De spinningsfiets is een van de nieuwste toevoegingen aan het indoorfietsen. Hij is ontwikkeld in de jaren 80 en stond aanvankelijk bekend als de indoor cycling bike. In tegenstelling tot andere indoorfietsen, is de spinfiets ontworpen om een ​​authentieke fietservaring te geven die lijkt op het rijden op een buitenfiets. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een goede spinningfiets voor thuis.

Waarop moet je letten bij het kopen van een spinningsfiets voor thuis?

Vliegwielgewicht

Een vliegwiel is het verhoogde wiel dat zich aan de voorkant van een spinfiets bevindt. Net als bij een buitenfiets, is het vliegwiel het wiel dat beweegt wanneer een fietser op de fiets trapt. Als je naar spinfietsen kijkt, moet je allereerst naar het gewicht van het vliegwiel kijken. Het gewicht van het vliegwiel bepaalt de beweging van de fiets, hoe groter het gewicht, hoe soepeler de beweging. Spinningsfietsen voor thuis hebben over het algemeen een vliegwielgewicht van ongeveer 18,1 kg. Commerciële spinfietsen hebben een vliegwielgewicht van ongeveer 22,6 kg

Als u op zoek bent naar een spinningfiets voor thuis, zorg er dan voor dat u geen spinfiets krijgt met een vliegwielgewicht van minder dan 15,8 kg. Dit is te licht om een ​​soepele en naadloze beweging te bieden. Het beste is om gewoon een paar verschillende fietsen uit te proberen om een idee te krijgen van de verschillende vliegwielen voordat u een beslissing neemt.

Frame en de benen

Het frame, ongeacht het type fiets, is enorm belangrijk. Zoek naar een spinningfiets met een sterk stabilisatieframe en wijde steuners voor een optimale balans. Het kan een beetje moeilijk zijn om het frame van een fiets te beoordelen als u online koopt. Aangezien de meeste fietsen echter vrijwel altijd een stevig frame hebben, kunt u zich beter richten op de steunen. Check dat ze breed genoeg zijn, zodat de fiets goed in balans blijft, zelfs bij zeer intensieve gebruik.

Aandrijfsysteem

Spinfietsen hebben twee verschillende soorten aandrijfsystemen. De ene is een kettingaandrijving en de andere is een riemaandrijving. Kies indien mogelijk altijd voor een riemaangedreven spinfiets. Een riemaandrijfsysteem is in veel opzichten superieur. Ten eerste maakt het nauwelijks geluid, wat ideaal is voor een spinningfiets voor thuis. Het vereist ook niet zo veel onderhoud als een kettingaandrijving. Ten slotte zijn riemen eenvoudigweg gemakkelijker aan te passen.

Remsysteem

Er zijn drie verschillende soorten remsystemen. Je kunt een spinfiets vinden met stoffen viltblokjes, lederen viltblokjes en magnetische rem. Stoffen viltblokjes zijn meestal te vinden op instapfietsen voor thuisgebruik. Leren viltblokjes zijn meestal te vinden in duurdere fietsen voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik.

Het magnetische remsysteem is echter superieur. Deze remsystemen zijn volledig geruisloos omdat er geen fysiek contact is. Ze bieden een veel grotere weerstand. En het vereist absoluut geen onderhoud of vervanging. Het magnetische remsysteem moet de eerste keuze zijn als het een optie is.

Weerstand mechanisme

Er zijn vier soorten weerstandsmechanismen die gebruikt kunnen worden op een spinningfiets. Er is de kabelweerstand, handmatige schroefweerstand, elektronische, magnetische weerstand en elektromagnetische weerstand.

Kabelweerstandmechanisme is alleen te vinden op goedkope fietsen en wordt niet aanbevolen omdat het de neiging heeft om te slippen en daarom vrij onbetrouwbaar is. De handmatige schroefweerstand is van het type waarbij een knop betrokken is en werkt vergelijkbaar met een analoog systeem. Het is een eenvoudig systeem wat werkt.

Elektronische magneetremmen maken gebruik van een klein hydraulisch systeem om een ​​magneet te bewegen om weerstand uit te oefenen op het vliegwiel. Elektromagnetische systemen zijn nog vrij zeldzaam en een vrij recente toevoeging aan de spinbike. Er zijn geen bewegende delen bij betrokken, aangezien het een elektromagnetisch veld gebruikt om weerstand te creëren.

Verstelbaarheid van de spinningfiets

Vrijwel elk type indoorfiets biedt verstelbare stoelen en een verstelbare handgreep. Verschillende soorten spinningfietsen bieden ieder hun eigen mate van instelbaarheid. Dit is vooral belangrijk als u te zwaar of erg lang bent, waarvoor enkele aanpassingen nodig zijn. Maar verstelbaarheid is over het algemeen niet zo’n probleem, aangezien de meeste fietsen de mogelijkheid bieden om een ​​stoel zowel verticaal als horizontaal te verstellen. Hetzelfde geldt voor het handvat van de fiets.

Weergavescherm

Bijna alle spinningfietsen worden geleverd met een beeldscherm. Het meest basale systeem zou de snelheid van de fiets moeten weergeven, de totale afgelegde afstand en de geschatte verbrande calorieën tijdens de training. Sommige fietsen bieden iets meer informatie. Het zou bijvoorbeeld realtime informatie over de hartslag van de gebruiker kunnen weergeven of de mogelijkheid om doelen te stellen op basis van de afgelegde afstand, enz.

Fietspedalen

De meeste spinfietspedalen hebben een voetband voor grip en stabiliteit. Sommige fietsen, van de commerciële variant, hebben een speciaal type riem voor de schoenplaatjes op speciale fietsschoenen. Deze zijn iets veiliger dan de voetband. Maar echt zorgen hoef je je hierover niet te maken.

Bidonhouder

Spinning kan net zo inspannend zijn als fietsen in de buitenlucht en veroorzaakt evenveel transpiratie als elke andere vorm van training. Goed gehydrateerd blijven is dus uitermate belangrijk. De meeste spinfietsen hebben een bidonhouder en sommige van de high-end modellen bieden zelfs een dubbele houder. Het belangrijkste hierin is de locatie van de bidonhouder, vaak kan het moeilijk zijn om tijdens het fietsen bij de bidon te komen. Het is iets om in gedachten te houden als je op zoek bent naar een spinninfiets.

Transportwielen

Indoorfietsen zijn over het algemeen vrij moeilijk te vervoeren, met name spinfietsen, waaraan een zwaar vliegwiel is bevestigd, waardoor het bijna onmogelijk is om ze te vervoeren. Daarom is het erg belangrijk om transportwielen op je spinfiets te hebben, vooral als je hem voor thuis koopt, waar de ruimte meestal beperkt is. Vaak zitten deze wielen aan een kant en kan je de spinfiets verplaatsen door hem te kantelen op de wielen.

Conclusie beste spinningfiets voor thuis

We durven niet te zeggen wat de beste spinningfiets is, maar als het goed is kan je nu beter een goede afweging maken bij het kopen van een goede spinningfiets voor thuis.  Toch zijn er nog andere overwegingen om rekening mee te houden. Alle vormen van lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid, maar vaak werkt dit alleen in combinatie met een gezond voedingspatroon. Wat we eten is namelijk net zo belangrijk als hoeveel en hoe intensief we trainen. Als u een gezond dieet combineert met een regelmatige spinroutine, mag u zeker rekenen op goede resultaten!

Bekijk in dit kader ook ons training- en voedingsschema speciaal voor wielrenners. Hierin duidelijke instructies over hoe je moet trainen en eten om een betere wielrenner te worden.