Train like a beast, eat like a horse and sleap like a baby. Bijna iedereen in de wereld van krachttraining en bodybuilding kent en beaamt dit gevleugelde gezegde. Toch wordt er over de onderwerpen training en voeding veel meer geschreven en gezegd dan over het onderwerp slaap…

sleeping bodybuilderTen onrechte: een betere en gezondere nachtrust zorgt voor sneller herstel, meer spiergroei en – in veel gevallen – het doorbreken van plateaus. In dit artikel geven we je een aantal verrassende tips om de kwaliteit van jouw nachtrust te verbeteren.

Logisch maar noodzakelijk

Zorg voor een donkere slaapkamer, drink geen koffie voor het slapen gaan en zet je telefoon uit in de slaapkamer. Het zijn de gebruikelijke tips die in praktisch elk artikel over beter slapen te vinden zijn. Toch zijn ze niet onbelangrijk. Een solide ‘basis’ zorgt voor een gezonde en lange nachtrust waarin spieren optimaal kunnen herstellen en groeien. Onder deze basis vallen een goede slaapomgeving, de juiste voorbereiding op de nacht, het tot rust brengen van de gedachten en een gezonde levensstijl. Hierover lees je meer in het artikel ‘Niet kunnen slapen: 43 tips om Klaas Vaak bij zijn lurven te grijpen’ op www.slaapwijzer.net.

Buiten het boekje om

In dit artikel gaan we eens buiten het standaard boekje om. We behandelen drie verrassende tips die je wenkbrauwen misschien doen fronsen maar die zeker effectief zijn. Deze ongewone tips dragen bij aan een gezonde en lange nachtrust waarin je spieren optimaal kunnen herstellen en groeien. Toch is belangrijk om ook eens stil te staan bij de Ik zeg alvast welterusten ;)

Met een zonnebril voor de computer!

Het hormoon melatonine zorgt voor een diepe en gezonde slaap. Het zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt en energie hebt om de hele dag te ‘knallen’. De productie van melatonine wordt ‘getriggerd’ door een donkere omgeving. Door het dimmen van de lichten in het uur voordat je gaat slapen zorg je ervoor dat de productie van melatonine al op volle toeren is op het moment dat je gaat slapen. Laat een klein lichtje aan als je aan het lezen bent, dim het licht van de computer (zet er desnoods een zonnebril bij op) en laat de televisie het laatste uur uit. Na een uur merk je dat de vermoeidheid begint toe te slaan. Je valt eerder in slaap en de kwaliteit van de slaap wordt beter.

Euforische muziek op het juiste volume

Een irritante alarmtoon op een wekker is een slechte manier om de dag te starten. Zorg ervoor dat je wakker wordt met energieke en euforische muziek. Dit heeft twee positieve effecten:

• Wakker worden met opwekkende muziek zorgt voor een positief begin van de dag. Je zult verrast zijn dat deze eerste momenten een verrassend grote invloed kunnen hebben op de rest van de dag. Een goed begin is dus zeker het halve werk.

• Als je de muziek op het juiste volume zet word je alleen wakker aan het eind van een zogenoemde ‘slaapcyclus’. Dit is een natuurlijke manier van wakker worden en de beste manier om de dag te beginnen. Uiteraard vraagt het om experimenteren. Als de muziek te luid staat, word je in de diepere slaapfasen wakker (ongunstig) en als de muziek te zacht staat, slaap je te lang door. Als je het juiste volume te pakken hebt, zul je merken dat je veel ‘frisser’ en energieker wakker wordt.

‘S nachts wakker? Pas op voor (fel) licht!

Je zult ongetwijfeld weten dat het verstandig is om je slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Wat je misschien nog niet weet is dat het ook verstandig is om tijdens de wakkere momenten ‘s nachts – bijvoorbeeld een bezoek aan het toilet – het licht te vermijden. Een (felle) lamp is het signaal voor je lichaam om onmiddellijk over te schakelen naar de ‘wakkere modus’. Het kost hierdoor veel meer moeite om weer in slaap te vallen. Gebruik dus een dimmer, een nachtlampje of probeer op de tast je weg te vinden. Op deze manier raakt je ‘innerlijke klok’ niet in de war.