Voeding en supplementen voor fanatiek sportende kinderen

//, Voeding/Voeding en supplementen voor fanatiek sportende kinderen
 • sportende kinderen

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van vragen en enigzins bezorgdheid bij ouders met fanatiek sportende kinderen. Er heersen veel vragen over het juiste gebruik van voeding en supplementen.

Kinderen versus volwassenen

Bij volwassenen is er veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding en supplementen op hun sportende lichaam, voor kinderen is dit helaas niet het geval. Kinderen zijn natuurlijk geen volwassenen en hun lichaam is nog volop in groei en ontwikkeling. Om deze reden kan je niet zomaar de aanbevelingen voor volwassenen overnemen op kinderen.

Normale kinderen versus fanatiek sportende kinderen

In hoeverre wijken ‘normale kinderen’ (met een gemiddeld activiteiten patroon) af van fanatiek sportende kinderen op het gebied van energie-, en vitaminen/ mineralen verbruik? Uiteraard is dit per kind verschillend.

Ter illustratie hieronder een tabel met Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden kcal per categorie.

Tabel-ADH

Kleine correctie

Hoewel informatief, lijkt er een foutje in de tabel te zitten bij kinderen tussen 9-13 jaar en 14-18 jaar. De gemiddelde gewichten kloppen niet. Het gemiddelde gewicht voor een 11 jarige ligt rond de 35 kg (jongen) en 39 kilo (meisje). Voor een 15 jarige ligt het gemiddelde gewicht op 57 kilo (jongen) en 55 kilo (meisje), de rest van de tabel lijkt wel te kloppen.

Verder kan je zien dat ‘gemiddelde kinderen’ tussen de 9 en 13 jaar rond de 2200 kcal zitten per dag. Dit is dus de energie die kinderen nodig hebben voor normale beweging, activiteiten, groei en ontwikkeling. Als je hier bovenop nog fanatiek ga sporten, moet je die kcal daar dus nog bij op tellen. Ter illustratie hieronder een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld energiebehoefte

Owen is 11 jaar, weegt 46 kilo, doet aan basketbal en traint 3x per week anderhalf uur, daarnaast speelt hij elke zaterdag nog een competitiewedstrijd van anderhalf uur. Per training verbruikt Owen ongeveer 900 kcal. Dus totaal 4x 900 kcal = 3600 kcal extra. Dit betekent dus dat Owen naast zijn normale energiebehoefte, nog eens 3600 kcal extra moet eten per week om zijn ontwikkeling niet te vertragen. Dit is ongeveer 3600/ 7 = 514 kcal per dag extra.

Zijn normale energiebehoefte voor iemand van zijn leeftijd is ongeveer 2200 kcal per dag. Dus normale behoefte plus sportbehoefte: 2200 + 514 = 2714 kcal per dag (gemiddeld).

U kunt aan de hand van dit rekenvoorbeeld en tabel zelf de energiebehoefte uitrekenen voor uw kind. De volgende vraag rijst, krijgt uw zoon of dochter genoeg energie binnen?

Hoeveel energie krijgt uw zoon of dochter binnen per dag?

Hier is maar op een manier achter te komen, dit moet bijgehouden worden met een eetdagboek. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige tools op internet en zijn er ook Apps waarmee je dit goed bij kunt houden. Zo is er de online eetmeter van het voedingscentrum, waarbij je ook direct kunt zien of uw kind voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. U kunt hier gratis een account aanmaken. Mocht u hiermee aan de slag gaan, hou dan de volgende richtlijnen aan:

 • Hou de voeding van uw kind zo exact mogelijk bij, dus vul in wat er wordt gegeten en hoeveel
 • Betrek uw kind erbij en leg uit waarom we het doen, met een beetje geluk vindt uw kind het zo interessant dat het zelf de voeding bij gaat houden
 • Hou het eetdagboek minimaal 2 weken bij
 • Bekijk over de bijgehouden periode de gemiddelde energieconsumptie en vergelijk dit met wat uw kind minimaal binnen zou moeten krijgen bij het huidige activiteiten patroon

Nu weet u of uw kind voldoende energie binnenkrijgt. Hieronder meer informatie wat u zou kunnen doen als uw kind wel, of niet genoeg energie binnen krijgt.

