Psycholoog Jasper Smits werkt op dit moment aan een nogal onorthodoxe behandeling voor angst- en stemmingsstoornissen. De behandeling is gratis en kent geen bijwerkingen. Wat het is? Trainen. Onderzoek heeft keer op keer uitgewezen dat patiënten die aerobicsoefeningen doen, verbeteringen zien in hun depressie. Deze verbeteringen zijn vergelijkbaar met patiënten die behandeld zijn met antidepressiva. Niet alleen verdwijnen de symptomen van depressie door de oefeningen, ze komen ook niet makkelijk meer terug zolang je blijft trainen.

De onderzoeken

Er zijn al vele onderzoeken die aan hebben getoond dat training helpt depressies te verminderen en te voorkomen. Een aantal onderzoeken op een rij:

Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Duke University verdeelde depressieve patiënten in drie behandelgroepen:

1. Alleen trainen
2. Trainen plus antidepressiva
3. Alleen antidepressiva

 Na zes weken deed de groep die alleen antidepressiva nam het iets beter. Maar na tien maanden was het de alleen-trainingsgroep die de beste resultaten behaalde. James Gorden een wereldberoemde expert op het gebied van lichaam-geest behandelingen gaf in 2008 een interview, waarin hij zijn visie openbaarde: Dankzij diverse onderzoeken op het gebied van lichaamsbeweging weten we dat fysieke training minstens zo goed werkt als het innemen van antidepressiva bij mensen die lijden aan depressies.

Weer een onderzoek met 80 volwassenen tussen de 20 en 45 jaar met milde tot matige depressies toonden aan dat:

  • Degenen die 3-5 keer per week trainden met lage intensiteit, hadden 30% minder last van depressiesymptomen.
  • Degenen die drie keer per week (15-20 minuten) alleen stretchoefeningen deden, hadden gemiddeld 29% minder last van depressies.

Alsof dit nog niet genoeg was, bleek uit een ander onderzoek dat drie- tot vijfmaal per week een aerobictraining van 30 minuten de symptomen van depressie met maar liefst 50% liet afnemen bij jongvolwassenen.

De resultaten van deze onderzoeken sluiten aan bij andere onderzoeken, waarbij patiënten met milde en matige depressies behandeld werden met antidepressiva, met cognitieve therapie of met trainingtherapie: hieruit is gebleken dat patiënten niet alleen maar medicijnen hoeven te nemen om depressies te behandelen.

Waarom zitten er dan nog 900.000 mensen aan de antidepressiva in Nederland? Allereerst, de antidepressiva martk is een markt waar grote financiele belangen een rol spelen. Het is begrijpelijk dat farmaceutische bedrijven niet staan te springen veel ruchtbaarheid te geven aan deze alternatieve ‘trainingstherapie’. Mocht dit nieuws bekend worden onder het grote publiek, dan stort de antidepressiva markt in. Iets wat waarschijnlijk in Groot Brittannië al in gang is gezet. Hier zijn antidepressiva namelijk niet langer aanbevolen als eerstelijns therapie bij milde en matige depressies. Dokters schrijven eerder een recept om naar een bewegingsbegeleider te gaan. Medisch journalist en genomineerde voor de Pulitzer prijs Rober Whitaker zei hier het volgende over: Met dit recept krijg je korting of zelfs gratis toegang tot de sportschool voor zes maanden. Onderdeel van de training kan echter ook zijn in de tuin werken, een wandeling maken of de stoep repareren en ga zo maar door. Het blijkt dat mensen dit nog leuk vinden ook, mensen geven zich eraan over. Mensen die deze training voorgeschreven kregen, zeggen dat ze liever meer bewegen en sporten dan dat ze hun omgeving moeten uitleggen dat ze aan een depressie lijden. Mensen komen erachter dat ze zelf iets kunnen doen aan hun depressie, deze mate van controle verlaagt al meteen hun stressniveau. Mensen realiseren zich “Aha, ik kan het zelf veranderen. Het is in mijn macht om iets te doen aan dit probleem”. Op deze manier raakt de patiënt gemotiveerd op een manier die bij medicijnen ondenkbaar is. Het programma is zo succevol dat steeds meer Britse doktoren ‘trainingstherapie’ voorschrijven. Bij de introductie van dit programma in 2007 was dit nog 4%, sindsdien is dit gestegen naar 25%. Het opstarten van een trainingsprogramma is voor depressieve mensen vaak een grote hindernis, maar een recept van de dokter samen met een “gratis” lidmaatschap van de sportschool is wellicht de juiste stimulans die nodig is. Daarnaast geeft een training niet alleen langetermijn gezondheidsvoordelen, maar levert ook vaak een directe positieve boost voor je stemming. Zodra je eenmaal weet dat je je na een training een stuk beter voelt, wordt het eenvoudig om het programma vol te houden. Wanneer zouden de Nederlandse artsen en zorgverzekeraars overstag gaan en ‘trainingstherapie’ voorschrijven?

Ouderen aan de ijzers!

Ouderen zijn een risicogroep voor het krijgen van een depressie, ze takelen af, ze verliezen steeds meer dierbaren en het is maar de vraag of hun kinderen ze nog wel regelmatig bezoeken. Vooral voor hen is training enorm belangrijk voor het op peil houden van een goede levenskwaliteit. Het is niet alleen goed voor hun algehele gezondheid, maar training verandert ook in positieve zin het serotoninegehalte in de hersenen. Ook wordt er extra endorphine aangemaakt, zowel een geluksstofje als pijnremmer. Daarnaast laten deze verbazingwekkende en baanbrekende onderzoeken zien dat het aantal cellen in je hersenen toeneemt, met name in een speciale regio van je hersenen, de hippocampus. Deze studies zijn eerst uitgevoerd op dieren. Soms zijn er tijdens een depressie minder van zulke cellen in de hippocampus, maar dit is dus te veranderen met behulp van oefeningen. Ouderen hoeven dus niet lijdzaam toe te zien hoe hun hersenen aftakelen, ga trainen! Voel je gelukkiger en houdt je hersenen gezond! 

Conclusie

Concluderend kan je zeggen dat de resultaten indrukwekkend zijn, met name wanneer je beseft dat training vrijwel gratis is, en talloze andere voordelen voor je gezondheid meebrengt. Daarnaast is het grote voordeel van training dat deze niet de negatieve bijwerkingen hebben die wel kenmerkend zijn voor antidepressiva. Daarom is regelmatige en redelijk intensieve training cruciaal voor mensen die last hebben van depressies of meer kans hebben deze te ontwikkelen. Jasper Smits vertelt hierover in Time Magazine: De meeste mensen die een half uur trainen voelen zich na de inspanning een stuk beter. Vooral wanneer de training pittig is en de hartslag omhoog gaat, zul je na de training direct in een beter stemming zijn.