Super setjes doe je om een extra ‘pump’ te geven in je te trainen spiergroep. Het principe is dat je twee of drie oefeningen (of variaties van 1 oefening) voor dezelfde spiergroep achter elkaar uitvoert, zonder rust te nemen tussendoor.

Voordelen supersets

Met supersets kan je een spiergroep ‘helemaal kapotmaken’. Een superset is namelijk heel intensief en leidt tot verzuring en beschadiging van je spiervezels. Dit op zijn beurt leidt weer tot verhoogde hypertrofie. Het is dus altijd goed om supersets in te passen in een spieropbouwend programma.

Op welk moment kan je het beste een superset doen?

Omdat een superset zo intensief en vermoeiend is kan je deze het beste aan het einde van je training inpassen. Liefst een superset van de spiergroep die je zojuist getraind hebt. Dus als je borst hebt getraind, doe dan nog een superset borst en/of triceps op het eind.

Voorbeelden supersets

Een bekend supersetje is wanneer je de biceps traint; je doet 1 setje van 7 reps waarbij je de barbell van beneden tot de helft omhoog brengt. Vervolgens doe je daarachter een setje van 7 reps, waarbij je de barbell vanaf de helft naar boven brengt. Tenslotte doe je 1 setje van 7 reps waarbij je de biceps curl in zijn complete Range of Motion (ROM) uitvoert.

Ook kan je bijvoorbeeld een supersetje doen met je schouders. 10 reps side raise, gevolgd door 10 reps front raise. Zo is er op elke oefening wel een supersetje te bedenken!

Zie onderstaande video over supersets voor meer inzichten en voorbeelden.

Doe je voordeel met speciale trainingstechnieken

In de wereld van krachttraining, fitness en hypertrofie zijn er bepaalde trainingstechnieken in gebruik die specifieke voordelen hebben. Die zorgen dat je net iets verder gaat, nog iets intensiever traint en welke zorgen voor meer spieropbouw en/of vetverbranding. Als je krachttraining serieus neemt dan ken je deze trainingstechnieken en weet je wanneer je ze het beste kunt inzetten. Hieronder de beste trainingstechnieken opgesomd met de belangrijkste kenmerken en voordelen, klik op de titel voor meer informatie.

Fullbody of split programma?

Is het effectiever je hele lichaam per training te trainen, of kan je de spiergroepen beter opsplitsen per training?

Apparaten of vrije gewichten?

Als je geen speciale reden hebt om het niet te doen, train dan altijd bij voorkeur met vrije gewichten.

Isolatie of compound oefeningen?

In de basis hoor je vooral compound oefeningen te doen, maar er zijn redenen om toch isolatie oefeningen toe te passen.

Hoe voer je een rep perfect uit?

Een rep, of herhaling kan je heel goed, of heel slordig uitvoeren. In het laatste geval is het minder effectief en haal je nooit het maximale uit je trainingen. Leer hoe het wel moet.

Circuit training

Ideale trainingsmethode om in weinig tijd intensief en effectief te trainen. Richt zich meer op spieruithouding dan echte hypertrofie

Dropsets

Een dropset behoort tot de meer extremere trainingstechnieken. Heel intensief in korte tijd, ideaal voor hypertrofie.

Negatief trainen

Negatief trainen is een zware, maar zeer effectieve trainingstechniek, het beste uitgevoerd met een spotter. Train regelmatig negatief en je spieren groeien gegarandeerd als kool!

Piramidesetjes

Meerdere sets achter elkaar (in principe zonder rust), waarbij je van laag naar zwaar gewicht gaat en daarna weer terug. Goede manier om veel te doen in weinig tijd, snel te verzuren en grotere hypertrofie respons te krijgen.

Pompsetjes

Nog even knallen aan het einde van je training. Heel veel herhalingen van de net getrainde spiergroep(en) explosief achter elkaar. Goed voor extra portie groeihormoonrespons en vetverbranding.

Rest-pause sets

Een van de meest extreme trainingstechnieken. Zeer hoge intensiteit en pijn. Maar ook grootste beloning mogelijk in vorm van hypertrofie en groeihormoonrespons. Wil je echt groot worden? Dan mag deze techniek niet ontbreken!

Statisch trainen

Een trainingstechniek waarbij je spieren langdurig op spanning houdt, met of zonder gewichten. Vooral bedoeld om spieruithouding te vergroten.

Supersetjes

Een goede en intensieve trainingstechniek waarbij je 2 of meer variaties van een bepaalde oefening na elkaar uitvoert. Vooral geschikt als training afsluiter voor extra pomp en groeihormoonrespons.

 

Heel veel plezier en sportief succes! Mocht je vragen hebben, laat je reactie dan onderaan dit artikel achter.

Patrick