Slappe huid en overtollig vet is velen een doorn in het oog. Vaak blijf je hiermee zitten na een te rigide afvalpoging. Hoewel veel mensen uit wanhoop denken aan een buikwandcorrectie, blijkt dit meestal niet nodig te zijn, mits je de strategieën opvolgt die in dit artikel beschreven worden.

Slappe huid vaak veroorzaakt door te snel afvallen

overtollig huid na afvallen

Veel mensen met overgewicht willen dit op een bepaald moment serieus aanpakken, alleen gaat dit vaak dan te extreem. Ze gaan in korte tijd veel sporten en bewegen, volgen een rigide dieetschema en zien als gevolg daarvan de kilo’s in de opvolgende maanden hard afnemen. Hartstikke mooi, maar vaak blijven ze dan zitten met veel slappe huid, juist in de ‘probleem’ gebieden zoals buik, heupen en dijen. Dit is niet alleen lelijk, maar ook heel frustrerend als je zoveel moeite hebt gedaan om er weer beter uit te zien. Dit is absoluut niet goed voor je humeur en de kans op terugval is daardoor veel groter.

Slappe huid en overtollig vel blijkt vaak nog veel vet te bevatten

losse huid

Het overtollige vel wat na een sterke gewichtsafname overblijft blijkt vaak (toch) nog veel vet te bevatten. Dit vel is meestal zacht en niet stevig en wordt vaak ten onrechte bestempelt als losse huid. Er bestaat een makkelijke manier om te beoordelen of je te maken hebt met los vel zonder veel vet, of dat je vetpercentage in die vellen nog te hoog ligt. Pak simpelweg met duim en wijsvinger een stukje vel en als je meer dan een paar millimeter kunt vastgrijpen zit er nog teveel vet in.

Bedenk dat huid een levend orgaan is die zich continue aanpast aan de omstandigheden. Zolang er nog teveel vet in die huidvellen zit heeft de huid geen reden om zich aan te passen en terug te keren naar haar originele vorm en omvang.

Met deze kennis in ons achterhoofd kunnen we nu kijken welke strategieën het beste werken om ook vetcellen op de probleemgebieden aan te pakken.

Begin met het opbouwen van spieren voor het krijgen van een strakkere huid

spieren opbouwen na losse huid

Om van je slappe huid af te komen kan je het beste zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen van spieren. Onder je huid zit namelijk 2 lagen weefsel, vet en spieren. Beiden drukken tegen je huid en bepalen dus samen de stevigheid ervan.

Als je in de loop der tijd veel gewicht bent aangekomen moet je huid noodgedwongen uitrekken. Echter, wanneer je weer afvalt (en vooral als dit snel gebeurd) kan het zijn dat je huid niet even snel krimpt als de vetcellen eronder. Dit proces leidt tot een slappe huid.

Elke vorm van crash diëten in combinatie met excessief cardio zorgt voor snelle afname van vet, maar ook van spierweefsel. De huid kan deze krimp niet bijhouden en dit leidt dus tot een slappe huid

Het eindresultaat is een lager vetpercentage, maar ook een slappe, zachte, onstevige huid. Dit wordt ook wel de “skinny fat” look genoemd.

De enige remedie is het opbouwen van spieren, want hiermee geef je weer zichtbare stevigheid aan de huid. Dit resulteert tevens in een gezonder uiterlijk, dus 2 vliegen in 1 klap! Het opbouwen van spieren geldt zowel voor mensen die al veel gewicht hebben verloren als mensen die er nog aan moeten beginnen. Beide groepen moeten in hun routine dus krachttraining implementeren.

Krachttraining.net heeft speciaal voor mensen die spiermassa willen opbouwen gedetailleerde schema’s opgesteld. Hierin kan je selecteren hoevaak je wilt trainen per week en wat je ervaring is. Ieder schema is inclusief voeding en supplementen schema’s en advies.

