Voor het laatst geupdate op door

Golfsurfen is een hele leuke en uitdagende watersport en je krijgt er ook nog eens een verrekt mooi lichaam van! Geen wonder dat veel mensen het doen of op zijn minst een keer geprobeerd hebben. Velen zullen beamen dat golfsurfen niet makkelijk is, maar door vooraf de juiste training en oefeningen te doen kan je veel sneller het golfsurfen onder de knie krijgen.

Wat in dit artikel beschreven wordt aan oefeningen en training is overigens ook prima geschikt als basis voor windsurfers en kitesurfers. Elke vorm van surfen is nou eemaal een fullbody sport.

Korte intro golfsurfen

Golfsurfen is in essentie een hele simpele sport. Je hebt een golf, een plank en jezelf. Je duikt voor de golf op de plank, peddelt als een malle en hoopt dat de golf je meeneemt. Eenmaal op snelheid probeer je op de plank te gaan staan en de golf uit te rijden. Zover de theorie, want in de praktijk blijkt golfsurfen een behoorlijk moeilijke en intensieve sport en wel hierom:

surf dudeGolfsurfen vereist een goede:

  1. Algehele conditie
  2. Lenigheid
  3. Techniek
  4. Lichaamsbalans
  5. Inzicht en timing

Daarnaast kunnen externe factoren zoals kracht- en richting van wind en golven de zaken ook flink compliceren.

Sinds gisteren sta ik zelf ook sinds lange tijd weer op de golfsurfplank in Fuerteventura en schrijf dit artikel dus mede uit eigen ervaring, informatie van de surfleraar en wat betrouwbare internetbronnen.

Sportspecifieke training voor golfsurfen

Voor golfsurfen geldt des te meer dat een goede voorbereiding het verschil kan maken tussen een weekje ‘gespoeld worden’ of daadwerkelijk golven te pakken. Zaken als je algehele conditie, lenigheid en lichaamsbalans zijn natuurlijk vooraf te trainen. Hieronder wordt stap voor stap besproken welke spiergroepen extra aandacht verdienen en waarom. Daarnaast zal er veel nadruk gelegd worden op core stability en balans oefeningen. Rekken en strekken krijgt ook de broodnodige aandacht.

Algehele conditie trainen

Een goede algemene conditie is essentieel voor golfsurfen. Vaak lig je toch een paar uur in het water tijdens een cursus. Niet alleen ben je intensief bezig met peddelen en continue golven pakken, je ligt ook nog eens in (relatief) koud water. Daardoor koelt je lichaam ook meer af dan normaal en dit kost ook veel energie en vergt veel van je conditie.

Zwemmen staat op 1

borstcrawlDe allerbeste voorbereiding betreft algemene conditie voor golfsurfen is zwemmen. Met name de borstcrawl. Probeer minstens 2 uur per week te zwemmen, waarbij je niet constant 1 tempo zwemt maar juist met intervallen. Dus een stukje langzaam en dan weer snel (beeld je in dat je de golf wilt pakken). Op deze manier train je de juiste spieren en boots je de situatie tijdens het golfsurfen het beste na. Probeer er hierbij ook goed op te letten dat je je core stabiel houdt tijdens de borstcrawl, dit betekent dat je bovenlichaam tijdens elke slag zo recht mogelijk in het water moet blijven liggen. Dit lijkt erg op de slag die je maakt terwijl je op een surfplank ligt.

Gezamenlijke klasjes in de sportschool

Als zwemmen onpraktisch voor je is, dan zijn er uiteraard ook andere mogelijkheden om je algehele conditie te verbeteren. Goede alternatieven zijn de bekende klasjes als Club Power, Gladiator Workouts, Body combat etc. Het voordeel hiervan is dat je het hele lichaam aanpakt waarvan een groot deel core. Ook is het intensief en zitten er veel intervallen in.

Intervalsporten

Als dat ook niet tot de mogelijkheden behoort, dan kan je altijd nog gaan hardlopen (wel met sprintjes tussendoor!). Ook reguliere sporten als voetbal en hockey zijn prima voor algehele conditie.

Lenigheid trainen

Lenigheid en flexibiliteit zijn bij golfsurfen van groot belang. Als je een ‘stijve hark’ bent, vergeet het dan maar dat je soepel op de plank kunt springen, als het je al lukt. Probeer jezelf aan te leren na elke training en liefst ook elke dag een paar lenigheidsoefeningen te doen die je zeker van pas zullen komen.

Omdat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden en een video meer zegt dan 1000 plaatjes, hieronder een zeer goede video die de beste stretch oefeningen laat zien voor surfers. Tevens worden de meeste van onderstaande stretchoefeningen ook daadwerkelijk gedaan vlak voordat je gaat surfen (na een goede warming up).

Stretching video voor surfers

Yoga en pilates

Indien je de mogelijkheid hebt, volg dan zeker een yoga en of pilates cursus. Dit zijn ‘sporten’ waar je vooral bezig bent met balans en core stability. Zeer nuttig voor surfers!

