Zonder spieren geen beweging. Spieren zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en als je er voldoende van hebt ziet het er ook nog eens erg goed uit! In dit artikel de belangrijkste info over spieren. Er bestaan 3 soorten spierweefsel, dwarsgestreept-, hartspier- en glad spierweefsel. In dit artikel bespreken we alleen het voor sporters zo belangrijke dwarsgestreepte spierweefsel, het voornaamste bestanddeel van de skeletspieren.

Spierstructuren

Wanneer je in detail naar spieren kijkt, kan je verschillende structuren onderscheiden, zoals in het plaatje hieronder.

Een spier bestaat uit meerdere spierbundels, ingepakt in bindweefsel. De spierbundel bestaat uit vele kleiner bundels, met hierin spiervezels. Spiervezels zijn cilindervormige cellen van 50 tot 100 micrometer (grootte haar) en ze kunnen een paar centimeter tot een meter lang zijn (mogelijk over de hele lengte van de spier). De spiervezels bestaan weer uit spierfibrillen (alias myofibrillen), sarcolemma en sarcoplasma. De spierfibrillen zijn onderverdeeld in actine- en myosinefilamenten. Deze filamenten kunnen langs elkaar heen bewegen, waardoor de spier kan samentrekken.

De spierkracht is afhankelijk van het aantal vezels, de lengte van de vezels en de doorsnee van de spier als geheel. Met krachttraining kan je de doorsnee vergroten.

Aansturing spieren

Het besturen van spieren komt vanuit de hersenen. Spieren staan hiermee in verbinding via bewegingszenuwen. Eén bewegingszenuw kan meerdere spiervezels laten samentrekken. Dit wordt ook wel een motoreenheid genoemd. Afhankelijk van de belasting van de spier wordt een proportioneel deel van de motoreenheden ingeschakeld. Dus bij een licht gewicht slechts een paar motoreenheden, bij een zwaar gewicht veel, bij een extreem zwaar gewicht (vrijwel) alle motoreenheden. Dit laatste resulteert in maximale krachtoutput. Voor spiergroei is het noodzakelijk dat er veel druk op de spier gezet wordt.

Een andere factor voor kracht en spiermassa is hoeveel spiervezels je bezit per spier. Mensen die makkelijk aankomen in kracht en spiermassa hebben van nature een groter aantal spiervezels in elke motoreenheid. Dit aantal ligt tussen de 20 en 500, een gemiddeld persoon heeft ongeveer 200 spiervezels per motoreenheid. Hoe meer vezels, hoe meer kracht en spiergroei.

Samentrekken van spieren

 Het samentrekken van spieren gebeurd op cellulair niveau en voornamelijk door de myosine en actine eiwitten, die in de myofilamenten zitten. Wanneer vanuit de hersenen een elektrische impuls de motoreenheid bereikt vindt er daar een chemische verandering plaats. Simpel gezegd komt het erop neer dat de actine filamenten over de myosine filamenten bewegen waardoor de spiervezels korter wordt (contractie). Als de stimulatie stopt, ‘ontspannen’ de filamenten weer en keert de spier terug naar zijn oorspronkelijke staat.

Spierkracht

De hoeveelheid spierkracht die een spier moet leveren is afhankelijk van het gewicht dat opgetild moet worden en de lengte van de spier. Een langere spier heeft meer mogelijkheid zich in te korten dan een (van nature) kortere spier. Dus hoe langer de spier, hoe mere spierkracht er ontwikkeld kan worden.

Energie systemen

Voor het samentrekken van spieren is energie nodig. Waar de energie vandaan komt hangt af van welk energiesysteem er wordt aangesproken. Lees hiervoor het artikel energiesystemen van de spier.

Leuke weetjes

  • Het lichaam bestaat voor ongeveer 40% uit spieren
  • De sterkste spier is verbazingwekkend genoeg je tong, alhoewel een andere bron zegt je kaakspier
  • Spieren in je ogen bewegen zeker 100.000 keer per dag
  • Om te lachen heb je 17 spieren nodig en 43 om te fronsen
  • Als je loopt gebruik je minstens 200 spieren door je hele lichaam
  • De grootste spier is de bilspier (gluteus maximus)
  • De kleinste spier zit in je oor en is iets langer dan 1 mm