Exclusief voor krachttraining.net publiceert voedingstechnoloog, gewicht- en sportconsulent Jozef van der Putten regelmatig interessante artikelen op krachttraining.net. Als auteur van het boek “Slanker, de methode” en als instigator van de online cursus “Mijn Dieet” geldt van der Putten als een expert op het gebied van voeding en gewicht!

Body Mass Index BMI

De Body Mass Index (BMI) is een methode om het gewicht in relatie tot de lengte te beoordelen. In het algemeen is voor de meeste personen het  berekenen van de BMI een goede indicatie om te weten of men een gezond gewicht heeft.

De BMI wordt berekend door:

gewicht (in kilogram)
—————————
lengte x lengte ( in meters )

 

Hoe gezond is uw leefstijl?

Overgewicht en gezondheidsrisico’s
Het ontstaan van ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten neemt toe naarmate men meer overgewicht heeft. Lichaamssamenstelling en leefstijl kunnen een andere betekenis geven aan BMI- waarden en de gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen.

Leefstijl
Een BMI van 27 betekent overgewicht. Als je hierbij actief sport en gezond eet heb je veel minder gezondheidsrisico’s dan bij een BMI van 23 (gezond gewicht) als je daarbij een zittend leven zou leiden en bijvoorbeeld ook nog rookt.

Factoren die van invloed zijn op het BMI

Lichaamssamenstelling
Het lichaam bestaat uit spierweefsel en vetweefsel. Voor de meeste personen geldt dat het aandeel vetweefsel toeneemt bij het stijgen van de BMI. Sporters kunnen een hogere BMI hebben zonder dat de gezondheidsrisico’s toenemen. Sporters- vooral bij explosieve sporten zoals turnen, sprinten, schaatsers, bodybuilders- ontwikkelen meer spierweefsel waardoor hun gewicht toeneemt. Deze atleten hebben een hogere BMI, veel spierweefsel en een laag vetpercentage.

BMI, tailleomtrek, vetpercentage
De BMI, tailleomtrek en vetpercentage geven samen de gezondheidsrisico’s aan van je overgewicht.

Tailleomtrek
De tailleomtrek kun je eenvoudig meten. Leg hierbij een meetlint rond uw taille, het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken ( heupbeen ). Zorg dat de meter goed aansluit, maar trek de huid niet samen.

Voor mannen geldt een tailleomtrek van < 94 cm en voor vrouwen < 80 cm om geen verhoogd risico te hebben.

Vetpercentage
Een bodybuilder heeft een hoge BMI – waarde en zal overgewicht hebben volgens de BMI. Hij heeft echter een laag vetpercentage. Het vetpercentage is het gewicht aan vetten ten opzichte van het totaalgewicht. Bij een persoon met een vetpercentage van 17 %, bestaat 17 % van zijn totaalgewicht uit vetweefsel. Het vetpercentage kun je meten door huidplooimeting of electrodiagnose.

Een ideaal vetpercentage voor mannen < 20 %, voor vrouwen < 30 %.

Conclusie

Het berekenen van de Body Mass Index is voor de meeste personen een goede indicatie om te weten of men een gezond gewicht heeft of overgewicht met de daarbij behorende gezondheidsrisico’s. Het meten van je tailleomtrek en vetpercentage bepaalt of deze gezondheidsrisico’s zich ook daadwerkelijk voordoen.

Naast BMI is het ook goed om te weten wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Bekijk hiervoor deze pagina over energiebehoefte met daarin een handige tool. Dit kan je berekenen met deze handige tool.

Wil je meer informatie over BMI of deze snel laten berekenen, dan verwijzen we je graag door naar deze site.

Voedingstechnoloog, gewicht- en sportconsulent Jozef van der Putten