Veel senioren krijgen er op een gegeven last van: Dementie. Geheugenstoornissen, desoriëntatie, gedeeltelijke verlamming van spieren, het onvermogen om personen, geuren of dingen te herkennen, en nog meer gevolgen kunnen optreden bij dementie. De ziekte van Alzheimer komt ook vaak voor bij senioren, en zorgt ervoor dat de patiënt in een hoog tempo dementeert. Dit is niet bepaald iets om naar uit te kijken, maar gelukkig kunt u hier ook iets aan doen!

Het antwoord is krachttraining. Bij krachttraining hoeft u niet direct te denken aan enorm zware gewichten. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau vooruitgang boeken. Krachttraining is niet alleen iets voor jonge mensen, maar juist voor alle leeftijden!

Training goed voor lichaam én geest

Krachttraining is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid, juist bij senioren.
Uit een onderzoek van de universiteit van Pitssburgh bleek dat bij volwassenen boven de 65 jaar die begonnen met trainen de hersenen zowel in functie als in grootte toenamen. Dr. Kirk Erickson, hoofdonderzoeker van dit project: “deze resultaten impliceren dat het verouderende brein te wijzigen blijft en dat krachttraining hier een belangrijke rol in kan spelen”.

schaken

Bij een ander onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van British Columbia, werden ouderen met de eerste tekenen van dementie ingedeeld in drie groepen: De eerste groep deed aan krachttraining, de tweede groep deed aerobics oefeningen, en de derde groep deed voornamelijk balansoefeningen en lichte spieroefeningen. Wat bleek na 6 maanden van dit onderzoek? Juist, de groep die aan krachttraining deed boekte de meeste vooruitgang in geheugen, concentratie, probleem-oplossing en beslissingen maken.

Bieden andere vormen van beweging en trainen dezelfde voordelen?

Maakt het eigenlijk nog uit wat voor soort training u doet om van bovengenoemde voordelen te kunnen genieten? De meeste senioren doen namelijk een vorm van cardio of milde beweging. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, tennis of zwemmen. Elke vorm van training is natuurlijk goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Maar wilt u uw geheugen een oppepper geven en de kans op dementie en alzheimer flink verlagen? Dan blijkt krachttraining het beste.

Uw geheugen kan weer verbeteren!

Met krachttraining kunt u niet alleen dementie en mogelijk alzheimer vertragen, maar u kunt ook daadwerkelijk uw mentale capaciteiten verbeteren! Onder een groep senioren in Japan, tussen de 65 en 93 jaar, die last hadden van geringe cognitieve stoornissen, wat vaak een voorstadium van de ziekte van Alzheimer is, is een onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat door een trainingsprogramma, van onder andere krachttraining, te volgen de senioren flinke vooruitgang boekten op gebieden van taal en geheugen!

Andere voordelen voor sporters

Naast deze voordelen zorgt sporten ook voor andere kleine voordelen; mensen die sporten hebben meer energie, voelen zich over het algemeen fitter en slapen beter. Naarmate mensen ouder worden daalt de stofwisseling, wat voor senioren soms als probleem of ongemak ervaren wordt. Door regelmatig te trainen gaat u dit ook tegen, en krijgt u een betere en snellere stofwisseling. Daarnaast biedt krachttraining voor senioren nog een belangrijk voordeel. Door uw kracht te onderhouden en te ontwikkelen blijft u langer zelfstandig en daalt de kans op lelijke valpartijen.

En dan hebben we het nog niet eens over een verbeterde botstructuur en het positieve effect van sporten op hart- en bloedvaten.

Sportschool of thuis

Krachttraining kunt u natuurlijk bij een sportschool of health centre doen, hier krijgt u vaak begeleiding en er is er veel apparatuur beschikbaar, maar wilt of kunt u niet naar een sportschool, of ziet u een sportschool niet zo zitten? Geen probleem! Thuisfitness is ook een prima manier om te trainen en fit te worden of blijven.

Wilt u een persoonlijk training- en voedingsschema voor ouderen, om krachtverlies tegen te gaan? Check dan even het artikel sarcopenie en krachtverlies tegengaan