Als je nog moet beginnen aan het verliezen van gewicht, kies dan voor een van de afvalschema’s. En besef dat het doel niet het verliezen van gewicht is, maar het verliezen van vet bij behoud van spiermassa. De afvalschema’s zijn zo opgesteld dat ook exact dit zal gebeuren.

Het verbeteren van de huid elasticiteit

huid elasticiteit verbeteren

Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van de huid vanzelf af. Dit probleem speelt dus voornamelijk bij oudere mensen, maar jongere mensen kunnen hier ook last van hebben. Vooral mensen die dus flink zijn afgevallen in korte tijd en met losse huid zitten. Wat is hier aan te doen? Gelukkig wel wat.

Stop met roken

Er zijn natuurlijk al genoeg gezondheidsredenen waarom je zou moeten stoppen met roken, maar hier is er nog eentje; roken verwoest je huid

Dit zeg ik niet omdat ik iemand zijn peukje niet gun, maar omdat hier onderzoek naar is gedaan. In dit onderzoek werd de huid van 64 rokende vrouwen onderzocht door een Italiaanse afdeling Dermatologie (details, zie studie). Hierbij werd gekeken naar het voorkomen van lijnen in de huid en de staat van adertjes, pigmentatie, elasticiteit, kleur en textuur. Aan het begin van de studie kwam naar voren dat de vrouwen een huid hadden die 9 jaar ouder was dan hun echte biologische leeftijd. De vrouwen moesten vervolgens stoppen met roken en 9 maanden later werd hetzelfde onderzoek nogmaals uitgevoerd. Toen bleek dat de huid maar liefst 13 jaar jonger leek dan aan het begin van de studie.

Om een lang verhaal kort te maken, begin niet aan roken, of stop er zo snel mogelijk mee. Je huid zal snel weer verjongen.

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor het opbouwen van spieren en weefsels, het is ook erg goed voor de huid. Meerdere onderzoeken tonen een correlatie tussen eiwitinname en de conditie van de huid. Een onderzoek toont een correlatie tussen een lage eiwitinname en een huid die in slechtere staat verkeerd dan die van mensen van dezelfde leeftijd die wel genoeg eiwitten eten.

Het eten van voldoende eiwitten voorkomt rimpels, droogheid en huidveroudering

Weet je niet hoeveel eiwitten je moet eten? Hou als simpele stelregel aan ongeveer 1 gram per kg lichaamsgewicht. Als je fanatiek sport en/of aan krachttraining doet, dan ongeveer 2 gram per kg lichaamsgewicht. Lees meer over eiwitten.

Omdat het voor sommige mensen lastig is deze hoeveelheid iedere dag binnen te krijgen, kiezen veel mensen tegenwoordig voor het gemak van een eiwitsupplement. Hierbij adviseer ik een eiwitmix, omdat hierin snel- en langzaam opneembare eiwitfracties zitten zodat je lichaam over langere tijd voorzien is van aminozuren.

Eet voldoende collageenrijke voeding

Huid is opgebouwd uit collageen. De relatie tussen een stralende, strakke huid en collageen is onmiskenbaar. We hebben een zeer uitgebreid artikel geschreven over het belang van collageen voor kraakbeen en huid. Zeer interessante literatuur. Dit artikel geeft ook wat voorbeelden in welke voedingsmiddelen veel collageen zit. Wil je een compleet overzicht en menu’s? Bekijk dan het Collageenkookboek van huidspecialist A. Koole. Boordevol menu’s en voorbeelden van collageenrijke voeding, inclusief veel informatie over hoe je de huid weer stralend en strak krijgt.

Eet meer dan genoeg groenten en fruit

Algemeen bekend, maar toch. Zorg gewoon dat je meer dan genoeg groenten en fruit eet iedere dag. Je lichaam heeft voldoende vitaminen, mineralen en micro nutriënten nodig voor alle processen in het lichaam. Logischerwijs is dit ook gezond voor je huid. Dat zeg niet alleen ik, maar ook onderzoek onderstreept dit.

