Dat sport en beweging een positief effect heeft op de algehele gezondheid weten we en het is dus geen wonder dat artsen aanraden om regelmatig te sporten. Krachttraining helpt veel welvaartsziekten, zoals een hoge bloeddruk en diabetes, voorkomen. Daarnaast kan je met krachttraining een slappe huid strak trainen. Wist je daarnaast dat krachttraining ook helpt bij een onzuivere huid? We laten je zien waarom en hoe je slappe huid en overtollig vet kunt aanpakken.

De voordelen van krachttraining voor de huid

Verbeterde doorbloeding

Als je regelmatig sport versterk je het hele lichaam en verbetert de doorbloeding van je huid. Tijdens je krachttraining pompt het hart harder, waardoor de doorbloeding van de kleine haarvaatjes in je huid verbeterd. Je huid krijgt door het sporten een frisse, rozige teint en je lichaam bouwt weerstandsvermogen op. Dit heeft als gevolg dat ontstekingen minder vaak ontstaan en sneller genezen. Ontstekingen zijn kenmerkend voor de onzuivere huid. Huidaandoeningen zoals acne kunnen dus verminderen of verdwijnen door aan krachttraining te doen!

Meer zuurstof

Naarmate je langer sport krijg je meer lucht. Door te sporten neemt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen toe en op den duur kan dit zelfs verdubbelen. Zeker als je jouw krachttraining combineert met regelmatig sporten in de frisse buitenlucht. Je longen krijgen een grotere capaciteit waardoor je meer lucht in kunt ademen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam beter wordt voorzien van zuurstof. Dit effect komt je huid ten goede om de volgende redenen:

 • Het aantal bloedcellen groeit
 • Je hart werkt efficiënter
 • Organen worden beter doorbloedt
 • Elasticiteit van weefsel en bloedvaten verbetert

Zweten tijdens krachttraining

Tijdens intensieve krachttraining ga je zweten. Terwijl de zweetdruppels over je huid rollen voel je je wellicht niet helemaal fris, maar dit is zeer goed voor je huid. Door te zweten raak je afvalstoffen en vuil kwijt, waardoor opstoppingen voorkomen worden. Hierdoor voorkom je acne en andere oneffenheden. Door goed te zweten krijg je dus een stralende en gezonde huid. 

Speciale tip voor de dames van Gijsje Boogert, huidexpert bij ALLABOUTHER. Zij raadt vrouwen aan om zonder make-up te sporten. “Tijdens het sporten openen de poriën zich, waardoor je het best geen make-up kunt dragen want dan blokkeer je de natuurlijke ademfunctie van de huid. Ook kun je last krijgen van verstopte poriën als je transpiratie zich vermengt met je make-up. Reinig na het sporten je gezicht met een gezichtsreiniger voordat je crème en make-up aanbrengt voor een optimale gezonde huid.”

Stimulatie van collageen aanmaak

Door te sporten wordt de collageen en elastine productie van de huid gestimuleerd. Hierdoor gaat sporten zelfs de vorming van rimpels tegen. Je huid wordt namelijk dikker en blijft in goede conditie. Een bijkomend voordeel van krachttraining is dat je de spieren die onder het huidoppervlak liggen versterkt. Dit maakt je huid strakker en steviger. Krachttraining is hierdoor ideaal om een slappe en verouderde huid weer een jeugdige uitstraling te geven.

Stress verlagen met krachttraining

Stress is killing voor je huid. Zo kan je huid dof worden en zorgt langdurige stress ervoor dat je haar zijn glans verliest. Door in beweging te blijven ga je de negatieve effecten van stress tegen. Een stevige sessie in de sportschool zorgt ervoor dat het stresshormoon in je lichaam afneemt, je jouw hoofd leeg kunt maken en je lichaam en geest een boost krijgen.

Hoe kan je een slappe huid strak trainen met krachttraining?

Een slappe huid onstaat vaak na te snel afvallen. De huid heeft dan niet de tijd gekregen te herstellen naar de oorspronkelijke vorm en omvang en er blijft losse huid achter. Vaak zit er ook nog redelijk wat vet in slappe huid. het is moeilijk dit weg te krijgen omdat o.a. de doorbloeding hier slecht is. Hieronder geven we tips om de doorbloeding te stimuleren en je slappe huid aan te pakken.

 1. Doe regelmatig een combinatie tussen vooral kracht- en intervaltraining, liefst 3x per week
 2. Train je hele lichaam, niet alleen rondom de probleem plekken zoals je buik en heupen
 3. Doe zoveel mogelijk vrije oefeningen met losse gewichten, daarmee stimuleer je meer spieren en spiergroepen
 4. Probeer je spiermassa te laten groeien, dat trekt je huid vanzelf strakker
 5. Probeer primair je vetpercentage te laten dalen, niet het aantal kilo’s wat je weegt
 6. Eet in de basis gezond, met heel veel groenten, gezonde (onverzadigde) vetten en relatief veel eiwitten
 7. Gebruik eventueel een aantal supplementen die helpen de huid gezond te houden

Bij elk bovenstaand punt hoort een heel verhaal met uitleg en advies. Speciaal voor de mensen met slappe huid hebben wij een compleet training-, voeding- en supplementen schema gemaakt om slappe huid aan te pakken. Dit schema behandelt bovenstaande punten en je kan direct aan de slag. Verwacht verbeteringen te zien binnen 10 weken. Neem die tijd er ook voor, want shortcuts bestaan niet. Je zal zelf het werk erin moeten stoppen, maar is een weer strakkere huid dit niet waard?

Schema kopen