Squash is inmiddels wereldwijd een populaire sport. Het is een binnensport waarbij men gebruik maakt van rackets. Squash wordt gespeeld door twee of vier spelers met een kleine, holle rubberen bal. Squash is een sport waarbij je snel moet bewegen en is een uitstekende cardiovasculaire training. Het is een spel dat op elke leeftijd kan worden gespeeld en gemakkelijk te leren is. Er zijn veel aangepaste speltypes voor elk lichaamstype en elk vaardigheidsniveau, waardoor squash door iedereen kan worden beoefend als een vrijetijds- of wedstrijdsport. Squash is zelfs erkend als één van de gezondste sporten! Hieronder vind je 10 van de geweldige gezondheidsvoordelen van squash training.

De voordelen van squash training

1. Het ontwikkelen van behendigheid

Springen, draaien, stoppen, bukken, sprinten en rennen zijn slechts enkele van de vele bewegingen die het lichaam moet maken in een potje squash. Het maken van deze bewegingen zorgt ervoor dat squashspelers steeds behendiger worden en in staat te zijn om snel te stoppen, te starten en van richting te veranderen. Door squash krijg je een flinke verbetering in je snelheid en evenwicht!

2. Scherpe hand- en oogcoördinatie

Squash bevordert de hand- en oogcoördinatie. De gecoördineerde controle van oogbewegingen, handbewegingen en de verwerking van wat je ziet om afstanden te bepalen, verhoogt de nauwkeurigheid en bevordert de finesse van alle beweging. Aangezien de hand- en oogcoördinatie de neiging heeft om af te nemen wanneer we stoppen met activiteiten die dit soort coördinatie bevorderen, is squash de beste sport om je coördinatiecapaciteiten goed op peil te houden (en te ontwikkelen)!

3. Verbeterde flexibiliteit

Omdat je erg veel verschillende bewegingen maakt, kunnen je pezen en gewrichtsbanden zich oprekken waardoor de elasticiteit en de bloedstroom in het lichaam bevorderd worden. Door veel te squashen word je flexibiliteit verbeterd, zodat je spieren het onderste uit de kan kunnen halen in elk potje.

4. Verbeterde concentratie

Al meteen vanaf het begin van het spel, zijn je ogen altijd scherp op de bal gefixeerd. Je moet je focussen hoe te slaan en weten waar en hoe de bal terugkaatst. Dat vereist een serieuze dosis mentale en visuele concentratie, terwijl je jezelf ook nog eens moet concentreren op de bewegingen van je tegenstander.

5. Goed voor je kracht en algemene fitheid

Squashen maakt je sterker en laat je je kracht gebruiken. In dit geval heeft het te maken met het zwaaien van je racket om de bal zo hard, snel en nauwkeurig mogelijk te raken. De kracht die nodig is bij het squashen zal je ook helpen je beenspieren, armspieren en buikspieren beter te definiëren, terwijl de cardio bijdraagt aan een gezond gewicht. Het tegelijkertijd gebruiken van de spieren van je onderlichaam en bovenlichaam in combinatie met de intensiteit van stop-en-sprintbewegingen, kan ervoor zorgen dat je erg veel calorieën verbrand (tot wel een gemiddelde van 500 calorieën in 30 minuten!).

6. Squash training verhoogt de cardiovasculaire gezondheid

Squash laat je rennen, springen en duiken om de bal te raken. Hierdoor zullen je hart en longen optimaal en efficiënt werken. Een intens potje squash houdt de hartslag continu lekker hoog, waardoor je hartspier sterker wordt naarmate er meer bloed overal heen gepompt wordt. Dit verhoogt het uithoudingsvermogen omdat er meer zuurstof aan de spieren wordt geleverd.

7. Goed voor je sociale vaardigheden

Omdat je ten minste één andere persoon nodig hebt om te squashen, bieden veel squashcentra en clubs vriendschappelijke toernooien aan om ervoor te zorgen dat degenen die geïnteresseerd zijn in squash iemand hebben om mee te spelen. Op die manier kunnen squashers elkaar ontmoeten en met elkaar concurreren. Hier ontstaan nieuwe vriendschappen en zelfs relaties door.

8. Meer zelfvertrouwen

Na een potje gesquasht te hebben krijgen spelers een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen, ongeacht of je het spel hebt gewonnen of niet. Wetend dat iemand zo goed mogelijk tegen jou heeft gespeeld (vooral in een spel dat zo intens is als squash) zorgt voor een boost van het zelfrespect!

Daarbij is het een zeer sociale sport doordat het altijd met meerdere personen wordt gespeeld. De sport is relatief klein waardoor deze erg hecht is. Squash zorgt hierdoor voor veel sociaal contact.

9. Squash training draagt bij aan een gezonde geest

Als je een beginnende squasher bent, is je training 95% fysiek en 5% mentaal. Zodra de fysieke conditie verbeterd is, wordt die balans heel anders. In plaats van je te concentreren op ergens lucht vandaan te happen en het niet missen van de bal, kun je je nu concentreren op de spelstrategie. Concentratie op de bal, je tegenstander en je omgeving zullen je mentale alertheid en ruimtelijk inzicht vergroten.

Met name wanneer de potten langer worden moet de speler zich lang kunnen concentreren. Daarbij speel je altijd tegen een andere speler. Dit zorgt ervoor dat er ook mentale “spelletjes” worden gespeeld op en van de baan. Deze spelletjes geven veel diepgang aan de sport, ook op mentaal vlak.

Het is van belang dat een squashspeler zich zeker 60 minuten goed kan focussen. Het staat erom bekend in de sport dat de eerste punten minder belangrijk zijn dan de laatste. De speler die zich aan het einde van een pot kan focussen wint het meest. De hartslag is dan enorm hoog (bij professionele spelers vaak boven de 190) en de druk is groot. Dit zorgt ervoor dat de speler eerder geneigd is fouten te maken.

10. Stres verminderend

Squash werkt als een geweldige stressverlichter, vooral na een bijzonder veeleisende dag. Als je jezelf boos of gefrustreerd voelt over werk, je privéleven of wat dan ook, kan een rondje squashen je helpen om die negatieve gevoelens te verminderen door al je frustratie op het veld eruit te slaan (zo hard als je kunt tegen de muur!). Daarna kun je een gevoel van voldoening en opluchting ervaren, terwijl je negatieve energie wordt omgezet in fysieke energie die je nodig hebt tijdens het spel.

Conclusie squash training

Squash training draagt bij aan bijna alle aspecten van een gezond lichaam en mag met recht een fullbody workout genoemd worden. Dit geldt niet alleen voor de fysieke gesteldheid, ook het mentale aspect wordt meegenomen door de sport.

Kijk voor inspiratie naar de beste squasher ooit, Nicol David.