Overweeg supplementen die een positief effect op een slappe huid hebben

Verwacht van geen enkel supplement (of medicijn) snel resultaat, maar er zijn zeker een aantal supplementen die kunnen helpen je huid weer gezonder en elastischer te krijgen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste.

Gelatine

830709_1_Jacob_Hooy_Pure_Food_GelatineGelatine is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (onder andere huid, botten en kraakbeen) van vooral zoogdieren. Een studie van de Stanford Universiteit toonde aan dat een suppletie van 250 mg gelatine per dag de elasticiteit van de huid verbeterde.

Om gelatine uit je normale voeding te halen moet je wel houden van niet echt gangbare voedingsmiddelen zoals ossestaart, kippepoten of ribben. Suppletie is in dit geval wel de makkelijkste manier. Gelatine supplementen worden niet veel verkocht, maar een goed (biologisch) gelatine merk is die van Jacob Hooy.

Ja dit wil ik!

Visolie (Omega 3)

Visolie kent vele gezondheidsvoordelen en een belangrijke daarvan is de verbetering van de huid elasticiteit (studie). Als je vanuit een visolie tekort komt en je gaat suppleren dan zie en merk je vaak al binnen 3 maanden (grote) positieve verschillen.

opti3-omega-3-100-vegetarisch-60-capsulesEen hoogkwalitatief visolie supplement zou eigenlijk een basissupplement moeten zijn voor iedereen omdat het niet alleen goed is voor je huid, maar ook goed voor je gezondheid en het je beschermt tegen allerlei ziektes. Maar niet alle visolie supplementen zijn even goed. Voordat je een visolie supplement koopt moet je op de volgende 2 dingen letten:

 1. Je wilt weten hoe de olie is verwerkt
 2. Je wilt weten wat de EPA en DHA concentratie is per serving

Punt 1. Hoe is de olie verwerkt?

Er zijn hedendaags 2 soorten visolie op de markt, een triglyceride vorm en een ethyl ester vorm. De triglyceride vorm is simpelweg visolie in haar natuurlijke staat. De ethyl vorm is een visolie vorm die door de mens is bewerkt. Chemisch gezien is de ethyl vorm een triglyceride met een extra molecuul ethanol (alcohol).

In veel gevallen blijkt een natuurlijke vorm van voeding meer gezondheidsvoordelen heeft dan een bewerkt voedingsmiddel. Ook in dit geval is dat zo, uit onderzoek blijkt dat de triglyceride vorm beter door het lichaam wordt opgenomen dan de ethyl ester vorm. Een belangrijke reden hiervoor is dat de ethyl ester vorm veel resistenter is tegen vet afbrekende enzymen.

Nog een nadeel van de ethyl ester vorm is dat gedurende het afbraakproces, er een molecuul ethanol vrijkomt. De dosis is klein, maar mensen die er gevoelig voor zijn kunnen er last van hebben. Daarnaast is er onderzoek die aantoont dat er op cellulair niveau schade ontstaat door inname van ethyl ester vormen.

Punt 2. Wat is de concentratie EPA en DHA per serving?

EPA en DHA zijn de gezonde omega-3 vetzuren. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 200 mg per dag (voedingscentrum), maar voor een optimale gezondheid moet je eerder denken aan 2 tot 3 gram per dag. Dit staat ongeveer gelijk aan 2 a 3 keer (liefst) vette vis per week. Veel mensen halen de ADH al niet en daarom is het belangrijk om te weten hoeveel EPA en DHA er in visolie supplementen zitten. Een lage kwaliteit visolie heeft EPA en DHA concentraties tussen de 150 en 200mg per capsule. Dit maakt ze vrij nutteloos omdat je dan veel capsules moet slikken om aan je benodigde hoeveelheid te komen.