Uw kind krijgt voldoende energie binnen

Dat is fijn. U weet nu dat de ontwikkeling van uw kind op energetisch gebied geen gevaar loopt door de extra sportieve activiteiten. Nu rijst wel de volgende vraag, uit welke macronutrienten wordt deze energie gewonnen? Zijn dit vooral koolhydraten, vetten of eiwitten? Er is namelijk een bekende, gezonde (globale) verdeling. Hieronder opgesomd:

 • Koolhydraten: 60%
 • Vetten: 25%
 • Eiwitten: 15%

Koolhydraten zitten vooral in aardappelen, pasta, rijst, brood, suikers en zoet beleg.

Vetten zitten vooral in vlees(producten), olieen, noten en vis.

Eiwitten zitten vooral in vlees, vis en zuivel producten.

Het mooie van de eetmeter is, dat als u dit invult, u ook automatisch een overzicht te zien krijgt van deze verdeling. U kunt dus checken of de verdeling van uw kind match met de aanbevolen verdeling.

De volgende vraag die u zichzelf als ouder moet stellen: ‘Krijgt mijn kind wel voldoende vitaminen en mineralen binnen?’. Ook dit kunt u checken met de eetmeter. Deze telt de aanwezige nutrienten per voedingsmiddel op, waardoor u een mooi overzicht krijgt van de dagelijks ingenomen vitaminen en mineralen. Krijgt uw kind te weinig binnen? Dan krijgt u suggesties welke voedingsmiddelen er toegevoegd kunnen worden om het plaatje kloppend te krijgen. Eventueel zou u kunnen suppleren met een (multi)vitamine.

Uw kind krijgt onvoldoende energie binnen

U kunt ook tot de conclusie komen dat uw kind niet voldoende energie binnen krijgt. Een paar kcal is niet heel erg, maar als uw kind structureel per week te weinig kcal binnen krijgt, kan dit de groei en ontwikkeling van uw kind remmen (hierbij moet u denken aan tekorten vanaf zo’n 150 kcal per dag, hoe meer tekort, des te groter het negatieve effect). Dit effect wordt natuurlijk al waargenomen bij jonge topsporters, die lijken qua groei vaak even stil te blijven staan op een bepaalde leeftijd. Kijk maar bijvoorbeeld naar jonge topturners, ballet etc. Het lichaam kan de beschikbare kcal namelijk maar 1x besteden; of aan de activiteit, of groei- en ontwikkeling. De activiteit krijgt hierin altijd voorrang, omdat we evolutionair zo geprogrammeerd zijn. Vroeger moest je soms rennen voor je leven, dat is uiteraard belangrijker dan groei- en ontwikkeling.

Nu kunt u 3 dingen doen als oplossing, die elkaar niet uitsluiten:

 1. Uw kind minder laten sporten/ bewegen
 2. Uw kind meer laten eten
 3. Gebruik van specifieke supplementen

 1. Uw kind minder laten sporten

Vaak blijkt dit geen optie, uw kind wil graag sporten en wil progressie blijven zien. Uw kind hierin belemmeren is vaak geen goed idee, het kan gaan tegenstribbelen en lokt eerder ruzies uit. Wat u eventueel wel kunt doen is uw kind wat meer rust geven. Dus niet teveel activiteiten plannen naast de normale trainingen en wedstrijden. Plan de week van uw kind dus niet helemaal vol, maar gun hem ook zijn moment thuis op de bank of achter de computer (dit zijn ideale herstelmomenten!). Uiteraard is dit advies nogal algemeen en is iedere situatie weer anders.

2. Uw kind meer laten eten

U dient van te voren bepaald te hebben hoeveel kcal uw kind te weinig binnen krijgt per dag. Als u dit weet kunt u met behulp van de eetmeter berekenen welke producten en hoeveel er toegevoegd kunnen worden per dag om de limiet wel te halen. Dit klinkt simpel, maar kan in de praktijk toch een uitdaging blijken. Uw kind kan simpelweg vol zitten na bijvoorbeeld 4 boterhammen met beleg. Toch zou hij er eigenlijk nog eentje moeten eten om aan zijn energiebehoefte te komen. Wat nu? Een goede strategie is om in zo’n geval meer eetmomenten per dag in te lassen. Denk hierbij aan ongeveer 6 eetmomenten/ dag. Dus:

 • Ontbijt
 • Snack
 • Lunch
 • Snack
 • Diner
 • Snack

Een persoonlijk advies is hierin moeilijk te geven. U zal samen met uw kind uit moeten zoeken wat goed valt, hoeveel er per ‘snack’ moment gegeten kan worden, zonder dat dit de hoeveelheid van ontbijt, lunch en diner teveel beïnvloed.