Surfoefeningen voor lichaamsbalans

golfsurfen foutenJe hebt hard gepeddeld, de golf neemt je mee en je springt op de plank, yeeeeeh! Het is gelukt! Maar oeps, je verliest je balans en dondert weer even hard in het water. Een veelvoorkomend scenario als je de beginnende surfers observeert. Logisch ook wel, want de plank is veel instabieler dan ‘vaste oppervlakten’. Ook hoef je je voeten maar net verkeerd neer te zetten en je plank kantelt.
Een andere veelvoorkomende fout bij beginners is dat ze teveel achterop hun plank staan bij start. De plank steigert daardoor en je remt af, waardoor de golf onder je doorgaat. Het is belangrijk bij start je achterste voet niet te ver naar achteren te zetten en juist meer op je voorste been te leunen.

Toch is het mogelijk om zelfs bij een verkeerde startpositie nog snel te corrigeren, maar hiervoor is veel lichaamsbalans nodig. Als je eenmaal staat op de surfplank, kan je natuurlijk snel je voeten en/of gewicht verplaatsen, zodat je plank weer stabieler in het water komt te liggen en je de golf kunt uitrijden.

De beste manier om je lichaamsbalans te trainen met betrekking tot golfsurfen is veel oefeningen te doen op een instabiele ondergrond. Hier komen een aantal hulpmiddelen om de hoek kijken. Denk hierbij aan balance boards, die je in allerlei varianten hebt. Het trainen op balance boards is de ultieme golfsurftraining (voor de fase dat je ook daadwerkelijk op de golfsurfplank staat).

360 Balance board

Zelf heb ik een 360 balance board, hierbij ligt een bal onder een plank, een houten of metalen rand in de vorm van een ring of ovaal houdt de bal binnen de grenzen. Het voordeel van dit board is dat je alle kanten op kunt bewegen en hoe harder je de bal oppompt, des te lastiger het wordt. Zie de video hieronder voor een demonstratie:

Indoboard training

Ook heb je de ‘simpelere’ balance boards waarbij je gewoon een plank hebt met bijvoorbeeld een foamroller eronder, dit noemen ze het Indoboard. Dit is zeker goed om mee te beginnen, maar omdat je maar in 1 vlak kunt bewegen is het wel wat beperkter dan bijvoorbeeld het 360 board. Zie hieronder een korte video:

 

Laatste aandachtspunt: Explosiviteit in de benen voor de ‘popup’

De ‘popup’ is de fase waarin je van liggende positie op je plank ‘springt’. Dit is een lastig moment binnen het surfen. Je moet je voeten meteen goed neerzetten en direct je balans bewaren op je plank, anders donder je snel weer in het water. Voor deze popup techniek is een beetje explosiviteit wel vereist. Dit kan je trainen door speficieke oefeningen te doen. Zie hieronder een instructievideo speciaal voor de popup.

Een handig hulpmiddel om de popup te trainen is het zogenaamde goofboard. Hieronder een video met uitstekende oefeningen waarbij je niet alleen de popup traint maar ook meteen je core balance.

Surfoefeningen in de sportschool

Mocht je niet de beschikking hebben over een balance board, of je hebt er thuis gewoonweg geen ruimte voor? Geen probleem, in de sportschool zijn er legio mogelijkheden om je balans en core goed te trainen. Vaak hebben ze daar wel items zoals een oefenbal en/ of een bosubal.

Hieronder een korte video van 10 goede bosubal oefeningen:

Krachttraining voor surfers

Als je krachttraining wilt doen met het oog op surfen, dan kan je het beste wat benen en core oefeningen doen, zoals squats en deadlifts. Ook lunges met extra gewicht is een aanrader.

De spiergroep die je zeker niet mag vergeten te trainen is je buik. Doe veel ‘ spiderman’  oefeningen, die lijken nog best veel op de beweging die je moet maken voordat je op de surfplank wilt springen.

spiderman oefening

Surfspots in Nederland

Wil je golfsurfen in de praktijk brengen? Dan zijn er genoeg mogelijkheden in Nederland. Bekende spots zijn Scheveningen en Wijk aan Zee, maar voor een compleet overzicht verwijs ik je graag door naar Boardshortz of Surfholland. Ook zijn er genoeg mogelijkheden in Nederland om surflessen te nemen.

Goed, weer genoeg geschreven, ik stap zo zelf weer op mijn surfplank hier in Fuerteventura (zeker een aanrader!), veel plezier en succes!

Patrick

(11.458x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Patrick van der Velde on EmailPatrick van der Velde on Facebook
Patrick van der Velde
Patrick van der Velde
Vanuit een persoonlijk passie voor biologie, gezondheid en sport begeleid ik al
sinds 2010 sporters en niet-sporters met hun gezondheid en persoonlijke trainingsdoelen.

Sportieve groet,
Patrick van der Velde