Een hoge kwaliteit visolie kost meer geld, maar als je ziet wat je voor dat geld terugkrijgt in kwalitatieve omega-3’s is het zijn geld zeker meer dan waard. Vooral als je kijkt naar de omega 3 die ik zelf neem, de Opti3 omega 3. Dit is een omega-3 supplement die niet gewonnen wordt uit vis, maar direct uit algen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook hoef je je geen zorgen te maken om contaminanten zoals zware metalen.

Ja dit wil ik!

Hoe zit het met Afslankpillen en -middeltjes?

huid middeltjes

In Nederland (en wereldwijd) wordt enorm veel geld verdiend met allerlei afslankpillen en -middeltjes. Bij dit soort bedragen krijg je natuurlijk ook cowboys op de markt die er alleen maar zijn voor het snel cashen. Ze lanceren hypes of verkondigen simpelweg onwaarheden. Alles om hun “beter dan de rest” afslankproduct maar te kunnen verkopen. Dit maakt het voor u als consument natuurlijk alleen maar lastiger uit te zoeken welk product wel kan werken en welke je moet laten staan.

Belangrijk om mee te geven is het volgende:

Er bestaat geen enkele afslank wonderpil of -middel die op magische wijze je (op de juiste manier) laat afvallen. Het blijft uiteindelijk een calorie in, calorie uit verhaal.

Er zijn echter wel ingrediënten die absoluut de vetverbranding kunnen versnellen, mits gecombineerd met een goed voedingsprogramma en liefst ook met een aansluitend trainingsprogramma.

De belangrijkste (en wetenschappelijk bewezen) ingrediënten/ producten die vetverbranding versnellen zijn:

 1. Groene thee extract (kies voor een hoogkwalitatief supplement!)
 2. Cafeïne (vaak het hoofdbestanddeel van fatburners)

Uit onderzoek blijkt tevens dat juist de combinatie tussen groene thee extract en cafeïne sterk synergetisch werkt, dus elkaars werking significant versterkt. Ik adviseer dan ook beide producten tegelijk te gebruiken. Bij de beschrijving van groene thee extract staat exact beschreven hoeveel u van elk nodig heeft (aantal capsules per dag) om optimaal te profiteren van dit effect.

Groene thee extract

 

Cafeine – Fatburner

Buikwandcorrectie als laatste redmiddel tegen slappe huid

buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie lijkt aanlokkelijk om in 1 klap van je slappe huid af te komen. Toch moet je dit als laatste redmiddel zien vanwege alle complicaties die erbij komen kijken. Sowieso moet je eerst proberen op een natuurlijke wijze van je slappe huid af te komen en dit kan door je algemene vetpercentage te verlagen. Als je een man bent probeer je minimaal onder de 10% te komen, als vrouw minimaal onder de 20%.

Als je vetpercentage onder het genoemde niveau komt wordt ook het vet wat vlak onder je huid ligt toegankelijk om te verbranden. Dit kan dus je slappe huid probleem al helemaal oplossen zonder verdere maatregelen!

Mocht je onder de genoemde percentages komen en blijken dat je huid echt erg dun is en eruitziet als droog, gekreukt papier, dan gaat het hier dus wel om een huidoverschot en moet dan ook als zodanig behandeld worden.

Samenvatting en adviezen omtrent slappe huid en overtollig vet

Beschouw een buikwandcorrectie of liposuctie als je laatste redmiddel. Volg eerst de adviezen die in dit artikel beschreven staan:

 • Zorg als man dat je eerst een vetpercentage haalt van 10% of minder. Als vrouw een vetpercentage van 20% of minder
 • Bouw veel extra spiermassa op om de ruimte op te vullen in je huid die na het afvallen is ontstaan
 • Stop met roken
 • Eet consequent eiwitrijk
 • Eet per dag een aantal servings fruit en groenten
 • Gebruik supplementen die bewezen hebben de huid elasticiteit te verbeteren en/ of de vetverbranding versnelt

Als je al deze adviezen opvolgt en consequent en geduldig bent, dan bestaat er een grote kans dat je slappe huid probleem vanzelf een stuk minder wordt, of zelfs helemaal verdwijnt, dus zonder dat je onder het mes hoeft!

