Sportwetenschappers van Ghent University in België ontdekten dat bij inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd de concentratie carnosine in de spieren sneller toeneemt dan bij iname tussen de maaltijden door.

Belang van carnosine voor sporters

spiervermoeidheidCarnosine is een klein molecuul dat bestaat uit zowel alanine en histidine, dit zijn beide aminozuren en komt voor in verschillende lichaamsweefsels zoals in de hersenen en het hart. Carnosine kan de celfunctie versterken en celbeschadiging voorkomen, ook verhelpt het de overtollige melkzuur ophopingen in het lichaam te verwijderen en kan het katabole triggers na een intensieve training verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen.

Tijdens intensieve training ontstaan er zuren in je spiercellen. Hoe meer carnosine je spiercellen bevatten hoe langer jij zware inspanning kan leveren en hoe minder last je hebt van deze zuren tijdens je training. Het lichaam maakt carnosine aan door de aminozuren histidine en bèta-alanine aan elkaar te binden. Histidine heeft het lichaam genoeg maar bèta-alanine niet. Daarom is suppletie met bèta-alanine een goede strategie om de carnosinespiegel in de spiercellen te verhogen.

Insuline stijging zorgt voor betere opname

Vergelijkend onderzoek toont aan dat spiercellen creatine en L-carnitine beter opnemen als je die stoffen binnenkrijgt samen met voedingsmiddelen. Na een maaltijd stijgen zodoende glucose, insuline en aminozuren gehalten in het bloed. Spiercellen nemen deze stoffen dan makkelijker op en activeren anabole processen (opbouw van organen en weefsels zoals spiermassa en botten). Als dit geldt voor glucose, insuline en aminozuren geldt dit dan ook voor bèta-alanine? Deze vraag wordt beantwoord door het onderzoek van de Ghent university in België.

Wordt beta alanine beter opgenomen samen met een maaltijd?

Belgische wetenschappers gaven 3 groepen proefpersonen 46 dagen lang 3.2 mg bèta-alanine per dag. Elke groep kreeg op een ander tijdstip de bèta-alanine toegediend. De eerste groep slikte op vier momenten per dag de bèta-alanine tussen de maaltijden door, de tweede groep slikte op drie momenten per dag de bèta-alanine tijdens de maaltijden en de derde groep slikte bèta-alanine drie keer per dag 30 minuten voor de maaltijd.

Voor en na het onderzoek werd er resultaat gemetenGastroc-Soleus
door middel van de hoeveelheid carnosine concentratie in de gastrocnemius en de Soleus (beide onderdeel van de kuit spier) van de proefpersonen. Inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd zorgde voor een fikse verhogen van de carnosine concentratie in de spieren. De proefpersonen die hun bèta-alanine slikten tussen de maaltijden door hadden een groeipercentage van 40% in de spieren. Proefpersonen die de bèta-alanine slikten tijdens de maaltijden hadden een groeipercentage van maar liefst 57%, dit groeipercentage geldt ook voor de proefpersonen die hun bèta-alanine slikte een half uur voor aanvang van de maaltijd.

Er kan dus geconcludeerd worden dat het innemen van bèta-alanine helpt bij anabole processen. De efficientie en opname is hoger als deze bèta-alanine inname samenvalt met een verhoogde insulinespiegel, ofwel een goede maaltijd.