Ik heb het in mijn hoofd gehaald dat ik beter wil kunnen sprinten. Ik ben helemaal niet goed in sprinten. Ik ben meer een stiekeme versneller, zo eentje die zittend versnelt zonder het te laten zien: ik versnel in het geniep, heel langzaam, zodat er ineens een gat valt. Dat snelle wegkomen met een sprintje en dat dan nog even vasthouden… dat is mijn ding niet.
Fietsers maken wel eens sprintjes naar plaatsnaam bordjes, sommige koersen of etappes worden gewonnen door sprinters. Cavendish is een sprinter, hij heeft sprinterbenen, explosieve benen die van niets naar heul veel kunnen gaan. De spieren die hij aanspreekt of eigenlijk de kracht die hij aanspreekt is de snelle kracht. Dat is een explosie die niet heel lang vol te houden is. Heel veel, heel snel, heel kort zeg maar.

Bij het schaatsen zijn er goede en minder goede starters. De goede beschikken over spieren die net als die van Cavendish aanspraak weten te maken op de snelle kracht. Gedeeltelijk erfelijk, gedeeltelijk te trainen. Een niet-sprinter of een niet-snellestarter kan verbeteren, maar zal nooit een goede worden. Dezelfde trainingsarbeid heeft bij de wèl sprinter of de wèl goede starter namelijk verhoudingsgewijs hetzelfde effect. Met andere woorden… ik kan trainen wat ik wil, een Cavendish zal ik nooit worden.

Toch, toch besluit ik ervoor te gaan trainen, want ik weet dat mijn lichaam beter wordt in juist datgene wat ik train. Al word ik geen enorme sprinter, ik kan beter worden. Ik zal misschien wat leuker mee kunnen doen met de sprintjes naar plaatsnaamborden of als ik in een koersje ooit samen met een niet- sprinter als ik de finish nader heb ik een net wat betere kans, maar dat is dan ook wel het maximale. Voor mij is deze vooruitgang genoeg. Daarbij ben ik dol op trainingsdoelen en het sprinten is mijn huidige trainingsdoel. Het geeft nut aan het fietsen en het geeft me structuur.

Nu heb ik een trainingsschemaatje, niet een echte officiële, gewoon het sprintprogramma van een website en dat geeft mij in een kalender aan welke training te doen op welke dag. Zo doe, ik op weg naar een vriendin in Blaricum, aan blokken, oftewel intervallen. In de gewone rit bouw ik blokjes in waarin ik versnel, gevolgd door een blokje waarin ik rust, blokje snel, blokje rust, snel, rust, .. en herhalen. Door dit te doen leer ik mijn spieren om vanuit het niets tijdens een rit te versnellen, het maximale te geven en te herstellen terwijl ik weer rustig rijd.

Het sprinten is ook kracht, een andere kracht dan de klimkracht, maar zeker een kracht om voor te trainen. De komende tijd zal ik dan ook allerhande oefeningen uitproberen en beschrijven. Mijn bevindingen, ervaringen, frustraties en gedachten deel ik weer met jullie…

…tips zijn welkom.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!