Speciaal schema om slappe huid en hardnekkig vet aan te pakken!

Ben je op zoek naar een compleet schema, waarin precies staat welke oefeningen je moet doen, wat je moet eten? Alsmede bewezen strategieën en supplementen om slappe huid en hardnekkig vet aan te pakken? Zoek dan niet verder, Krachttraining.net heeft dit zeer complete schema van maar liefst 65 pagina’s voor jou gemaakt.

Kenmerken van dit schema:

 • Geschikt voor zowel mannen als vrouwen
 • Leer de oorzaken van slappe huid en wat je ertegen kunt doen
 • Leer wat hardnekkig vet is en hoe je deze kunt aanpakken
 • Trap niet in de veelvoorkomende valkuilen
 • Lees hoe je moet trainen met welke oefeningen, aantal sets, reps en intensiteit
 • Voedingsschema’s met genoeg variatie
 • Supplementenschema voor het optimaal aanpakken van hardnekkig vet en slappe huid
 • 65 pagina’s
 • Prijs voor het schema is slechts 9,95 euro
Koop schema op Krachtshop

Inhoud schema

Voorwoord ……………………………………………………………………………………………………………………………. 5
Hardnekkig vet aanpakken ………………………………………………………………………………………………………. 6
Misvattingen omtrent het verbranden van hardnekkig vet ………………………………………………………. 6
Wat is vetverbranding en hoe werkt het? ………………………………………………………………………………….. 8
Het mechanisme van vetverbranding ………………………………………………………………………………….. 10
Combineer de 5 beste wetenschappelijke strategieën om hardnekkig vet te verbranden ……………… 11
1. Val af door hoge calorie deficiëntie …………………………………………………………………………………. 11
2. Doe je workouts terwijl je lichaam in een ‘hormonale honger’ fase zit …………………………………. 12
3. Doe High Intensity Interval Training …………………………………………………………………………………. 16
4. Volg een goed krachttraining programma ………………………………………………………………………… 17
5. Kies voor supplementen die bewezen helpen je vetverbranding te stimuleren …………………….. 18
Het belang van gezonde voeding ……………………………………………………………………………………………. 20
Strategieën voor het aanpakken van slappe en losse huid …………………………………………………………. 22
Slappe huid vaak veroorzaakt door te snel afvallen……………………………………………………………….. 22
Overtollig vel blijkt vaak nog veel vet te bevatten …………………………………………………………………. 23
Begin met het opbouwen van spieren voor het krijgen van een strakkere huid ………………………… 24
Het verbeteren van de huid elasticiteit ……………………………………………………………………………………. 25
Stop met roken …………………………………………………………………………………………………………………. 25
Eet voldoende eiwitten ……………………………………………………………………………………………………… 25
Eet meer dan genoeg groenten en fruit ……………………………………………………………………………….. 26
Overweeg supplementen die een positief effect op de huid hebben ………………………………………….. 26
Gelatine …………………………………………………………………………………………………………………………… 26
Visolie (Omega 3) ……………………………………………………………………………………………………………… 27
Hoe zit het met Afslankpillen en -middeltjes? ………………………………………………………………………. 28
Buikwandcorrectie als laatste redmiddel …………………………………………………………………………………. 29
Samenvatting en adviezen omtrent afvallen en een slappe huid ………………………………………………… 30
Beginsituatie meten met Online eetmeter ………………………………………………………………………………. 31
Wat is je beginsituatie? ……………………………………………………………………………………………………… 31
Macro’s bepalen met hulp van de Eetmeter …………………………………………………………………………. 31
Voeding afwegen? …………………………………………………………………………………………………………….. 31
Hoelang moet je je voeding bijhouden? ………………………………………………………………………………. 31
Moet ik de adviezen van het voedingscentrum opvolgen? …………………………………………………….. 31
