De Universiteit van Hasselt is donderdag 14 november, tijdens de Wereld Diabetes Dag, begonnen aan een mogelijk zeer ingrijpend onderzoek. De Belgische onderzoekers willen het verband tussen het sporten op een lege maag en het genezen van diabetes onderzoeken.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, komt in de huidige maatschappij steeds vaker voor. De oorzaak is dat het Westerse dieet steeds meer suikers en onverzadigde vetten bevatten waardoor de kans dat een patiënt type 2 diabetes ontwikkeld steeds groter wordt.

De professor die aan het hoofd van het onderzoeksteam staat heeft als doelstelling de meest effectieve manier om type 2 diabetes te bestrijden te zoeken. Ter ondersteuning van het onderzoek heeft het Yvonne en Jacques François-de Meurs fonds 20.000 euro ter beschikking gesteld. Dit fonds keert slechts één maal per drie jaar financiële steun uit naar belangrijk onderzoek naar kanker of diabetes.

De Belgische onderzoekers verwachten dat zij een verschil zullen waarnemen tussen patiënten die op lege maag sporten en patiënten die sporten nadat zij al iets geconsumeerd hebben. Uit eerder onderzoek bleek dat gezonde patiënten op een lege maag efficiënter vet verbranden in het lichaam.

Aangezien type 2 diabetes onder andere wordt veroorzaakt door een te vet dieet, is het goed mogelijk dat sporten op lege maag bijdraagt aan het verminderen van de gevolgen van de ziekte.

Voor het onderzoek zal een groep van 50 deelnemers met type 2 diabetes drie maal per week 45 minuten lang sporten. De helft van de deelnemers zal op lege maag deze routine volgen terwijl de andere groep een ontbijt nuttigt. Na drie maanden zullen de onderzoekers de resultaten onderling met elkaar vergelijken.