A disabled man propelling his wheelchair.Wanneer je dagelijks sport om spiermassa op te bouwen, is het belangrijk dat je veel discipline en doorzettingsvermogen hebt. Dat was al bekend maar weinig mensen zijn op de hoogte hoe snel je je harde werk te niet kunt doen wanneer je plotseling stopt.

Volgens onderzoek van het UMC+ in Maastricht begint het lichaam al binnen vijf dagen met het verliezen van spiermassa.De onderzoeker van het ziekenhuis in Maastricht vroegen aan 24 sportieve mannen om zo min mogelijk te bewegen. Om dit te bewerkstelligen, werd er gesimuleerd dat zij hun been gebroken hadden. De onderzoekers registreerden van te voren, na vijf dagen en na twee weken de spiermassa van de heren.

In alle gevallen bleek na vijf dagen de spiermassa van de deelnemers kleiner te worden. Gemiddeld verloren de sporters 10% aan beenspierkracht en 3,5% aan totale spiermassa. Na twee weken waren de resultaten nog schokkender. De heren verloren maar liefst één kwart aan beenspierkracht en 8,5% aan totale spiermassa.

Hoe ontstaat spiermassa verlies nu precies?

Elke dag is je lichaam bezig met het opbouwen van nieuwe spiervezels en het afbreken van oude spiervezels. Het lichaam doet er ongeveer 100 dagen over om een gehele spier te vervangen. Wanneer je weinig beweegt en/of je weinig eiwitten binnenkrijgt, kan het lichaam minder snel spiermassa kweken. De snelheid van het afbreken van spiermassa blijft echter gelijk. Het resultaat is het verlies van spiermassa.

Voor mensen die regelmatig sporten en gezond eten vormt dit geen probleem. Binnen anderhalve maand is de spiermassa die zij hebben verloren alweer gecompenseerd door de aanmaak van nieuw spierweefsel.

Ouderen en geblesseerden hebben probleem

De onderzoekers maken zich echter zorgen over oudere en zieke mensen. Zij hebben nauwelijks mogelijkheid om zich te bewegen waardoor zij telkens meer spiermassa zullen verliezen. En omdat zij telkens zwakker worden, zal het ook steeds moeilijker worden om te bewegen.

Het team van onderzoekers is hard aan brainstormen om met een passende oplossing te komen voor mensen die niet kunnen bewegen vanwege een ziekte, ziekenhuisopname of ouderdom. Er wordt momenteel gedacht in de richting van elektrostimulatie.