Al ruim 40 jaar loop ik bijna dagelijks rond in gyms, krachthonken en sportscholen. Was ooit zelf een behoorlijke wedstrijdjudoka en een redelijke bodybuilder. Met mijn Cios-opleiding, wat cursussen en een hoop zelfstudie heb ik ook een aardige praktische en theoretische basiskennis. Ook heb ik een heleboel sporters ritsen medailles helpen winnen als trainer, op NK’s, EK’s, WK’s en Olympische Spelen.

Ik heb in al die tijd heel wat mensen zinnige en onzinnige dingen zien doen op het gebied van krachttraining. Ik denk mede op basis hiervan ongeveer te weten hoe krachttraining wel en niet werkt. Steeds opnieuw duiken er figuren op die het wiel opnieuw hebben uitgevonden en even snel verdwijnen ze weer met hun methodes en apparaten.
Sommige dingen zijn goed en vernieuwend en blijven daarom.

Ongelukken met krachttraining

Om je een idee te geven wat er zoal mis kan gaan in het krachthonk hieronder een mooie compilatie.

 

Ook ik heb veel mis zien gaan in het krachthonk:

  • Ik heb eens iemand gezien die zijn voet brak omdat hij bij het onachtzaam afladen van een bench press stang een schijf van 10 kilo van een meter hoogte op z’n voet liet vallen.
  • Ik heb eens iemand met lat pull down een stang op zijn hoofd zien krijgen (zes hechtinkjes) omdat het kabeltje brak door achterstallig onderhoud.
  • Ik heb eens iemand zijn jongeheer tussen twee dumbbells zien krijgen met side lateral raises.
  • Ik heb eens iemands schouder uit de kom zien vliegen omdat zij zich 20 kilo in de weerstand verrekende (juist, de stang niet meetellen) met neck press.
  • Ook heb ik eens iemand ribben zien kneuzen omdat de stang tijdens bench press uit een hand glipte omdat hij zich om onduidelijke redenen had aangewend zijn duim niet om de stang te doen.

Zet het in perspectief

Toch verontrusten deze blessures mij niet. Onder het motto ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’ kan er natuurlijk altijd wel eens iets fout gaan. Wel slordig en een beetje dom, maar toch. Waarom niet verontrustend? Omdat ik in al die jaren nog nooit iemand kermend op de grond heb zien vallen of heb moeten afvoeren op een brancard omdat hij of zij zich met een normale oefening bezeerd of geblesseerd had. Geen gescheurde of afgescheurde spieren, geen gescheurde banden of kapsels, geen gebroken botten, geen hernia’s, geen liesbreuken, helemaal niets van dit al.

Wel verontrustend

Wat mij wel verontrust zijn al die mensen die niet gehinderd door enige kennis van zaken allerlei oefeningen volkomen fout uitvoeren en trainingsprogramma’s gebruiken waar een gorilla nog krom van zou groeien.

Blessures

Spieren en gewrichten moeten niet belast worden in een trekrichting die niet bij hun anatomische bouw past. Dat is wat er gebeurt als je oefeningen onder grote weerstand verkeerd uitvoert. De spieren zelf, daar hoef je je niet zoveel zorgen over te maken want die helen meestal weer snel als er eens iets fout gaat. Maar de gewrichten hebben een veel lager stofwisselingsquotiënt. Problemen met gewrichtsbanden en kapsels of kraakbeen, maar ook spieraanhechtingen leiden tot langdurige blessures of zelfs blijvend letsel.

Krachttraining is niet gevaarlijk, mits…

Oude en recente studies op korte en lange termijn hebben uitgewezen dat krachttraining niet gevaarlijk is. Tenminste wanneer deze training goed wordt opgebouwd en uitgevoerd. En daar gaat het om: kennis van zaken.

Dure prijs betalen

Het verontrustende is dat alle mensen die zomaar wat aanklooien op korte of lange termijn een prijs moeten betalen. Een dure prijs die het levensplezier behoorlijk kan bederven. Meestal doen de klachten zich in eerste instantie voor als licht ongemak in de vorm van kleine pijntjes in schouders, nek, ellebogen, polsen, rug of knieën. Langzamerhand worden de ongemakjes heuse blessures en wordt de pijn te ongemakkelijk om elke vorm van training voort te zetten. Het zijn meestal rsi- klachten (repetitive strain injuries) die zijn ontstaan door het voortdurend overschrijden van de belastbaarheid van het bewegingsapparaat. Meestal in de vorm van te zwaar en verkeerd uitgevoerde oefeningen en trainingsprogramma’s.

Krachttraining heeft je iets moois te bieden. Elke oefening biedt je iets moois. Het is natuurlijk ontzettend zuur als je voor je gezondheid en good looks gaat trainen en dat vervolgens moet bekopen met letsel waar je je leven lang ongemak van hebt.

De moraal van dit verhaal

Laat je goed instrueren en begeleiden als klant in een sportschool. Je betaalt er voor! Neem als instructeur of krachttrainer je verantwoordelijkheid door je sporters met hart en ziel te begeleiden. Je wordt ervoor betaald. Neem iedereen en alles wat er in je gym gebeurt serieus want je hebt veel te bieden: een mooie goed werkende body en veel trainingsplezier.

Dit ging op een hele andere manier fout en is op een andere manier gevaarlijk. Wel een mooi filmpje:

Bekijk hier alle fitness bloopers en falers

Fitness bloopers #1

Fitness bloopers #2

Fitness bloopers #3

Fitness bloopers #4

Fitness bloopers #5

Ultieme fitness falers