Toen ik vroeger klein was en op de lagere school zat ben ik eens met twee vriendinnetjes mee gegaan naar een balletles. In een geleende legging stond ik daar, ruim een kop groter tussen in roze tutuutjes gehulde meisjes. We gingen allerlei oefeningen doen en waar elk meisje sierlijk wist te bewegen raakte ik vooral in de knoop. Hoe bedoel je mijn linkerbeen omhoog terwijl mijn beide handen boven mijn hoofd zitten, moet dat tegelijk? Voor mij was het pure raketwetenschap, ongelofelijk ingewikkeld.

Jaren later ben ik verliefd als ik was met een mannelijk fotomodel gaan trainen in de sportschool. Met van die gewichten en ik hoefde hem alleen maar na te doen. Terwijl hij het ene deed, kreeg ik het keurig voor elkaar om iets totaal anders te doen. Het duurde dan ook lang voordat ik zelfstandig kon trainen zonder dat er ongelukken gebeurden. Ik ben denk ik iemand die niet zo heel snel leert hoe ik fysiek iets moet doen, maar dan opeens, als ik het van meerdere mensen op een verschillende manier heb gehoord, dan denk ik het te kunnen.

Zo ook met de oefening uit het Lance Armstrong boekje om sterkere benen te krijgen, die ene op de fiets, waarbij ik zwaar en langzaam moet trappen en hogere intensiteit met een lagere intensiteit moet afwisselen. Ik zat op mijn Tacx en raakte de weg al kwijt in deze oefening. Die oefening heb ik toen ook links laten liggen.
Toch, toen ik sprak met Marijn de Vries (renster bij Leontien.nl) kwam deze oefening weer voorbij evenals in de suggesties van Vera Koedooder, de baan renster die voor ons land uitkwam bij het WK in Kopenhagen. Beiden toch pittige tantes die de gemiddelde man uit het wiel weten te rijden met hun krachtige benen. Ondanks het feit dat Lance, Marijn en Vera deze oefening in hun programma hebben, en het op hun eigen manier aan mij uitleggen weet ik nog niet in praktijk te brengen.

De sportarts, Guido Vroemen, die mij erop wees dat krachttraining nu nog niet zo’n nut heeft, wist het toch te verwoorden op een wijze die voor mij zo klaar als een klontje is. Guido: “Zet je fiets maar heel zwaar en rijdt met een lage cadans de Amerongse berg op. Voel die spieren maar.” Maar dat kan ik wel, tenminste… als ik met mijn beginners benen de Amerongse oprijd met een wat lichter verzet voel ik de benen al behoorlijk. Misschien moet ik maar beginnen met viaducten en bruggetjes.

Vol optimisme gooi ik iedere keer tijdens mijn kleine ritjes het verzet wat zwaarder en tik die fiets het viaduct op. En trots dat ik ben: “….kijk mij eens, aan de krachttraining, ik lijk wel prof!”
En pas nu, terwijl ik het al weken doe, besef ik me dat ik niet de oefening van Guido aan het uitvoeren ben. Dit is de oefening van Rose, een hele andere. Ik zet mijn fiets zwaar en trap met een enorm hoge cadans alsnog die fiets naar boven. En ik weet dus niet of het wat uitmaakt, lage cadans of een hoge cadans…

Waarschijnlijk is het te vergelijken met langzame herhalingen of snelle herhalingen in de sportschool. Ik vind het zo enorm ingewikkeld. Het lukt me nog niet eens om de oefening goed te doen en ik probeer hier in een A4-tje het hoe en wat van de oefening te delen. Ik merk in de praktijk wel dat door zwaardere ritten te maken ik ook echt sterker word, dat een standaard ritje me makkelijker afgaat. Er wordt dus resultaat geboekt. Binnenkort ga ik met een jongen mee naar de sportschool om eens met hem mee te doen. Het is een lesje, gelukkig geen ballet en sta ik niet als reus tussen in roze tule gehulde dansmariekes. Tja ieder zijn niche, oefeningen en groepslessen zijn niet de mijne.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!