Train je harder op muziek? Intuitief zou je denken van wel. Veel sportscholen spelen standaard een leuk dancemuziekje en veel sporters nemen hun eigen muziek mee op hun mp3 speler. Geloof het of niet, dit is ondertussen wetenschappelijk onderzocht.

Een van de  onderzoeken

Twaalf studenten werden op een indoorfiets gezet terwijl ze naar muziek moesten luisteren. Ze kregen per workout een bepaalde muziek variant, elke variant had een ander ‘beat’ tempo. Wat bleek? Studenten bleken onbewust te reageren op het tempo van de muziek. Als het beat tempo afnam, fietsten ze ook langzamer en werd de hartslag lager. Als het beat tempo toenam, fietsten ze harder met meer kracht en was de hartslag hoger.

Bron New York Times August 25, 2010

Waarom train je harder op muziek?

Onderzoekers zijn er nog niet echt over uit hoe dit mechanisme werkt. Het heeft te maken met vele samenhangende factoren zoals psychologie, biologie en neurologie. Vaak vinden mensen het ook gewoon leuk en fijn om te trainen op muziek. Waarom ze het ‘leuk’ en ‘fijn’vinden heeft te maken met de volgende factoren:

  • Je perceptie over hoe hard je traint neemt af, ofwel je ervaart de training als minder zwaar
  • Je stemming wordt positief beinvloed, je haalt er energie en motivatie uit
  • Het muziek tempo bepaalt mede je training intensiteit. Je traint harder op een hoger tempo en plukt daar achteraf meer de vruchten van
  • Het stelt vermoeidheid uit en laat je hierdoor vaak langer doortrainen

Welke muziek kan je het beste draaien?

Stel een muzieklijst samen die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Beat tempo van 120 tot 140 beats per minute
  • Vrolijke, energievolle muziek
  • Geen pauzes tussen de nummers, liefst een aaneengesloten mix

Muziek vooral effectief bij lage tot gemiddele activiteit

Uit andere onderzoeken bleek dat de voordelen van muziek vooral een rol spelen bij sporten met lage tot gemiddelde activiteit. Fitness valt hier ook onder, omdat je niet continue bezig bent op 90% van je kunnen.

Vooral duuratleten die intensief sporten hebben geen extra voordeel bij het luisteren naar de juiste muziek, behalve dat het leuk klinkt.

Bronhttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1469029202000419

 

Wat zijn jouw ervaringen met trainen op muziek? We horen graag je mening, laat een bericht achter.