Voeding bijhouden met de online eetmeter …………………………………………………………………………. 31
Persoonlijk voedingsadvies ………………………………………………………………………………………………… 32
3
Monitoren met online eetmeter …………………………………………………………………………………………. 32
Twee methodes om minder calorieën binnen te krijgen ………………………………………………………… 32
Persoonlijk schema om hardnekkig vet te verbranden ………………………………………………………………. 33
Na ontwaken ……………………………………………………………………………………………………………………. 33
Direct na je training (ontbijt) ………………………………………………………………………………………………. 33
Direct na je ontbijt …………………………………………………………………………………………………………….. 34
Lunch ………………………………………………………………………………………………………………………………. 35
Tussendoortje 1 ………………………………………………………………………………………………………………… 36
Voor je HIIT cardio workout ……………………………………………………………………………………………….. 36
Diner ……………………………………………………………………………………………………………………………….. 36
Tussendoortje 2 tussen diner en slapen ………………………………………………………………………………. 37
Vlak voor slapen ……………………………………………………………………………………………………………….. 37
Voorbeeld dagschema ……………………………………………………………………………………………………….. 38
Trainingsschema …………………………………………………………………………………………………………………… 39
Voordat je begint… …………………………………………………………………
Kracht ontwikkeling bijhouden met 3 wekelijkse meetoefeningen ………………………………………….. 39
Hieronder de meetoefeningen per spiergroep: …………………………………………………………………. 40
Waarom meetoefeningen op machines? ………………………………………………………………………….. 40
Voortgang kracht ontwikkeling …………………………………………………………………………………………… 41
Voortgang schema gewicht, vet percentage en omtrek ……………………………………………………… 41
Training voor vetverbranding …………………………………………………………………………………………………. 42
Algemene trainingsopbouw en -richtlijnen …………………………………………………………………………… 42
Opwarmen ……………………………………………………………………………………………………………………. 42
Krachttraining ……………………………………………………………………………………………………………….. 42
Interval ………………………………………………………………………………………………………………………… 42
Overtraining ………………………………………………………………………………………………………………….. 43
Voorkom overtraining ……………………………………………………………………………………………………. 43
4-7x trainen per week: Splitprogramma krachttraining ………………………………………………………….. 44
Opwarm setjes ………………………………………………………………………………………………………………. 44
Gewicht opvoeren …………………………………………………………………………………………………………. 44
Volgorde oefeningen ……………………………………………………………………………………………………… 44
Krachttraining schema’s overzicht ………………………………………………………………………………………….. 45
Training 1: Borst & Triceps ……………………………………………………………………………………………… 45
Training 2: Rug & Biceps …………………………………………………………………………………………………. 45
Training 3: Schouders & Buik…………………………………………………………………………………………… 45
4
Training 4: Benen & Kuiten ……………………………………………………………………………………………… 45
20 minuten interval training …………………………………………………………………………………………………… 46
De intervaltraining stap voor stap ……………………………………………………………………………………. 46
Maandschema overzicht ……………………………………………………………………………………………………….. 47
Training 1: Borst & Triceps …………………………………………………………………………………………….. 48
Training 2: Rug & Biceps …………………………………………………………………………………………………. 52
Training 3: Schouder & Buik ……………………………………………………………………………………………. 56
Training 4: Benen & Kuiten ……………………………………………………………………………………………… 59
Veelgestelde vragen ……………………………………………………………………………………………………………… 63
Nawoord ……………………………………………………………………………………………………………………………… 64
Voedingssupplementen ……………………………………………………………………………………………………… 64
Krachtshop…………………………………………………………………………………………………………………………… 65
Speciale aanbieding …………………………………………………………………………………………………………… 65

 

Koop schema