1Veel fanatieke sporters krijgen er vroeg of laat mee te maken, problemen met het kniegewricht. Nu is het kniegewricht een complex geheel en bestaat o.a. uit kraakbeen, pezen en banden. Deense wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe vooral de kniebanden, ook wel bekend als “Patellar Tendons”, versterkt kunnen worden.   Dit onderzoek is  gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports Magazine. Uit dit onderzoek komt naar voren dat whey eiwit meer doet dan alleen helpen bij het opbouwen van je spieren.

Opzet van het onderzoek

De Deense sportwetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Aarhus, experimenteerden met 22 atletische mannen van om en nabij 24 jaar. 12 weken lang trainden deze mannen 3 maal per week hun beenspieren op de leg-extension. De desbetreffende mannen trainden hun ene been met  concentrische bewegingen en het andere been met excentrische bewegingen.

Type aanspanningen:2

  • Excentrisch: Hierbij wordt de spier verlengd.
  • Isometrisch: Hierbij wordt er een statisch punt in de oefening aangenomen, er wordt niet bewogen en de spier wordt zowel niet verkleint als verlengt.
  • Concentrisch: Hierbij wordt de spier verkort.

Elf mannen dronken tijdens hun workouts een shake met 19,5 gram whey hydrolisaat en 19,5 gram koolhydraten. De overige elf mannen dronken een shake met 39 gram koolhydraten. Voor en na de workouts werd er bepaald of er verandering qua omvang had plaatsgevonden in de beenspieren en kniebanden door middel van scans. De kniebanden werden hier opzettelijk in mee gemeten omdat dit de aanhechting is tussen de knieschijf en het kuitbeen en vaak veelvuldig belast wordt.

Resultaten

De resultaten waren zoals de onderszoekers verwachtten. Ook bleek dat de manier van spanning (Excentrisch of Concentrisch) op de beenspieren het resultaat niet heeft beïnvloed. Wat ook duidelijk naar voren kwam is dat de 11 proefpersonen die de whey kregen duidelijk grotere beenspieren ontwikkelden en tevens werden de kniebanden groter en sterker!

4Verklaring

De samenstelling van het gebruikte whey preparaat zie je hiernaast. In whey zit veel leucine en leucine is het belangrijkste bestanddeel van botten, kraakbeen, bindweefsel en huid. De onderzoekers vermoeden dan ook een relatie tussen het hoge leucine gehalte en het sterker worden van de kniebanden.

Conclusie

5

Hieruit kunnen we concluderen dat dit onderzoek niet alleen goed is geweest voor de medische wereld maar ook goed nieuws voor alle (fanatieke) sporters onder ons. Whey eiwit helpt dus niet alleen bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel, maar ook bij het sterker maken van de aanhechtingen en kniebanden. In dit kader zou whey eiwit dus ook een prima aanvulling zijn voor intervalsporters zoals voetballers, hockers, basketballers etc. aangezien deze hun knieen en kniebanden vaak veel en zwaar belasten.

Hoewel niet specifiek onderzocht, vermoeden wij dat door inname van whey eiwit ook andere banden en aanhechtingen sterker kunnen worden. De mate waarin zal wellicht ook afhangen van wat en hoe je traint. Ter vergelijking, als je whey eiwit inneemt en niet traint, zal je ook niet gespierder worden. Als je whey eiwit inneemt en de banden niet traint/ belast, zullen die waarschijnlijk dus ook niet sterker worden.

Een whey eiwit supplement zou dus ideaal zijn om naast je sport te gebruiken. Bekijk onze vergelijkingstabel voor beste prijs/ kwaliteit eiwitten, of koop direct een van de beste whey isolaten.

Bron
Scand J Med Sci Sports. 2014 Oct;24(5):788-98.