Test je gewicht: BMI

////Test je gewicht: BMI
 • bmi

Exclusief voor krachttraining.net publiceert voedingstechnoloog, gewicht- en sportconsulent Jozef van der Putten regelmatig interessante artikelen op krachttraining.net. Als auteur van het boek “Slanker, de methode” en als instigator van de online cursus “Mijn Dieet” geldt van der Putten als een expert op het gebied van voeding en gewicht!

Body Mass Index BMI

De Body Mass Index (BMI) is een methode om het gewicht in relatie tot de lengte te beoordelen. In het algemeen is voor de meeste personen het  berekenen van de BMI een goede indicatie om te weten of men een gezond gewicht heeft.

De BMI wordt berekend door:

gewicht (in kilogram)
—————————
lengte x lengte ( in meters )

 

Hoe gezond is uw leefstijl?

Overgewicht en gezondheidsrisico’s
Het ontstaan van ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten neemt toe naarmate men meer overgewicht heeft. Lichaamssamenstelling en leefstijl kunnen een andere betekenis geven aan BMI- waarden en de gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen.

Leefstijl
Een BMI van 27 betekent overgewicht. Als je hierbij actief sport en gezond eet heb je veel minder gezondheidsrisico’s dan bij een BMI van 23 (gezond gewicht) als je daarbij een zittend leven zou leiden en bijvoorbeeld ook nog rookt.

Factoren die van invloed zijn op het BMI

Lichaamssamenstelling
Het lichaam bestaat uit spierweefsel en vetweefsel. Voor de meeste personen geldt dat het aandeel vetweefsel toeneemt bij het stijgen van de BMI. Sporters kunnen een hogere BMI hebben zonder dat de gezondheidsrisico’s toenemen. Sporters- vooral bij explosieve sporten zoals turnen, sprinten, schaatsers, bodybuilders- ontwikkelen meer spierweefsel waardoor hun gewicht toeneemt. Deze atleten hebben een hogere BMI, veel spierweefsel en een laag vetpercentage.

BMI, tailleomtrek, vetpercentage
De BMI, tailleomtrek en vetpercentage geven samen de gezondheidsrisico’s aan van je overgewicht.

Tailleomtrek
De tailleomtrek kun je eenvoudig meten. Leg hierbij een meetlint rond uw taille, het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken ( heupbeen ). Zorg dat de meter goed aansluit, maar trek de huid niet samen.

Voor mannen geldt een tailleomtrek van < 94 cm en voor vrouwen < 80 cm om geen verhoogd risico te hebben.

Vetpercentage
Een bodybuilder heeft een hoge BMI – waarde en zal overgewicht hebben volgens de BMI. Hij heeft echter een laag vetpercentage. Het vetpercentage is het gewicht aan vetten ten opzichte van het totaalgewicht. Bij een persoon met een vetpercentage van 17 %, bestaat 17 % van zijn totaalgewicht uit vetweefsel. Het vetpercentage kun je meten door huidplooimeting of electrodiagnose.

Een ideaal vetpercentage voor mannen < 20 %, voor vrouwen < 30 %.

Conclusie

Het berekenen van de Body Mass Index is voor de meeste personen een goede indicatie om te weten of men een gezond gewicht heeft of overgewicht met de daarbij behorende gezondheidsrisico’s. Het meten van je tailleomtrek en vetpercentage bepaalt of deze gezondheidsrisico’s zich ook daadwerkelijk voordoen.

Naast BMI is het ook goed om te weten wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Dit kan je berekenen met deze handige tool. Hiermee kan je snel uitrekenen wat jouw dagelijkse energiebehoefte is, gebaseerd op wetenschappelijke modellen.

Wil je meer informatie over BMI, dan verwijzen we je graag door naar deze informatie site over het berekenen van je BMI.

Voedingstechnoloog, gewicht- en sportconsulent Jozef van der Putten

(2.282x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!
By | 2017-12-04T16:25:19+00:00 08 januari 2010|Van der Putten|2 Comments

2 Comments

 1. hans 13 april 2015 at 20:32 - Reply

  op het moment zit ik op een vet percentage van 13% ik ben 84 kilo en 1,80 lang.
  Tailleomtrek is 91.5 cm ik ben aan het cutten voor een wedstrijd.
  klopt dit een beetje met elkaar?

Leave A Comment

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com