Laatste Update: door

Het artikel hieronder is een gastblog van Jan Mazure, actief in de fitness wereld vanaf 1967. In dit artikel zijn kijk op de sportschool van de toekomst.

______________________________________________________________________________________

In 1967 kreeg ik een baan in de fitness, ik was toen jong en smeuïg. Nu ben ik oud en stram en de fitness is nog niets veranderd. Er zijn in de loop der jaren wel een paar kleine vernieuwingen geweest maar in wezen is alles nog hetzelfde. Het gaat nog steeds om kracht en cardio. De bedrijfstak is daar gelukkig mee. Waarom zou je veranderen? Er is nog steeds aanwas van nieuwe leden. Maar vooruitzien kan geen kwaad. Tijden veranderen sneller dan mensen zong Boudewijn de Groot ooit. En niemand zal ontkennen dat we leven in snel veranderende tijden. Ik ga proberen of ik een paar aanzetjes voor verandering op papier kan krijgen. Ik gebruik drie ingangen: inhoud, voorlichting en begeleiding.

Vandaag eerst inhoud. Ik noemde al cardio en kracht. Die zijn uitgemolken. Daar behoeven we hier geen aandacht meer aan te besteden. Maar ons lichamelijk prestatievermogen is meer dan die twee. We kunnen springen, kruipen, klimmen, werpen om maar een paar zaken te noemen. Ik werk deze vier een beetje uit dan heeft men een beetje idee waar ik het over heb.

Springen is een onderdeel waarmee iedere sportschoolhouder morgen kan beginnen. Ik zou even wachten totdat ik ook voorlichting en begeleiding heb behandeld. De eerste Olympische Spelen hadden twee springonderdelen op het programma die volkomen in de vergetelheid zijn beland: stilstaand verspringen en stilstaand hoogspringen. De sportschool waar ik mijn oude dag doorbreng is giga groot. Ruimte te over voor de genoemde twee nieuwe onderdelen. Maar ik denk dat we niet kunnen volstaan met het neerleggen van een paar matten. Het moet ook nog leuk zijn. Dus ontwerpen we een elektronische meting. Een ontwerp daarvoor kan niet moeilijk zijn. En dan niet alleen de hoogte of lengte aangeven maar ook op het scherm wie tot nog toe het hoogst is gekomen.

Tot zover eventjes het springen. Kruipen kan ook interessant zijn. Stel je een kort parcoursje voor van een meter of tien waarbij deelnemers onder iets doorkruipen om daarna over iets anders heen te springen. En natuurlijk ook hier geautomatiseerde start en finish. Werpen lijk mij wat moeilijker. Met een zware medicinbal doen we heel iets anders dan met een honkbal meer bij beiden gaat het er om dat de bal weer bij de werper terecht komt met zo min mogelijk oponthoud.

Mijn sportschool is hoog, erg hoog. Ik schat al gauw een meter of acht. Met die hoogte wordt niets gedaan. Een klimmuur behoort absoluut tot de mogelijkheden. Maak het niet te moeilijk, laat mensen tekenen voor eigen verantwoordelijkheid en bedenk dat het niet alleen om de klimmers gaat. Zet wat cardiotoestellen zo neer dat deelnemers de klimmers kunnen zien en een half uur fietsen is snel voorbij.

Samenvattend: een sportschool kan ook leuk zijn. Natuurlijk gaat veiligheid voor alles maar er is genoeg te bedenken en de middelen daartoe zullen gematigd zijn. Aan publiciteit zal het een veelvoud daarvan op kunnen leveren. Het zou leuk zijn wanneer we een aantal mensen zo kunnen interesseren dat zij wat gedachten en ideeën gaan uitwisselen. Met die ideeën hebben we alleen nog een paar technici nodig om iets van de grond te krijgen. Wie mee wil denken: laat het horen. IK zorg voor de communicatie: j.p.mazure@ziggo.nl

Volgende keer iets over de andere twee onderwerpen. Het een kan moeilijk zonder het ander, denk ik.

 

Over de auteur Jan Mazure

Geboren in 1931, opleiding CIOS en Lichamelijke Opvoeding en de nodige cursussen. Veel journalistiek werk, hoofdredacteur van oa Sportgericht, maandblad voor sporttechnisch en bestuurlijk kader. Gewerkt in het onderwijs en als hfd Sportlichamelijke Vorming bij PTT en KPN. Later voorlichter bij bedrijfsgeneeskundige dienst en voorzitter van een sportkoepel (toch 50.000 leden) binnen bedrijf.

 gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)