Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen is het belangrijk om de juiste oefeningen te doen voor een maximale vetverbranding. Hieruit blijkt dat je met de High intensity interval training (HIIT) veel snellere en betere resultaten kunt bereiken dan reguliere cardiotrainingen. Een vorm van HIIT die steeds meer aan populairiteit wint is het trainen met een kettlebell. In dit artikel lees je meer informatie over wat trainen met een kettlebell precies inhoudt.

Wat is een kettlebell

kettlebellsEen originele kettlebell is een ronde gietijzeren kogel met een handvat. De kettlebell vindt zijn oorsprong in het  Russische leger. Russische militairen trainden er hun troepen mee. De kracht van de kettlebell zit hem vooral in de eenvoud. Het is een simpele kogel met een handvat waarmee je het hele lichaam kunt trainen. Met de kettlebell kun je cardio- en krachttraining combineren en uitvoeren volgens het HIIT principe.
De kettlebell is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen qua gewicht. Dit maakt dat de kettlebell een geschikt trainingsmiddel is voor iedereen met een bepaalde basis gezondheid. De kettlebell is in vergelijking tot andere fitness apparatuur niet duur en ook nog eens breed inzetbaar. Dit maakt de kettlebell tot één van de populairste trainingsmethoden.

De trainingen duren gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten en zijn gewoon thuis uit te voeren mits je een aantal vierkante meter ruimte over hebt. Een aantal keren per week trainen met de kettlebell kan al goede resultaten opleveren.

Hoe werkt het trainen met een kettlebell

Trainen met de kettlebell is erg veelzijdig. Grofweg kun je onderscheid maken in grind oefeningen en ballistische oefeningen.

De grind oefeningen zijn het beste te vergelijken met traditionele oefeningen voor krachttraining zoals het trainen met dumbells. Deze vorm van oefeningen is er vooral op gericht om het lichaam krachtiger te maken.

De ballistische oefeningen worden in een hoog tempo en op een dynamische manier uitgevoerd. Met de ballistische oefeningen wordt je conditie, functionele kracht verbeterd en verbrandt je vet.

In dit artikel over trainen met de kettlebell worden een aantal oefeningen verder toegelicht en ervaringen beschreven.

Voordelen van het trainen met een kettlebell

Eerder in dit artikel heb ik al een aantal voordelen van de kettlebell genoemd. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste voordelen van het trainen met een kettlebell.

Volledige body workout.

De kettlebell oefeningen zijn er op gericht om het hele lichaam te trainen (functionele kracht). Dit betekent dat je algehele spierkracht zal toenemen op basis van de kettlebell oefeningen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van reguliere fitnessapparaten die vaak alleen een bepaalde spiergroep trainen.

Korte trainingsduur

Een gemiddelde kettebell workout duurt tussen de 20 en 30 minuten. Dit zorgt er voor dat trainen met de kettlebell ook prima past in een druk leven. Aangezien de oefeningen thuis kunnen worden uitgevoerd hoef je niet telkens af te reizen naar de sportschool.

Kettlebell Workout 3.inddLichaamsstabiliteit neemt toe

Met de kettlebell train je het hele lichaam. Dit resulteert in een betere lichaamsstabiliteit, coördinatie en samenwerking tussen spieren.

Voel je fitter en energieker

Regelmatig trainen met de kettlbell zorgt dat je algehele lichaamsconditie verbetert. Dit betekent dat je vaak fitter en energieker wordt.

Snel vet verbranden

Met de kettlebell oefeningen combineer je kracht met cardio waardoor je snel buikvet gaat verbranden. De combinatie van trainen met de kettlebell en gezond eten is dan ook een erg krachtige als je wilt gaan afvallen.

Nadelen van het trainen met een kettlebell

Met de kettlebell kun je veel oefeningen doen die thuis uitgevoerd kunnen worden. Het gevaar hier van is dat oefeningen niet goed worden uitgevoerd omdat er geen deskundige begeleiding aanwezig is. Het risico bestaat dan dat er blessures gaan optreden. Dit is wat mij betreft dan ook het grootste nadeel aan de kettebell.

Je kunt dit ondervangen door eerst te trainen met begeleiding of te kiezen voor een workout die uitgelegd is op dvd’s of goede youtube instructiefilmpjes. Hieronder hebben we een aantal goede instructiefilmpjes voor je opgezocht. Heb je de oefeningen eenmaal goed onder de knie dan kun je op eigen initiatief gaan trainen.

Kettlebell workouts

Wij hebben voor jou de beste kettlebell workouts uitgezocht die op internet te vinden zijn. Eentje voor beginners en eentje voor gevorderden. Ze duren allebei ongeveer 30 minuten. Veel succes!

Kettlebell workout voor beginners

 

Kettlebell workout voor gevorderden