U kunt daarnaast kiezen voor voeding die licht verteerbaar is en dus niet een al te vol gevoel geeft. Vaak zijn dit koolhydraatrijke producten. Bijvoorbeeld beschuit met muisjes, suiker of hagelslag. Vruchtensappen of energiedrankjes. Ook kunnen bepaalde supplementen hier een mooie rol in spelen.

3. Gebruik van specifieke supplementen

Supplementen voor kinderen hoor ik u denken? Is dat dan wel veilig/ noodzakelijk, werkt het wel etc.? Kunnen ze niet alles wat ze nodig hebben uit hun voeding halen?

Dit zijn vaak de eerste reacties van ouders op het gebruik van supplementen. Begrijpelijke reacties, maar vaak gebaseerd op onvoldoende kennis op dit gebied. Vergist u zich niet, ook ik vind dat mensen (kinderen en volwassenen) altijd eerst moeten kijken of ze de benodigde voedingsstoffen uit hun voeding kunnen halen. Er gaat niks boven natuurlijke voeding die bomvol nutriënten en energie zit! Toch moet u nooit bij voorbaat supplementen uitsluiten, want het kan wel degelijk een nuttige toevoeging zijn in bepaalde situaties. Een van die specifieke situaties is een fanatiek sportend kind in de groei…

Zijn supplementen veilig?

Dit hangt uiteraard af van het soort supplement. Van veel supplementen is nooit onderzocht wat de lange termijn effecten zijn op de gezondheid. Dit hoeft niet direct te betekenen dat het ongezond is, maar we weten het gewoon niet. Toch zijn een aantal ‘basis’ supplementen wel goed onderzocht en veilig, mits je de toegestane hoeveelheden natuurlijk niet overtreedt.

Veilige basis supplementen zijn bijvoorbeeld weightgainers, whey eiwit, (multi)vitaminen/ mineralen en sport-/ energiedrankjes. Ter informatie, uw kind hoeft het in de meeste gevallen niet buiten deze basis supplementen te zoeken.

Waarom zijn deze supplementen veilig? Omdat deze supplementen ingrediënten bevatten die gewoon van nature in je voeding zit. Weightgainers bestaan uit koolhydraten en eiwitten. Whey eiwit is een eiwit zoals die in kaas en zuivelproducten zit. Vitaminen en mineralen zitten in groenten en fruit. Energiedrankjes bevatten vooral koolhydraten. Het verschil met normale voeding zijn de grotere hoeveelheden per keer en gemak van inname.

Zijn supplementen noodzakelijk?

In principe niet, maar als uw kind moeilijk aan haar energiebehoefte komt dan kunnen ze uitkomst bieden. Ook heeft een kind in de groei meer behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan calcium en vitamine d (voor de botten). Ook de vitamines A, D en B complex zijn typische vitamines die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar normaal krijgt uw kind deze in voldoende mate binnen via de voeding.

Eerste keus voor sportende  kinderen in de groei, de weightgainer

Een weightgainer wordt in de sportwereld vooral gebruikt om makkelijker te groeien in spierkracht en massa. Ook is het een ideale energieleverancier voor trainingen. Een weightgainer bestaat zoals gezegd vooral uit snel opneembare koolhydraten en eiwitten. Als dit 30 minuten voor een training wordt ingenomen zal uw kind merken dat het meer beschikbare energie heeft tijdens de training. De aanwezige eiwitten zullen daarnaast het spierweefsel beschermen tegen afbraak. Ook hoeft het lichaam nu minder uit de eigen reserves te putten om de training met goed gevolg af te leggen.

Neemt uw kind direct na de training nog een weightgainer, dan zal uw kind sneller en makkelijker herstellen van de trainingsbelasting. Spieren en energievoorraden (glycogeen) zullen sneller herstellen en dankzij de eiwitten kan de eerste spieropbouw en herstel al direct na de training plaatsvinden. Uw kind is hierdoor sneller fit voor de volgende training of wedstrijd.

