Laatste Update: door

Soja eiwit is een volledig plantaardig eiwit, het bevat alle essentiële aminozuren.  Soja eiwit bevat veel essentiële en niet essentiële aminozuren, echter in een balans die voor het menselijk lichaam minder geschikt is als melk eiwit. Soja eiwit heeft wel een significant hoger gehalte aan glutamine dan wei eiwit. Glutamine is een aminozuur die veel voorkomt in spiercellen en belangrijk voor de eiwitsynthese in spieren. Soja eiwit isolaat bevat meestal 90% eiwit en heeft erg weinig vet en koolhydraten. Soja is ook erg rijk aan isoflavonen, die verschillende biologische functies kennen. Sommige daarvan zijn zwakke plantaardige oestrogenen (fyto oestrogenen).

Hoe wordt soja eiwit gemaakt?

Soja eiwit wordt gemaakt uit de soja boon, die vermalen is tot sojabloem. Tijdens dit proces wordt het meeste vet verwijderd. De soja bonen worden gewassen, afgebroken, gepeld en tot slot plat gerold. Als volgt wordt alle olie verwijderd van de plat gerolde snippers die daarna worden gedroogd. Deze substantie dient als basis voor:

  • Soja concentraat (eiwitpoeder met een eiwit basis van 30%-80%)
  • Soja isolaat (eiwitpoeder met een eiwit basis van 93%-97%)
  • Soja brokken (basis ingrediënt voor vlees vervangers)

Soja eiwit goede keus voor vegetariërs en veganisten

Soja eiwit afkomstig van sojabonen is vooral populair bij vegetariërs en veganisten. Zij kunnen namelijk hun eiwitten niet uit dierlijke producten halen, waardoor de kans op een tekort aan eiwit groter is vergeleken met mensen die wel dierlijke producten eten.

Soja eiwit heeft onterecht een slechte reputatie onder krachtatleten

Soja eiwit heeft nogal een slechte reputatie onder de gemiddelde krachtatleet. Dit is te danken aan een oude studie die suggereerde dat de fyto-oestrogenen in soja eiwitten zorgt voor ‘vervrouwlijking’ en hormonale disbalans. Hierbij denkend aan symptomen zoals: laag energie gehalte, afnemende testosteron, toenemende oestrogeen en schildklier problemen.

Recente studies tonen echter aan dat de fyto-oestrogenen in soja eiwitten hier niet verantwoordelijk voor zijn. Sterker nog, het kiezen van sojapoeder als supplement zou zeker net zo goed werken als wei eiwitten bij krachtsporters. Ook zijn er suggesties dat een combinatie tussen soja eiwit en wei eiwit wellicht nog beter is. Dit omdat de aminozuurprofielen die belangrijk zijn voor optimaal spiergroei en herstel goed op elkaar aansluiten.

Krachttraining.net heeft een speciaal artikel gewijd om voor eens en altijd de vraag te beantwoorden of soja eiwit geschikt is voor sporters. De conclusie die hieruit komt is volmondig ja.

Biologische waarde soja eiwit

De biologische waarde van soja eiwit ligt rond de 75, voor plantaardig eiwit is dit een van de hoogste waarden. Echter de biologische waarde van dierlijke eiwitten is vaak hoger. Zo is die van wei eiwit 104 (het hoogste) en kippen ei eiwit 100.

Aminozuurprofiel soja eiwit

De aminozuur samenstelling van soja eiwit is volledig. Dit wil zeggen dat soja eiwit alle essentiele en niet essentiele aminozuren bezit, wat het geschikt maakt als alternatief voor dierlijke eiwitten.

Essentiële aminozuren
In mg per 1000 mg eiwit
Isoleucine …………………….. 42
Leucine ………………………… 76
Lysine …………………………. 59
Methionine ……………………. 12
Fenylalanine ………………….. 51
Threonine …………………….. 34
Tryptofaan ……………………. 15
Valine ………………………….. 47

Niet-essentiële aminozuren:
In mg per 1000 mg eiwit
Alanine …………………………. 40
Arginine ………………………… 73
Aspartinezuur ……………….. 112
Glutamine(zuur) …………….. 205
Histidine ……………………….. 22
Cystine (cysteïne) …………… 13
Tyrosine ……………………….. 35
Serine ………………………….. 50
Proline ………………………….. 55

Wat meteen opvalt is dat soja eiwit veel L-glutamine bevat, een aminozuur die erg belangrijk is bij eiwit- en spieropbouw. Ook voor de algemene weerstand is L-glutamine belangrijk. Veel bodybuilders nemen vaak extra glutamine in voor nog betere resultaten. Het nemen van soja eiwit kan hier absoluut aan bijdragen. Er is zelfs een onderzoek die stelt dat de beste eiwitshake bestaat uit een mengeling van soja en whey eiwitten omdat die elkaar qua aminozuur samenstelling perfect aanvullen.

Soja eiwit kopen?

soja eiwit isolaatGa dan voor een hoge kwaliteit soja eiwit isolaat, liefst non-GMO (je weet maar nooit). Een van de beste prijs/ kwaliteit soja eiwit isolaat is die van Krachtshop:

  • 2kg slechts 22,85 euro en in handige navulverpakking.
  • Non-GMO
  • Hoog eiwitgehalte (88 gram per 100 gram)
  • Smaken aardbei, vanille en neutraal
  • Inclusief supplementenschema en eiwit smoothie recepten
Meer info of kopen

 

Naar het overzichtsartikel Eiwit en Krachttraining.

Meer informatie?

Het zelf uitzoeken welke producten nou wel echt werken en welke niet is bijna onbegonnen werk. Vertrouw in dit opzicht op de onafhankelijke mensen die dit voor jou hebben uitgezocht, zoals William Llewellyn. William Llewellyn is iemand die al decennia in deze sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig van zijn laatste boek: William Llewellyn’s Sport Supplement Guide. Het is niet mogelijk dit boek in Nederland te bestellen, maar wel via Amazon, via onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Book

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?