Een goede reactiesnelheid is heel belangrijk voor vele soorten sporten, echter trainen niet veel mensen hier bewust voor. Zonde, want een deel van je reactiesnelheid is aangeboren, maar zeker tien tot twintig procent kun je verbeteren met het juiste trainingsschema en oefeningen. 

Reactiesnelheid en sport

Ok, deze site gaat voornamelijk over krachttraining en fitness en bij die sporten heb je niet bepaald een hoge reactiesnelheid nodig. Of je spotter moet per ongeluk een dumbell laten vallen net boven je voet, dan is een snelle reactie uiteraard wel handig. Maar veel mensen die aan krachttraining doen hebben er vaak nog een sport naast, zoals een balsport of een vechtsport. Bij die sporten is een goede reactiesnelheid wel essentieel voor goede prestaties. Daarnaast, een goede reactiesnelheid in bijvoorbeeld het verkeer kan ook levensreddend zijn. Al bij al genoeg reden dit artikel helemaal uit te lezen en je eigen reactiesnelheid te bepalen en daarna verbeteren!

Wat is de normale reactiesnelheid van de mens?

Één van de grootste onderzoeken naar de reactiesnelheid van de mens is van Human Benchmark (Bron: 2013, Human Benchmark). Human Benchmark heeft de reactiesnelheid onderzocht met hulp van een online website waarop je je reactietijd kan testen. Op het moment dat het scherm van rood naar groen springt start de tijd en moet je zo snel mogelijk reageren. Dit doe je in totaal 5 keer, dit levert een gemiddelde reactietijd op die wordt opgeslagen. Inmiddels hebben al honderdduizenden mensen hun reactietijd getest, zie in de grafiek hieronder hun resultaten. In de grafiek zie je meteen dat de meeste mensen een reactietijd hebben van rond de 260ms.

Het is overigens mogelijk om een reactietijd onder de 100ms te scoren, maar dit wordt niet als realistisch gezien. Dit is dan waarschijnlijk het gevolg van goed gokken. In dit licht bezien is het dus niet gek dat in de atletiek een start binnen 100 ms na het startschot als valse start wordt beschouwd – metingen wezen uit dat atleten gewoonweg niet sneller kunnen reageren. Beroemd is de valse start van de Amerikaanse atleet Jon Drummond bij de wereldkampioenschappen in 2003. Hij startte 53 ms na het startsschot, maar werd toch gediskwalificeerd.

verdeling reactiesnelheid

Het is ook erg leuk om je eigen reactiesnelheid te testen en dit te vergelijken met de honderdduizenden anderen. Ter vergelijking, zelf kwam ik uit op een gemiddelde score van 214ms op een totaal van 5 pogingen, hiermee kwam mijn score op 86,1%, ofwel, mijn score is beter dan 86,1 procent van iedereen die heeft meegedaan. Test je eigen reactiesnelheid en beat my score!

Voor welke sporters is een goede reactiesnelheid extra van belang?

Natuurlijk is een goede reactiesnelheid voor iedereen van belang, we zitten allemaal regelmatig in het verkeer en ook als je een vlieg uit de lucht wilt slaan moet je snel kunnen reageren. Maar voor mensen die een vechtsport beoefenen is het zeer relevant. Iedere klap die ze kunnen ontwijken of pareren scheelt weer een hoop (hoofd)pijn. Andere sporten waar reactiesnelheid van groot belang is: tafeltennis, tennis, zwemmers (bij het startschot) en (vooral) keepers in allerlei balsporten. Hoe eerder je kunt anticiperen en reageren, des te groter de kans dat je op tijd goed staat voor de volgende bal.

Hoe kan je jouw reactiesnelheid verbeteren?

Reaction ballVoor een betere reactiesnelheid zal je specifiek moeten trainen. Er zijn meerdere manieren en hulpmiddelen. Een van de makkelijkste en goedkoopste oplossingen is de zogenaamde ‘reaction ball’. Door zijn vorm kan deze bal alle kanten opstuiteren na het raken van een oppervlak. Je zal heel snel moeten reageren om de bal te vangen. Een goede instructie video en trainingsmogelijkheden zie je in de (nogal commerciele Amerikaanse) video hieronder.

Als je zelf aan de slag wilt met de Reaction Ball, dan kan je deze kopen bij Bol.com:

[bol_product_links block_id=”bol_55cb620bb97e1_selected-products” products=”9200000018856134″ name=”Reaction Ball” sub_id=”Reaction Ball” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Reactiesnelheid oefeningen voor een voetbal keeper

José sambade carreira is keeperstrainer van het Spaanse Deportivo La Coruna. Zie in onderstaand filmpje hoe hij de reactiesnelheid van zijn keepers traint. Zoals je kan zien zijn daar genoeg oefeningen voor, een goede inspiratiebron!

 

Doe een pure reactiesport naast je normale sport

Een reactiesport pur sang is zonder twijfel tafeltennis. Goede tafeltenissers hebben gemiddeld een hogere reactiesnelheid dan de gemiddelde mens van dezelfde leeftijd (Bron).

Logisch, want het is een zeer snel spel. Het is in absolute zin niet de balsport waar de hoogste balsnelheden worden gehaald, maar omdat de spelers zo dicht bij elkaar staan is tafeltennis wel het snelste balspel.

Als jij bedreven wordt in tafeltennis, dan zullen andere sporten die jij beoefent daar zeker ook van profiteren qua reactiesnelheid.

Een heel mooi voorbeeld is dit staaltje Ping Pong van martial arts meester Bruce Lee, met nunchucks…

En onderstaande video laat zien hoe ongelooflijk snel het spel is op topniveau.

 

Tips

  1. Zorg allereerst voor een goed zicht! Niet alle mensen hebben een 100% zicht en hebben eigenlijk bril of contactlenzen nodig voor optimaal zicht. Vergis je niet, hoe slechter je zicht, des te slechter je reactievermogen. Dit speelt al bij kleine afwijkingen.
  2. Een goede tip voor vechtsporters. Snelle handelingen zijn meestal onbewuste uitvoeringen van vooraf geautomatiseerde patronen. Denk daarom als vechtsporter niet teveel na, dit gaat ten koste van je reactiesnelheid. Bewuste keuzes kunnen verrassend traag gaan. Volg gewoon je instinct en de patronen die je hebt geoefend, dan ben je het snelst.