“Dit is de voicemail van Rose Mentink, ik ben nu even niet bereikbaar, voor dringende zaken kan je een sms berichtje sturen of een boodschap achterlaten. Hoewel de kans klein is dat ik antwoord want ik neem even een weekje vrij en zit op een onbewoond eiland. In de zon, witte stranden, blauwe lucht en een glaasje jus met een parapluutje erin. Bel anders volgende week even”… “PIEP”

Rust is belangerijk voor sporters, net zoals kinderen schoolvakantie hebben en een werkweek opgevolgd wordt door twee dagen weekend heeft het lichaam net als de werkende of schollgaande mens zijn tijd nodig om te herstellen. Als ik 7 dagen achter elkaar werk ben ik niet meer te genieten, de stukjes die ik dan schrijf worden cycnisch en negatief. Vooral krijg ik steeds meer het idee dat ik moe ben, te moe. Toch ben ik in staat dan nog even door te gaan, maar als weldenkend mens doe ik dat niet, want ik weet hoe belangerijk vrije tijd voor me is. Of het nu duur- of krachttraining is, de rust is nodig. In de rustperiode is mijn lichaam hard aan het werk om mijn vermoeide spieren te herstellen en versterken. Na het trainen ben ik even wat minder belastbaar en zou doortrainen juist schadelijk zijn. Dus de rust tussen trainingen door is goed voor mij en juist door deze rust word ik sterker.

Neem nu zo’n schoolvakantie voor de kinderen, een paar weken is het hartstikke leuk voor het hele gezin, lekker op vakantie naar een warm land. Wie knapt daar niet van op? Maar stel je nu eens voor wat het zou doen met pa, ma en de kinderen als die vakantie een jaar zou duren. Een jaar lang met zijn allen hutje mutje in een bungalow zonder enige verantwoordelijkheden. Ik stel me zo voor dat het na een tijdje niet meer zo positief is, sterker nog ik durf te wedden dat pa en ma weer naar hun stressvolle baan verlangen en de kids weer uitzien naar een proefwerkweek.

Te veel rust is ook niet goed, ook voor mijn lichaam, te weinig belasting van mijn spieren zorgt er niet voor dat ze sterker worden. Het is zelfs zo dat als ik iedere keer te lang niets doe dat mijn spieren een klap krijgen door de inspanning die zij ongetraind moeten leveren. Hoe moet ik het dan doen, laten we wel wezen ik schrijf stukjes voor 4 websites, ik ben bezig met hoofdstuk 1 van een boek, ik heb duurtraining, gezellige ritjes, vriendinnen met kopjes koffie, een hondje dat uitgelaten wil worden, krachttraining, een nichtje, ouders die ik moet bellen… En dan ook nog periodes van rust in dat schema zien te persen? Die rust is de druppel, het is genoeg, ik kan niet meer!

Dit is nu precies waarom een trainingsschema handig is en dan een schema van een professional, die weet waar hij me mee naar huis stuurt. Mijn kennis van het lichaam is te beperkt en mijn agenda te vol. Ik spreek veel sporters die op hoog niveau presteren en allemaal benadrukken zij het belang van rust. Ik sprak met een sportarts en hij vertelde mij het rustiger aan te doen. Het lichaam is geen machine, het lichaam is prachtig en kan enorme prestaties leveren. Prestaties die plezier geven, om dat te kunnen blijven doen heeft dat lichaam verzorging nodig.

Ik zit daarom maar eens lekker met mijn benen omhoog, ik leverde gisteren dan wel geen topsport, maar het was intensief genoeg om nu van bij te komen, zodat ik er morgen weer tegen aan kan. Ik kan niet wachten tot ik een duidelijk trainingsschema heb, zodat ik de zekerheid heb dat ik dat gedeelte, de intensiteit van de inspanning, maar vooral ook de intensiteit van de ontspanning op een voor mij gezonde manier doe.
Ondertussen fantaseer ik hier op mijn bank, drie hoog achter, Amsterdam, nog even door over dat onbewoonde eiland en dat parapluutje in mijn drankje.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!