Gisteren op mijn werk had ik enorm veel last van mijn rug, een pijn die ik ook had toen ik net begon met fietsen. Als een eendje waggelde ik door de zaak en alle klanten vroegen mij of ik TEVEEL op de fiets had gezeten. Ik ben net terug van de Alpen, het waggelen van gisteren was niet de eerste keer deze week.

De week in de Alpen was een openbaring voor mij, allereerst heb ik geklommen, ik ben de Ornon op gereden en de bekende Alpe D’Huez. Ik heb meegeholpen als vrijwilliger voor het Alpe D’HuZes evenement wat geld inzamelt. Ik heb meegedaan aan een klim clinic met Michael Boogerd (ex prof Rabobank). Waar ik achter ben gekomen is dat mijn voorstelling van klimmen niet correct was: ik zag het als een gevecht tegen het stijgingspercentage van de berg waarbij mijn troef mijn opgebouwde kracht zou zijn. Als een Spartaan zou ik met mijn moed in een uitspatting van onuitputtelijke kracht de berg bedwingen… niet vreemd dat ik er zo tegenop zag.

Klimmen is niet zozeer kracht, het is meer een andere beweging, een ritme, een dans. Staan op de pedalen en de fiets naar boven tikken is een balans oefening gecombineerd met en speciale beweging. De hartslag gaat omhoog, maar indien correct uitgevoerd gaan de benen niet eens zozeer branden of pijn doen.

Dus… als ik niet zozeer in mijn kracht heb getapt om de berg op te komen, wat was dan het nut van al die krachttraining?
“Spierbewustzijn”, ik heb door gecontroleerd op kracht te trainen mijn spieren leren kennen en mijn bewegingen zodanig leren maken dat elke spier tot zijn recht komt op de manier die het beste bijdraagt aan hetgeen ik wil doen. Als ik sneller had willen sprinten had ik op iets anders getraind.

Mijn waggelen komt niet van het klimmen op de fiets, maar van een wandeling die ik maakte om de berg op te komen gevolgd door een wandeling bergaf. Mijn spieren zijn daar niet mee bekend en weten niet wat de balans is in die beweging. En mijn rugpijn vandaag wordt niet veroorzaakt door overbelasting, maar door onderbelasting en gebrek aan aandacht. Ik heb verzuimd mijn dagelijkse core stability oefeningen te doen en het geheugen van mijn spieren gaat door het gebrek aan training in de slaapstand en zo ook mijn spierbewustzijn. Hierdoor heeft er geen balans in mijn bewegingen gezeten de afgelopen dagen en zijn sommige spieren overbelast.

Spieren zijn een beetje als de hersenen van een oud besje dat dement wordt, ze vergeten het een en ander en vallen terug op wat ze in hun vroege jeugd hebben gedaan. Tot voor kort had ik nul spierbewustzijn en was mijn lijf niet in balans. Door niet mijn aan trainingsroutine vast te houden ben ik fysiek een stapje terug gezet.
Krachttraining is voor mij niet meer gericht op sterker worden, ik begrijp nu hoe het mijn algehele prestatie ondersteunt en verfijnt.

Op naar het volgende doel…. sneller leren fietsen en beter leren sprinten, een andere krachtinspanning.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!