Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar de wereld van sport en bewegen is aan het veranderen! Is het je opgevallen dat er bijvoorbeeld steeds meer senioren doen aan sport, óf dat sport en technologie steeds meer samen gaan? De veranderingen worden steeds groter en gaan steeds sneller. Hieronder noem ik vijf opvallende Trends in sport die de krachttraining/ fitness de komende jaren flink zullen gaan veranderen!

Trends in sport 1: Lagere sport drempel voor senioren, gehandicapten en armen

Sporten maakt gelukkig en sport verenigt Nederlanders. Met het Sportakkoord probeert Nederland te bereiken dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, plezier kan beleven aan sport! Het gaat hierbij niet alleen om fitness, maar om iedere vorm van lichaamsbeweging. In iedere regio of uithoek, zonder belemmeringen. Enkele gemeenten in Nederland maken hiervoor jaarlijks budget beschikbaar. Hiermee wordt de drempel om te sporten voor senioren, mensen met een handicap of mensen met een minder budget toegankelijker gemaakt.

Trends in sport 2: Technologie steeds belangrijker

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder mobiele telefoon. De telefoon wordt voor steeds meer doeleinden gebruikt, zo ook in de sportwereld. De rol van technologie in de fitnessindustrie zal alleen maar groter worden door de jaren heen.

Met de komst van mobiele telefoons heeft de sportwereld een enorme boost gehad. De mogelijkheden zijn enorm geworden. Waar we vroeger alles met pen en papier moesten opschrijven om resultaten te kunnen meten, gaat tegenwoordig alles digitaal. Zo is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om jouw dagelijkse calorie-inname en fitness progressie bij te houden met applicaties als MyFitnessPal, FatSecret of YAZIO. Daarnaast bevatten veel van dit soort fitness apps ook oefening instructies en andere handige tips.

Dit is natuurlijk leuk en handig, maar technologie gaat nog veel verder dan dit. Denk bijvoorbeeld aan draagbare technologie als hartslagmeters, smartwatches of stappentellers die jou allemaal makkelijk een stap dichter bij het einddoel brengen, welke sport je ook doet. Dit is één van de meest invloedrijke trends in de fitness.

Trends in sport 3: Consumenten worden steeds bewuster

Dat we in Nederland gezonder en bewuster leven, weet eigenlijk iedereen al wel. Op televisie zijn steeds meer reclamespotjes te zien om bewuster en gezonder te leven, maar ook het assortiment in de supermarkten is continu aan verandering onderhevig. Tegenwoordig is het vrijwel overal mogelijk om allerlei soorten gezonde sportdranken, eiwitrijke voeding, gezonde repen of andere voedingsmiddelen te kopen.

Deze trend is ook online goed zichtbaar en merkbaar! Het is als consument steeds makkelijker en eenvoudiger om online voedingssupplementen te bestellen. Er zijn tientallen webwinkels die hetzelfde product aanbieden. Het is als consument nog nooit zo eenvoudig geweest om tegen de scherpste prijs voedingssupplementen te kopen. Als het ene bedrijf het niet meer voorradig heeft, bevind het andere bedrijf zich slechts een paar muisklikken bij je vandaan! Het is in dit digitale tijdperk mogelijk om eenvoudig voedingssupplementen online te vergelijken of check de vergelijker op onze site.

Trends in sport 4: Meer sport in minder tijd

Onze levens lijken steeds drukker te worden. We krijgen allemaal steeds meer verantwoordelijkheden en er wordt meer van ons verwacht. Sporten is dan het laatste waar veel mensen aan denken, toch?

Toch verschijnen er steeds meer opmerkelijke onderzoeksresultaten die uitwijzen dat urenlang zwoegen en zweten in de sportschool helemaal niet noodzakelijk is. Volgens wetenschappers zou je namelijk voldoende hebben aan een kwartier maximale inspanning! Slechts een kwartier sporten per dag geldt natuurlijk niet als je spieren en kracht probeert te kweken! Enkel als je fitter en strakker probeert te worden.

Ook sportscholen merken deze trend op. Kijk maar eens goed om je heen! Hoeveel sportscholen in jouw buurt doen al aan buikspierkwartiertjes, circuittrainingen of HIIT trainingen? Deze soort trainingen zijn er allemaal op gericht om zo efficiënt, snel en effectief mogelijk te sporten!

Volgens de wetenschap is een voordeel van dit soort trainingen dat veel sporters hun energie, kracht of motivatie verliezen na langer dan een half uur sporten. Tijdens dit soort trainingen train je heel intensief, voor een relatief korte periode. Bovendien sport je vaak met een groep en heb je de drang om te gaan, aangezien je niet achter kunt blijven ten opzichte van de groep (groepsdruk werkt…).

Trends in sport 5: Zelf bepalen wanneer, waar en hoe je sport

Er is in Nederland een toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl. Dit begint al op jonge leeftijd, kijk maar naar de inhoud van broodtrommeltjes van kinderen op de basisschool. Waar voorheen allerlei koekjes worden meegegeven wordt er tegenwoordig door ouders steeds meer gelet op de inhoud hiervan.

Georganiseerd sporten op een sportclub krijgt flinke concurrentie van flexibel sporten. Mensen sporten steeds vaker als individu of vormen groepen en doen mee aan georganiseerde groepslessen. Wat tegenwoordig makkelijker is te organiseren dankzij bijvoorbeeld speciale facebook groepen. Vooral de niet-traditionele locaties als parken en natuurparken worden hierbij gebruikt. Dit is een uitdaging voor de traditionele sportclubs en sportscholen.

Denk jij dat we een trend missen? Laat je reactie achter onder dit artikel!