Laatste Update: door

Aan het woord een tegen- en een voorstander van sport voedingssupplementen, beiden universitair geschoold.

COÖRDINATOR SPORT

(Universitair Sportcentrum  Leiden)

Het USC raadt het gebruik van supplementen af. Waarom?

Het is heel simpel. Wij willen zoveel mogelijk studenten aan het sporten hebben. Daar willen we een goede gezondheid onder studenten en een stukje ontspanning mee bereiken. Voor ons is het belangrijker dat iemand hier komt die het hier naar zijn zin heeft en hier vaker terugkomt. Als we tegen iemand zeggen, als je komt, dan móét je drie keer in de week komen en die en die supplementen nemen, dan haken die mensen af.

Wat is het probleem van USC met aanvullende supplementen?

Wat wij er op tegen hebben is dat het alleen in zeer extreme situaties werkt. Situaties waarbij mensen te weinig voeding krijgen en waarbij je het als brandstof kan gebruiken. Die mensen zou je het nog wel kunnen aanraden. Andere mensen hebben het gewoon niet nodig. Met gewone voeding prima leven en trainen. De aanschaf van supplementen gaat ook om geruststelling: dat je het maximale uit je trainingen haalt. Als je bijvoorbeeld kijkt in de topsportwereld kijkt, zijn er genoeg vegetarische topsporters te vinden die op het hoogste niveau meedraaien.

Het USC zou zijn ogen niet moeten sluiten voor ontwikkelingen op sportgebied.

Als je iets doet op een universiteit, moet je nadenken voor je meegaat in zo’n trend. Wij vinden dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar de mogelijke gevaren van supplementen. Het extra effect van eiwitten is zo minimaal. Wij willen de mensen geen fabeltjes verkopen, dat kan niet op een universiteit. Wij hebben onze literatuur gelezen en onze opleiding gehad en het voelt nog niet goed. Die eiwitpreparaten zijn vast een mooie business, maar wij vinden het niks.

PATRICK, MEDISCH BIOLOOG, EIGENAAR LIFE HEALTH STRATEGY

Waarom kan je eiwitsupplementen en andere additionele voeding aanbevelen?

Allereerst, ja, ik verkoop voedingssupplementen. Dus kritische mensen zullen zeggen dat ik bevooroordeeld ben. Ik zal ook de eerste zijn om toe te geven dat veel supplementen onzinnig zijn en niet doen wat ze beloven en dat op het gebied van veiligheid niet altijd alles goed is onderzocht. Vanuit mijn medische biologie opleiding, mijn eigen onderzoek, mijn eigen ervaringen en de resultaten die ik bij mijn klanten heb gezien, ben ik ervan overtuigd dat bepaalde supplementen wel degelijk effectief en veilig zijn. Dit zijn supplementen die al door miljoenen mensen, wereldwijd,  decennia lang, worden gebruikt. Waren deze supplementen niet effectief of veilig, dan was het nooit zo’n groot succes geworden. Sinds ik zelf dagelijks een 3 tal basissupplementen gebruik voel ik me fitter en vitaler dan ooit en ben ik sindsdien nooit meer ziek geworden. Wat mensen ook zeggen, voor mij hebben bepaalde supplementen zich allang bewezen.

Waarom denk je dat instanties zoals het USC het gebruik van supplementen afraden?

Supplementen in het algemeen hebben een wat schimmig imago en van het meeste is lang niet duidelijk dat het echt effectief en veilig is. Logisch dat het USC zijn vingers hier niet aan wilt branden.

De vraag die ook terecht gesteld wordt; ‘kan je niet alles wat je nodig hebt uit je normale voeding halen?’. Het antwoord hierop is volmondig JA. Maar toch zie ik bij veel van mijn klanten een ‘suboptimale vitaliteit’ veroorzaakt door tekorten aan bepaalde nutriënten (om diverse redenen). Zodra we deze tekorten weten aan te vullen zie je deze mensen weer opleven. Natuurlijk probeer je dit eerst op te lossen door aanpassen van het normale voedingspatroon, maar helaas werkt dit niet voor iedereen. Voor deze mensen zijn supplementen een uitkomst.

Is het zo dat supplementen ongezond voor je kunnen zijn? Door wie/welk bedrijf is het gecheckt?

Nogmaals, er bestaan echt veel onzinnige supplementen. Geloof nooit zomaar de claims die op labels of op internet staan! Van echt effectieve en veilige supplementen bestaan goed uitgevoerde onderzoeken. Doe dus je huiswerk voordat je een supplement wilt gebruiken. Of als je hier geen tijd of zin in hebt, vraag advies aan een deskundige. De supplementen waarvan ik overtuigd ben dat ze effectief en veilig zijn en die ik zelf ook regelmatig gebruik zijn: Lentus Eiwitmix (eigen formule), omega-3 en creatine. Let wel, zoals voor alles geldt, overdaad schaadt dus laat je goed adviseren!

Wat is uw mening? Reageer hieronder.

Let op: Krachttraining.net heeft nu ook een Supplementen vergelijkers tool. Kijk en vergelijk populaire supplementen met elkaar!gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)