Jouw stats

Naam:  Nicole Beukers
Leeftijd: 20
Gewicht: 69
Vereniging: K.S.R.V. Njord te Leiden

1. Waarom ben je gaan roeien?

Na 8 jaar korfbal liep ik een blessure op aan mijn knie. Door deze blessure moest ik stoppen met korfbal. Ik wilde graag een nieuwe sport vinden. Door wat rond te kijken en vragen kwam ik bij de sport roeien. Als eerst kwam ik terecht bij roeivereniging Die Leythe, daar heb ik het roeien onder de knie gekregen. Toen ik ging studeren wilde ik door blijven roeien en werd ik lid bij de K.S.R.V. Njord in Leiden.

2. Wat vindt je leuk aan roeien?

Roeien is een echte krachtsport. Je kan heerlijk je energie kwijt. Het racen in de competitie is ontzettend gaaf, iedereen geeft alles om de eerste plek te bemachtigen!

3. Wanneer merkte je dat je goed was?

Toen ik bij Die Leythe begon werd ingedeeld bij groep van meiden van 14 t/m 16 jaar. Daarna ging ik vrij snel over naar de skiff en de dubbel 2. Hierin merkte ik dat ik goed meekwam met de ouderen. Al vrij snel werd ik meegevraagd voor een internationale wedstrijd in Gent, wat eigenlijk mijn aftrap was voor mijn huidige roeicarrière.

4. Wat deed of maakte jou anders dan je trainingsmaatjes?

In eerste instantie ervaart iedereen zijn sport op zijn eigen manier. Iedereen heeft natuurlijk wel dezelfde insteek/ doel. Ik train in een hele gevarieerde groep. In deze groep zitten mannen, vrouwen, zwaargewichten en lichtgewichten. Iedereen in de groep heeft dezelfde coaching en trainingen. Ik voel me niet anders dan mijn trainingsmaatjes. We zijn een hechte groep en motiveren elkaar enorm!

5.  Wat is je beste sportprestatie ooit?

3e Nederlandse kampioenschappen skiff 2011. 2x goud in skiff in Essen 2011, een internationale krachtmeting tussen meiden onder 23 jaar in skiff.

6. Hoe ziet jouw gemiddelde trainingsweek eruit?

Per week train ik gemiddeld 12x in de week. Waarvan 1 dag rust.
Mijn gemiddelde trainingsweek in de winter ziet er anders uit dan een trainingsweek in het wedstrijdseizoen, omdat er dan veel meer wedstrijden zijn.

Zo staat er in de winter 3x krachttraining op het programma. Na de krachttraining doen we dan altijd een hersteltraining in de vorm van een technische training in de roeiboot. Op donderdag hebben we een rustdag. Op de overige dagen roeien we vaak lange afstanden, zowel op hoge als op lage hartslag. Daarnaast doen we ook nog 1 stabilisatietraining in de week. Dit is ter bevordering van je rompspieren, omdat deze onmisbaar zijn bij het roeien.
In het voorjaar en in de zomer trainen we meer gericht naar het wedstrijdseizoen toe. Hierbij horen dan kortere afstanden en onderhoudskrachttrainingen.

7. Volg je een speciaal trainingschema?

Uiteraard volg ik een schema wat speciaal is opgesteld voor roeiers. Volgens mij is het niet veel anders dan wat andere roeiers in het land doen. Er zitten veel variaties en roeikilometers in.

In de winter trainen we vrij breed. Dit betekent dat er veel conditietrainingen en krachttrainingen in het schema zitten. Vanuit deze basis worden de trainingen steeds gerichter op de 2km, de officiële roeiwedstrijd afstand.

8. Welke plaats heeft krachttraining in jouw schema en hoe ziet deze eruit?

In het schema staat 3x krachttraining in de week. Bij roeien zijn deze trainingen belangrijk. Zo doen wij ook roeispecifieke krachtoefeningen zoals de powerclean, de squat, banktrekken, bankduwen en zwemmen.

We variëren veel in krachttraining. Lineaire setjes van 12 herhalingen op 70%, dan 10 op 75%, 8 – 80%, 6 – 85%, 3 – 90%.

Met andere oefeningen zitten we vaak in de range van 12-15 herhalingen.

9. Welke oefeningen mogen nooit ontbreken in jouw krachttraining?

Squat!

10. Heb je bijzondere sport rituelen?

Ja, ik drink ontzettend veel water voor wedstrijden. Daar voel ik me gewoon heel goed bij. Ik begin vaak al met meer water te drinken een paar dagen voor de wedstrijd.

11. Hoe ziet jouw eetpatroon er op een gemiddelde dag uit?

Ik ontbijt meestal met 2 boterhammen en een bakje yoghurt en dat is dan net voor de training half 8.

Na de training neem ik weer 2 boterhammen en een bidon water en soms een hersteldrank.

Mijn lunch is rond 13:00, dan eet ik 4 boterhammen met kipfilet, jam/ appelstroop. Bakje yoghurt, fruit (banaan, appel, kiwi), meestal in combinatie met thee/ water. Plakje ontbijtkoek. Soms ook kwark.

Rond 16:00 een mueslireep of stukje fruit.

Het avondeten bestaat voor een groot deel uit koolhydraten (volkoren pasta, rijst, aardappelen), wel altijd met veel groenten (250gr) en 100g vlees.

Mijn toetje bestaat meestal uit yoghurt en af en toe sluit ik de avond nog af met 2 boterhammen met kipfilet, jam of kaas.

12. Gebruik je sportsupplementen en zoja welke? 

Ja, tijdens de training gebruik ik soms aquarius. Na de training gebruik ik soms PeptoPro, als hersteldrank. Ik gebruik ook een multivitamine sportformule van Orthica (dopingvrije vitaminepillen).

13. Welke tips wil jij de lezers van krachttraining.net meegeven?

Je kan vaak meer dan je zelf denkt!! Blijf goed voor jezelf zorgen, eet gezond en neem voldoende rust.

14.  Wat is het grappigste wat je ooit tijdens je roeicarrière hebt meegemaakt?

In de zomer trainde ik samen met mijn ploeggenoot voor de Europees Kampioenschappen Junioren. We hadden een hele zware training erop zitten. Na een training leg je altijd aan op een vlot om de boot uit het water te tillen. We tilden de boot uit het water en ik liep achteraan. Mijn ploeggenoot liep naar rechts en liep ik er domweg achteraan zonder op te letten. Voor ik het wist liep ik met boot en al in het water! Ja, en om het nog net even iets gênanter te maken stond de hele Olympische Equipe ook nog eens op de kant te kijken. Gelukkig konden we er wel heel hard om lachen!