Als je aan krachttraining doet heb je een heel arsenaal aan trainingstechnieken tot je beschikking. Echter, niet elke trainingstechniek is even geschikt voor elk doel en soms werkt het zelfs niet of minimaal. In dit artikel nemen we de super slow reps onder de loep. Wat zijn super slow reps, wanneer gebruiken we ze en in hoeverre hebben ze nut voor spier- en krachttoename?

Super slow reps

Wat is een super slow rep? In feite is dit een rep, of herhaling van een oefening, die je heel langzaam uitvoert. Hiermee verhoog je de zogenaamde  ‘time under tension’, ofwel de tijd dat je spier onder spanning staat.

Super slow reps kan je voor iedere spiergroep of oefening uitvoeren.

Waarom zou je super slow reps gebruiken?

Dit is een goede vraag. Deze trainingstechniek is namelijk een periode behoorlijk populair geweest, na publicatie van een aantal onderzoeken die vermeende positieve effecten lieten zien op spier- en krachttoename (bron). Echter, uit hedendaags onderzoek is gebleken dat de ‘time under tension’ minder belangrijk is voor spier- en krachttoename dan eerder gedacht (bron) (bron) (bron).

Dit komt voornamelijk door het effect dat als je je spieren langer onder spanning houdt, je ook veel sneller vermoeid bent en je dus ook minder reps kunt maken met hetzelfde, laat staan zwaarder, gewicht. Hoe langzamer je reps, des te groter dit effect.

Voor spiergroei moet je sterker worden en dat gebeurd simpelweg niet optimaal met super slow reps. Dit lukt wel met goed toegepaste progressieve overbelasting, uiteraard in combinatie met een goed aansluitend voeding- en (eventueel) supplementenschema.

Waar moet je op letten voor maximale gains?

Het moge nu duidelijk zijn dat als je doel spiergroei en krachttoename is, je de super slow rep beter niet kunt gebruiken in je trainingsprogramma. Hou het simpelweg bij je normale trainingsprogramma met progressieve overbelasting en let op de volgende zaken:

  1. Train vaak genoeg per week om optimaal gebruik te maken van opeenvolgende supercompensatie perioden, maar niet te vaak dat je overtraint. Hierbij maakt het ook veel uit of je een fullbody training, of een splittrainingsprogramma volgt. Kort gezegd, bij een fullbody training is de optimale frequentie een training per 48 tot 72 uur. Bij een splitprogramma kan je in theorie 6x per week training, mits je maar 1 grote spiergroep aanpakt per training.
  2. Zorg voor een hoge intensiteit. Dit wil zeggen dat je focust op zware gewichten op 80 tot 90% van je 1RM. Zorg ook dat het grootste deel van je trainingen bestaat uit compound oefeningen.
  3. Zorg dat je uitkomt op het optimale aantal reps per week. Dit zit zo rond de 30 tot 60 reps per grote spiergroep per week. Ben je gevorderde krachttrainer, dan meer tussen de 50 en 75 reps per week.

Volg deze adviezen op en zie je gains! Je zal vanzelf de super slow reps, of time under tension vergeten.

 

(261x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!