Statisch trainen, ook wel isometrisch trainen genoemd, wil zeggen dat je tijdens een oefening een bepaalde lichaamsvorm vasthoudt, met of zonder gewicht, dus zonder dat je lichaam beweegt. Je houdt een bepaalde spiergroep of groepen dus ‘op spanning’ voor een bepaalde periode. 

Als de vrouw in het plaatje hierboven statisch zou trainen, zou ze dus de huidige positie waarin ze staat afgebeeld een poosje vast moeten houden .

Hoe zwaarder, hoe meer hypertrofie

Hoe zwaarder het gewicht, hoe minder lang je dit volhoudt en hoe groter de intensiteit en spierbeschadiging. Een bekende statische oefening is het zogenaamde ‘muurzitten’. Zoals de wall squat, maar dan blijf je langdurig in een zittende positie waarin je knieën 90 graden gebogen zijn. Je kan dit verzwaren door tijdens deze oefening dumbbells in beide handen vast te houden.

Hoe lang de positie vasthouden?

Probeer als je statisch traint een positie op zijn minst 5 seconden vast te houden. Dit hangt ook af van hoe zwaar je het voor jezelf hebt gemaakt met extra gewichten. Ook hangt het af van het doel waarvoor je traint. Stel dat je over 2 maanden op winstersport gaat en je weet dat hierbij veel continue druk op je bovenbenen komt te staan, dan is het beter om het statisch trainen langer uit te voeren, bijvoorbeeld intervallen van 10 seconden, 2 seconden rust, 10 seconden etc. Dit is naar eigen inzicht.

Gekke statisch trainen tip

Je kan ook statisch trainen met alleen je eigen lichaam. Bijvoorbeeld door al staand zowel je borstspieren als je antagonistische rugspieren aan te spannen, zodat je wel veel kracht levert, maar toch niet beweegt. Niet helemaal ideaal, maar het werkt wel.

Bekijk ook onderstaande interessante video over isometrische tips en oefeningen die je kan uitvoeren.

Doe je voordeel met speciale trainingstechnieken

In de wereld van krachttraining, fitness en hypertrofie zijn er bepaalde trainingstechnieken in gebruik die specifieke voordelen hebben. Die zorgen dat je net iets verder gaat, nog iets intensiever traint en welke zorgen voor meer spieropbouw en/of vetverbranding. Als je krachttraining serieus neemt dan ken je deze trainingstechnieken en weet je wanneer je ze het beste kunt inzetten. Hieronder de beste trainingstechnieken opgesomd met de belangrijkste kenmerken en voordelen, klik op de titel voor meer informatie.

Fullbody of split programma?

Is het effectiever je hele lichaam per training te trainen, of kan je de spiergroepen beter opsplitsen per training?

Apparaten of vrije gewichten?

Als je geen speciale reden hebt om het niet te doen, train dan altijd bij voorkeur met vrije gewichten.

Isolatie of compound oefeningen?

In de basis hoor je vooral compound oefeningen te doen, maar er zijn redenen om toch isolatie oefeningen toe te passen.

Hoe voer je een rep perfect uit?

Een rep, of herhaling kan je heel goed, of heel slordig uitvoeren. In het laatste geval is het minder effectief en haal je nooit het maximale uit je trainingen. Leer hoe het wel moet.

Circuit training

Ideale trainingsmethode om in weinig tijd intensief en effectief te trainen. Richt zich meer op spieruithouding dan echte hypertrofie

Dropsets

Een dropset behoort tot de meer extremere trainingstechnieken. Heel intensief in korte tijd, ideaal voor hypertrofie.

Negatief trainen

Negatief trainen is een zware, maar zeer effectieve trainingstechniek, het beste uitgevoerd met een spotter. Train regelmatig negatief en je spieren groeien gegarandeerd als kool!

Piramidesetjes

Meerdere sets achter elkaar (in principe zonder rust), waarbij je van laag naar zwaar gewicht gaat en daarna weer terug. Goede manier om veel te doen in weinig tijd, snel te verzuren en grotere hypertrofie respons te krijgen.

Pompsetjes

Nog even knallen aan het einde van je training. Heel veel herhalingen van de net getrainde spiergroep(en) explosief achter elkaar. Goed voor extra portie groeihormoonrespons en vetverbranding.

Rest-pause sets

Een van de meest extreme trainingstechnieken. Zeer hoge intensiteit en pijn. Maar ook grootste beloning mogelijk in vorm van hypertrofie en groeihormoonrespons. Wil je echt groot worden? Dan mag deze techniek niet ontbreken!

Statisch trainen

Een trainingstechniek waarbij je spieren langdurig op spanning houdt, met of zonder gewichten. Vooral bedoeld om spieruithouding te vergroten.

Supersetjes

Een goede en intensieve trainingstechniek waarbij je 2 of meer variaties van een bepaalde oefening na elkaar uitvoert. Vooral geschikt als training afsluiter voor extra pomp en groeihormoonrespons.

 

Heel veel plezier en sportief succes! Mocht je vragen hebben, laat je reactie dan onderaan dit artikel achter.

Patrick