Een ander voordeel van het gebruik van de weightgainer voor en na een training is dat uw kind meteen voldoende vocht binnen krijgt. Een punt wat niet onderschat mag worden. Hierover verderop meer.

Whey eiwitten zeker overwegen

Terwijl de weightgainer vooral geschikt is voor en direct na een training, zijn whey eiwitten juist geschikt als tussendoortje of voor het slapen. Zoals eerder gezegd zitten whey eiwitten ook in kaas en zuivelproducten. Whey eiwitten zijn eiwitten die qua aminozuursamenstelling zeer goed bij het menselijk lichaam passen en daarom zeer efficient worden opgenomen en gebruikt in allerlei lichaamsprocessen. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor spieropbouw, maar ook voor de opbouw van weefsels en immuunsysteem. Ofwel, eiwitten spelen een cruciale rol voor kinderen in de groei.

Haalt mijn kind al niet voldoende eiwitten uit zijn voeding? Dat is een interessante vraag. U kunt dit zelf berekenen door middel van de eetmeter. Voor sportende kinderen in de groei adviseer ik 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dus in het geval van Owen is dit 1,5 x 46 = 69 gram eiwit/ dag. Haalt uw kind dit niet, dan kunt u proberen meer vlees of zuivel te eten of bijvoorbeeld 1 extra eiwitshake per dag te nemen. Een shake bevat 25 gram eiwit.

Energiedrankjes?

Ook energiedrankjes kunnen zeker hun nut bewijzen, vooral tijdens de sport activiteit. Het is een goede manier om zowel energie als vocht binnen te krijgen. Dankzij deze energie hoeft het lichaam minder de eigen reserves aan te spreken. Wij adviseren echter met klem geen energiedrankjes te nemen als er niet wordt gesport. Dan wordt je er alleen maar dik en opgefokt van.

(Multi)vitamines?

In principe lijkt me dit niet nodig. Tenzij uit bijvoorbeeld de eetmeter blijkt dat uw kind structureel te weinig binnen krijgt, dan kan suppletie met een speciaal voor kinderen samengestelde multi uitkomst bieden.

Wel een speciale noot voor calcium en vitamine D, deze zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van botten. Juist in de kinder- en puberjaren wordt botweefsel opgebouwd, hier is calcium en vitamine D voor nodig. Is dit te weinig beschikbaar, dan zal het botweefsel niet zijn volle sterkte kunnen bereiken. Op latere leeftijd is het praktisch onmogelijk om de botsterkte nog toe te laten nemen. Dus zorg dat uw kind hier geen tekorten van heeft (check hiervoor ook de eetmeter en Voedingscentrum).

Speciale aandacht voor vocht

Kinderen zweten minder dan volwassenen en kunnen warmte dus minder goed kwijt op deze manier. De kans op oververhitting neemt dus toe. Voldoende drinken helpt met afkoeling en is dus erg belangrijk. Daarnaast zorgt een vochttekort voor een afname van de sportieve prestaties.

Voor sportende kinderen wordt aanbevolen elke 30 minuten ongeveer 200 tot 250 ml vocht te drinken. Hierbij zijn isotone energiedrankjes te prefereren. Deze worden snel opgenomen in het bloed en hebben het minst het ‘klots’ effect in de buik.

Heeft sportspecifieke krachttraining zin voor kinderen?

Ja, uit onderzoeken is gebleken dat dit zeker zin heeft om de sportprestaties te verbeteren, zowel voor kinderen in de prepuberale fase als kinderen in de puberale fase.

Dit alles kan zonder dat dit negatieve invloed heeft op de groei- en ontwikkeling van kinderen.

Mocht u verder vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat dan uw reactie hieronder achter.

 

Met sportieve groet,

Patrick van der Velde

Medisch bioloog en (sport)voedingsdeskundige

(16.177x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!
By | 2017-12-04T15:56:07+00:00 22 december 2013|Krachttraining voor kinderen en pubers, Voeding|14 Comments

14 Comments

 1. martine kwakkel 20 mei 2015 at 20:51 - Reply

  Beste Patrick,

  Ik heb wat specifieke vragen met betrekking tot onze zoon van 11.
  Kunt u contact met mij opnemen.

