Als ik een doos met chocolaatjes heb en er een aantal eet en merk dat ik een beetje misselijk word of doordat ik iets voel in mijn maag, heb ik er meestal niet zo’n moeite mee nog een paar te nemen. Tja je weet immers niet hoe de volgende smaakt, toch?

Of als ik ’s morgens wakker word en voel aan mijn lichaam dat het nog best wel even kan blijven liggen, vind ik het over het algemeen niet zo enorm erg om me nog extra in te zetten voor dat beetje slaap en draai me met gemak nog een keertje om. Soms moet ik aan het werk, maar dan ben ik nog mijn huis aan het opruimen en dan vind ik het geen punt om daar nog even mee door te gaan, ondanks dat iets in mijn systeem mij vertelt dat ik het beste nu aan het werk kan gaan.

Dus als ik bekend ben met het principe doorzetten, of iets meer aandacht besteden aan, of mij iets meer te focussen op, of wat meer halen uit, waarom is het dan zo moeilijk om te doen als ik mijn buik train? Als ik na tien sit-ups mijn buik voel stop ik het liefste, probeer het nog een keer en bepaal dan dat het echt onmenselijk is en stop, neem pauze en doe daarna met mazzel nog vijf herhalingen en bedenk me dat dit toch echt niet gezond kan zijn. Waarom? Omdat ik het voel in mijn buik, ja maar hoe zit het dan met die chocolaatjes? Die voel ik toch ook in mijn buik?

Vorig jaar toen ik begon met fietsen schrok ik soms als ik hijgend op de fiets zat met een hoge hartslag en ik ging dan langzamer fietsen, totdat ik een keer doortrok en bemerkte dat ik eenmaal boven op de brug weer snel herstelde. De keren daarna werd de brug een telkens makkelijker te nemen hobbel op mijn weg. Ik was voorbij mijn grens gegaan en leerde mijn lichaam zich aanpassen aan deze zwaardere inspanning. Mijn lichaam leerde om tijdens inspanning te gaan herstellen en ik werd een fittere fietser.

De keer daarna ging ik die brug staand op de pedalen op, om te kijken hoe dat ging. Mijn spieren gingen te keer, alsof ze in brand stonden, dus ik schrok en ging weer zitten. Totdat ik een keer doortrok en het wat oprekte en ik leerde dat ik best nog iets verder kon gaan met mijn spieren. Tegenwoordig tik ik mijn fiets zo die brug op. Een vriend van me vertelde me dat het erom gaat om uit die comfort zone te komen en ik snap dat wel. Als ik steeds in mijn comfort zone train dan leer ik mezelf heel goed te worden in mijn comfort zone, als ik erbuiten ga trainen dan vergroot ik mijn comfort zone en groei ik als fietser.

Hetzelfde probeerde ik vanmorgen met mijn squats, dus ik voelde de aanwezigheid van mijn spieren en ging nog even door. Wat bleek, nadat ik mijn spieren begon te voelen kon ik er nog zeker tien doen, sterker nog, het leek alsof ik na vijf keer mijn spieren wat minder voelde! Het is zelfs wel lekker om op de grens van mijn kunnen te zitten en mezelf uit te dagen. Daarom is het ook verstandig om in blokken te trainen, of in periodes, want na een tijdje past het lichaam zich aan en is wat eens een uitdaging was gewoon comfort zone geworden, als dat het geval is, dan mag er wel iets in het programma veranderd worden. En zo stukje bij beetje vergroot de comfort zone.

Zo hoop ik, voordat ik deze zomer de Alpe op rijd, mijn comfort zone zodanig vergroot te hebben dat ik ook nog iets meekrijg van mijn trip. Ik begin zowaar in krachttraining te geloven. Het is natuurlijk mooi om op souplesse die berg op te rijden, maar het is nog mooier als ik de kracht in huis heb om die souplesse te ondersteunen.

Nu rest mij de vraag, wat het voordeel van het extra chocolaatjes eten is, behalve dat ik dan weet hoe de volgende smaakt en dat de doos snel leeg is en ik er niet meer aan hoef te denken? Mijn theorie is toch niet waterdicht.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!