Voor de triceps bestaan verschillende goede oefeningen (zie ook onderaan dit artikel). Degenen die we hier bespreken is de triceps overhead extension. Een zeer goede oefening voor de triceps die zeker niet mag ontbreken! Vergeet ook niet, de triceps bepaalt voor ongeveer 2/3 de vorm en volume van je armen, dus train je triceps goed en zwaar om je armen snel groot en sterk te maken.

Wat train je met deze oefening?

De triceps bestaat uit een 3-koppige spier. Met deze oefening train je vooral de ‘long head’ van de triceps (de grootste van de 3 triceps spieren). Voor een goede algehele triceps ontwikkeling is het ook belangrijk om de andere spierkoppen te trainen, dit kan door andere triceps oefeningen (zie onderaan dit artikel).

triceps anatomie

Instructie en uitvoering Triceps Overhead Extension

Uitvoering Triceps Overhead Extension

  1. Zit op een bankje met rechte rug
  2. Pak een dumbbell die je voor je hebt gelegd op, dusdanig dat je handpalmen onder de binnenkant van een van de dumbbellschijven plaats. Je vingers om de schijf heengeklemd (zie ook de video hieronder als het niet helemaal duidelijk is. Best lastig te omschrijven eigenlijk haha).
  3. Zet de dumbbell eerst even op de bovenkant van je borst en breng hem vandaaruit omhoog tot boven je hoofd. Als je een spotter hebt kan je ook even vragen of ze de dumbbell voor je willen aangeven achter je hoofd. Beter niet recht boven je hoofd want als het misgaat dan valt hij op je hoofd, anders op zijn tenen en dat is minder erg ;)
  4. Houdt je ellebogen zo dicht mogelijk tegen je hoofd en breng de dumbbell gecontroleerd naar achteren en beneden. Laat hem zover zakken tot je niet verder kan. Probeer wel enigzins spanning te houden op jouw laagste punt.
  5. Breng de dumbbell vanuit deze positie weer terug tot recht boven je hoofd.

Instructiefilm Triceps Overhead Extension

In de instructiefilm hieronder de “seated double handed triceps overhead extension”. Zoals je wellicht kunt bedenken kan je deze oefening ook staand uitvoeren of met 1 hand in plaats van dubbelhandig. Ook prima uit te voeren met een barbell in plaats van dumbell(s). Probeer ze allemaal eens uit, want de ene oefening voelt afhankelijk van de persoon natuurlijker aan als de andere.

Belangrijke trainingstips

Ademhaling

Adem in bij het laten zakken van de dumbbell, adem uit bij het uitstrekken.

Snelheid van uitvoering

Laat de dumbbell niet als een baksteen vallen, probeer zoveel mogelijk excentrisch te trainen. Dit betekent de dumbbell laten zakken in ongeveer 2 a 3 seconden. Het uitstrekken (concentrische fase) in max 1 seconde.

Rusttijden tussen sets

De rusttijd na de set hangt af van je specifieke trainingsdoel (gebaseerd op algemene trainingsleer):


Trainingsdoel
Rusttijd na set
Opbouwen kracht

(vaak zware gewichten op >80% 1RM)
3 tot 5 minuten
Stimuleren spiergroei

(vaak lichtere gewichten op >60% 1RM)
1 minuut
Verbeteren spieruithouding

(veel herhalingen met lichte gewichten op >20% 1RM)
0 tot 1,5 minuut

Algemene regels betreft rusttijden

Hoe zwaarder het gewicht en hoe meer reps, des te meer rusttijd nodig is. Daarnaast geldt dat de rusttijd ook afhankelijk is van de volgende factoren:

  • De intensiteit van de training (hoeveel gewicht, hoe zwaar en hoevaak)
  • Het herstelvermogen van je lichaam, ben je jonger, dan herstel je nou eenmaal sneller dan als je ouder bent
  • De technische moeilijkheid van een oefening. Moeilijke oefeningen zoals veel compound oefeningen zijn technisch nou eenmaal lastiger uit te voeren, je moet hierbij goed op je houding letten en zorgen dat je zo’n oefening altijd strikt stijl uitvoert. Daarom is voldoende rust na een set zo belangrijk. Hiermee voorkom je dus blessures.

Zie ook: