Vitamine D heeft veel voordelen voor het lichaam, waaronder het opbouwen van sterkere botten, het versterken van ons immuunsysteem, het stimuleren van onze gemoedstoestand en mentale gezondheid. Maar wist je dat vitamine D ook helpt bij het opbouwen van sterkere en slankere spieren? Meerdere onderzoeken hebben dit aangetoond. 

Vitamine D werkt als een hormoon

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D als een hormoon in ons lichaam werkt, met meer dan 30 organen die hormoonreceptoren bevatten. Wanneer vitamine D deze receptoren bereikt, helpt het niet alleen om de bestaande spiermassa te behouden, maar ook om vet te verbranden en spieren op te bouwen. Voldoende vitamine D in onze systeem helpt om sterkere spieren krijgen en te houden.

Vitamine D tekort kan leiden tot vettere spieren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een laag vitamine D-gehalte een afname van de spiermassa en een toename van vetter spierweefsel hebben. De toename van vette spieren kan leiden tot een toename van spierzwakte en spierafbraak, wat de kracht, het vermogen en het fysieke functioneren zal aantasten. Onderzoek wijst ook uit dat mensen met voldoende vitamine D sterkere, slankere en krachtigere spieren hebben met minder vetweefsel.

Vitamine D en spieropbouw

Er is een proces in het lichaam dat “Mechanistic Target of Rapamycin” of mTOR wordt genoemd. Wanneer mTOR in het lichaam wordt geactiveerd, stimuleert dit een staat van spieropbouw. Jarenlang onderzoek heeft aangetoond dat insuline en leucine twee stoffen zijn die mTOR stimuleren. In een meer recent onderzoek resulteerde de opname van vitamine D, insuline en leucine in een significante verbetering van de mTOR-activiteit en eiwitsynthese. Simpel gezegd, wanneer mTOR activeert, vertellen vitamine D-receptoren in de spieren het lichaam om genetische code te schrijven die meer spieren opbouwt.

Sterkere spieren door vitamine D

Studies hebben aangetoond dat wanneer je voldoende vitamine D in je systeem hebt, je de potentie hebt op ​​betere VO2 max en krachtoutput. Eén studie toonde zelfs aan dat mannen en vrouwen die voldoende vitamine D hadden, hun sprinttijden en verticale sprong flink konden verbeterden. En dit gold zowel voor getrainde en ongetrainde atleten. Daarnaast blijkt een tekort aan vitamine D de eiwitproductie te remmen, alsmede de distributie van calcium in het lichaam te verminderen.

Wanneer extra vitamine D nemen?

Je kan natuurlijk preventief periodiek je vitamine D spiegels laten meten door een arts, maar dat is nogal onpraktisch en vaak onnodig. Beter is het om te letten op symptomen van een vitamine D tekort.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je niet meer zo sterk bent of dat je krachtontwikkeling achterblijft ten opzichte van je verwachting, kun je overwegen om vitamine D aan je dieet toe te voegen. Je kunt dit doen door het eten van vitamine D-rijk voedsel (zoals meer vette vis eten), een beetje meer zonneschijn op de huid of een goed vitamine D supplement. Maar raadpleeg altijd eerst uw arts.

Dit artikel is een gastblog van Homegymstrength.com.

Referenties

Why Vitamin D Is Extra Important for Athletes – BarBend

High levels of vitamin D may improve muscle strength

Vitamin D: Why It’s Essential For Muscle Health!

Vitamin D and Muscle Growth-Retention | PuraTHRIVE Liposomal Products