Soms heb je niet veel zin om te gaan sporten en toch voel je je na een intense training weer als herboren. Je zit weer boordevol energie, je hoofd is helemaal leeg en je voelt je veel opgewekter. Sporten maakt gelukkig, maar hoe komt dit? En welke sporten geven het grootste euforische gevoel?

Sporten maakt gelukkig door….Neurotransmitters

Tijdens en vlak na het sporten komen er neurotransmitters vrij in je lichaam zoals endorfine, dopamine en serotonine. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt. Door de endorfine voel je je euforisch, licht en toch krachtig. Het is een lichaamseigen drug die je een gevoel van welzijn en sereniteit geeft.

Endorfines

Endorfines worden vrijgegeven door de hypofyse die zich in de kern van je hersenen bevindt. Endorfines kan je zien als een natuurlijke drug, ze verzachten pijn en eventuele ongemakken, niet alleen tijdens en na het sporten, maar ook als je andere pijn hebt. Ze worden zelfs bij zwangere vrouwen al weken voor de bevalling aangemaakt om de bevalling zelf te verzachten.  Een ander goed voorbeeld van endorfines is de zogenaamde ‘runners high’, een staat die renners beschrijven als een periode waarin je geen pijntjes of moeheid meer voelt, je rent gewoon door, voelt je goed en zit in een flow. Ook op andere gebieden spelen endorfines een rol. Mensen die bijvoorbeeld naar het casino gaan krijgen bij het winnen van een spel een golf endorfinen door hun hersenen, waardoor ze een gevoel van gelukzaligheid ervaren. Het gevaar hierbij is dat dit gevoel ook verslavend kan werken. Tegenwoordig zijn er gokspellen die je 24/7 kunt spelen en loop je dus meer risico op verslaving. Endorfines spelen ook een rol bij seksverslaving of als je telkens een kick nodig hebt om je goed te voelen.

Dopamine

Niet alleen endorfine, maar ook dopamine is een stimulerende stof die toeneemt tijdens het sporten. Ook tijdens andere activiteiten zoals eten of seks zal deze stof de hoogte in gaan. Dopamine wordt daarnaast ook gelinkt aan de beloning van een bepaald gedrag. Je lichaam maakt niet altijd dopamine aan. Het komt vrij als je dingen doet die volgens je hersenen beloond moeten worden waaronder dus ook sporten. Door de afgifte van dopamine word je overspoeld door een gevoel van welbehagen en dit zorgt ervoor dat je het gedrag dat dit gevoel opwekt, wilt herhalen.

Serotonine

Daarnaast is ook serotonine een stof die ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Het reguleert ook je eetlust, slaap en je gemoedstoestand. Als je regelmatig sport zal de serotonine in je lichaam toenemen. Je voelt je dan gemotiveerd om door te gaan. In combinatie met endorfine zorgt het ervoor dat je sporten ook leuk gaat vinden.

Neurotransmitters komen al na twintig tot dertig minuten sporten in je lichaam vrij. In het geval van sporten is dit meestal positief omdat je dankzij het goede gevoel dat je krijgt, opnieuw wilt gaan sporten en zo een goede conditie opbouwt. In andere gevallen zoals gokken of eten kan dit gelukzalige gevoel uitmonden in verslavend gedrag.

Bij welke sporten komen de meeste endorfines vrij?

De meeste endorfines komen vrij bij duursporten, denk hierbij aan:

  • Hardlopen
  • Wielrennen
  • Zwemmen
  • Bergwandelingen
  • Zaalsporten

Om de hoeveelheid endorfines te maximaliseren moet je eigenlijk zeker 30 tot 45 minuten op een vrij constant duurtempo inspanning verrichten. In principe moet je hierbij nog kunnen praten. Als je dit volhoudt kan je endorfine niveau wel met een factor 5 toenemen.

Ook bij krachttraining en fitness komen endorfines vrij, dit wordt dan vaak ook als leefstijl advies voorgeschreven door artsen bij depressieve klachten.

Alle manieren om veel endorfines aan te maken

Sporten

Sporten dus, sporten maakt gelukkig zoals gezegd!

Bepaalde voedingsmiddelen

Van bepaalde voedingsmiddelen is bekend dat ze endorfine aanmaak stimuleren, denk hierbij aan:

  • Chocolade en hoe puurder hoe beter!
  • Alcohol, maar drink niet teveel want dan werkt het averechts
  • Rode pepers omdat deze eigenlijk pijn doen, je lichaam maakt in reactie endorfines aan

Massages en intimiteit

Lichaamsaanraking stimuleert ook de aanmaak van endorfines. Massages lenen zich daar uitermate goed voor :) Juist na intensief sporten zijn je spieren beschadigt en stijf en als je deze dan goed masseert komt er ook een pijnprikkel bij vrij. Je lichaam maakt in respons hierop dus extra endorfines aan.

Bij intimiteit raak je elkaar ook veel aan, seks is in dat opzicht ook een soort -fijne- massage. Als er dan ook een orgasme uit volgt pieken je endorfine levels! Ook verliefdheid werkt ontzettend goed en lang voor je endorfine productie.

Vrolijkheid

Vrolijkheid en lachen stimuleren bewezen de endorfine productie. Zelfs als je maar doet alsof je lacht (dus je mond laten lachen) werkt het al. Maak eens wat vaker grapjes of vertel eens een goede mop en je zult zien hoe goed jij (en de ander) er zich door gaan voelen.

Sporten maakt gelukkig, ook als je last hebt van stress en depressie

Neurotransmitters hebben grote invloed op stress en depressies, als je hier meer over wilt weten lees dan hoe je door middel van training je stress klachten kunt verminderen.