Door regelmatige intensieve lichaamsbeweging neemt uw behoefte aan een tal vitaminen en mineralen toe, met name aan die welke een rol spelen in de energiestofwisseling (bijv. B-vitaminen), de groei en het herstel van weefsels (vitamine A en zink), de aanmaak van rode bloedlichaampjes (ijzer) en de verdediging tegen vrije radicalen (betacaroteen, vitamine C en E). Van de meeste kunt u in principe voldoende krijgen door uw voedsel opname evenredig te vergroten. Er bestaat een direct verband tussen de opgenomen hoeveelheid voedsel en de opname van vitaminen/mineralen – hoe meer u eet, hoe meer vitaminen en mineralen u binnenkrijgt.

Ik heb een onevenwichtige voeding inname, wat nu?

Voor een evenwichtige voeding zorgen kan in de praktijk niet altijd even gemakkelijk blijken, vooral wanneer u veel op reis bent, in de ploegendienst werkt of lange dagen draait, op onregelmatige tijdstippen traint, in de gauwigheid eet of niet in staat bent zelf boodschappen te doen en uw maaltijden klaar te maken. Het plannen en nuttigen van een evenwichtige voeding kost in dit soort omstandigheden aanzienlijk meer moeite, waardoor het kan zijn dat u niet alle vitaminen en mineralen krijgt die u nodig hebt. Een deficiëntie is voorts waarschijnlijk, als u een beperkt dieet volgt (wanneer u bijv. gedurende langere tijd minder dan 2000 calorieën per dag eet of een voedingsmiddelengroep uit uw gewone voedingspatroon weglaat). Uit een aantal studies komt naar voren dat veel sportbeoefenaars onvoldoende vitaminen en mineralen uit hun voeding krijgen. Vooral bij vrouwelijke sporters is de opname van ijzer, calcium en enkele van de B-vitaminen al gauw te laag. U kunt er dan over denken supplementen te nemen als een soort garantie dat het toch goed zit.

Kan ik met preparaten mijn sportieve prestaties verbeteren?

Bij een tekort zullen uw prestaties er beslist onder lijden. Het is echter niet heel simpel om te bepalen welke nutrienten u precies mist. Hiervoor zult u ten rade moeten gaan bij een voedingsdeskundige of eventueel dietist. Als u dit teveel moeite vindt, dan kunt u overwegen standaard een multivitamine speciaal voor sporters in te nemen.