin mij wordt uitgelegd hoe dit te doen; wijdbeens staan, voeten net zo ver uit elkaar als de breedte van mijn schouders en dan met mijn schouders een beetje naar achteren; dan mijn kont naar achteren en dan door de benen zakken zonder dat mijn knieën voorbij de punten van mijn voeten gaan en weer omhoog; op en neer, op en neer en dat 5 keer en dat dan 4 keer herhalen. Dit moet ik kunnen. Alleen heb ik zo’n vermoeden dat er een verschil zit tussen doen en goed doen, en mocht ik er wat aan willen hebben ik misschien eerst een trainingsdoel moet formuleren. Hoe kan ik nu gaan vaststellen of iets werkt als ik nog niet eens heb bepaald wat ik er mee wil bereiken?

Wat wil ik: wil ik sterker worden, strakker worden, groter worden? Dat zijn drie verschillende zaken natuurlijk. Mijn eerste doel is toch wel dat ik sterker wil zijn op de fiets. Maar ja is dat dan sterker als in meer explosief of sterker als in langer stug door kunnen rijden of een berg aan kunnen? En wat is de rol van krachttraining daarin? Mijn tweede doel is om mijn benen er mooier en strakker uit te doen zien, zonder dat het van die topsportbenen worden. Ik ga voordat ik oefeningen ga doen maar eens met iemand praten, dit ongestructureerde geëxperimenteer gaat me niet veel verder brengen.

Klik hier voor deel 1 in de serie Ride with Rose.

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!