  Met vriendelijke groet,
  Martine Kwakkel

  • admin 23 mei 2015 at 08:25 - Reply

   Beste Martine,

   Ik stuur u even een persoonlijke mail.

   Vriendelijke groet,
   Patrick

 2. Mandy Barneveld 10 september 2015 at 08:24 - Reply

  Beste Patrick,

  Ik heb ook wat specifieke vragen wat betreft mijn dochter van bijna 13. Zij turnt 5x in de week, 17 uur totaal.
  Kunt u contact met mij opnemen?
  Met vriendelijke groet,
  Mandy

 3. L.Valk 14 oktober 2015 at 12:10 - Reply

  Beste Patrick.

  Ik heb 2 vragen.
  1: Er bestaan rekenmodellen voor volwassenen hoeveel energie zij per dag verbruiken (en dus moeten innemen voor een juiste energiebalans). Kunnen deze modellen 1 op 1 worden toegepast op kinderen? En zo niet, hoe kan ik dan (rekenkundig) de hoeveelheid energie berekenen/bepalen dat een kind van een bepaalde leeftijd verbruikt.
  2: Visolie is onontbeerlijk voor een goed functionerend lichaam. Gelden voor kinderen dezelfde normen als voor volwassenen?

  Ik ben benieuwd naar de reactie.
  Gezonde groet,
  Leon

  • admin 15 oktober 2015 at 11:06 - Reply

   Beste Leon,

   Goede vragen. De rekenmodellen zijn inderdaad bedoeld voor volwassenen, deze kan je niet zomaar overnemen op kinderen. Helaas voor kinderen nog weinig onderzoek gedaan hiernaar, maar mocht ik het mis hebben, dan hoor ik graag reactie van iemand die hier meer over weet.

   Er zijn wel richtlijnen wat kinderen verbruiken aan energie, maar ik ben altijd van het goed in de gaten houden van het lichaam en de ontwikkeling. Je ziet wel of een kind goed groeit naast een actief leven. Dan zit je dus goed met energiebalans. Je kan een kind beter ‘iets teveel’ geven voor je gevoel dan te weinig. Als een kind wat ‘vetter’ wordt, dan iets terugschroeven. Je kan dit doen met standaard vetmeters bijvoorbeeld. Maar kinderen (in de groei) kunnen ontzettend veel eten, vooral als ze er intensief bij sporten.

   Betreft visolie, dat is zeker heel belangrijk! Van visolie kan je eigenlijk niet echt teveel binnenkrijgen. Als je normaal 2 of 3x vis eet per week heeft een kind voldoende. Maar vooral bij kinderen in de groei zou ik standaard nog 1 of 2 visolie capsules erbij nemen. Het is bewezen dat kinderen er ‘slimmer’ door worden. Kies wel voor een hoge kwaliteit omega 3, zoals deze Opti3 omega 3 uit algen. Duurder dan de low quality omega3, maar relatief goedkoper gezien de kwaliteit die je ervoor koopt.

   Mocht je verder vragen hebben, laat gerust weten.

   Sportieve groet,
   Patrick

 4. J. Bigini 3 oktober 2016 at 19:52 - Reply

  Wij hebben een sportieve pleegdochter van bijna 7. Haar afkomst is Soedanees en haar voedingsbehoeften zijn anders dan die van onze andere gezinsleden (alleen al bv. qua vitamine d). Ze zwemt en doet aan atletiek (recreatief).
  In haar biologische gezin komt een botafwijking voor (poreuze botten) die zich pas tijdens de puberteit door hormoonveranderingen manifesteert. Ik vraag mij af of het voor onze pleegdochter in dit opzicht zin zou hebben whey-eiwitshakes toe te voegen aan haar eetpatroon. (Ze eet met name groenten en fruit. Vlees eet ze heel matig. Vis zo goed als niet. Wel is ze dol op diverse fruitsoorten als bijv. avocado’s/mango/grapefruit etc en rauwkost. De gezonde noten eet zij niet.
  Ze drinkt wel melk en yoghurt en eet kaas.

  • Patrick 4 oktober 2016 at 13:16 - Reply

   Beste heer/ mevr Bigini,

   Voorzover ik aan de hand van uw informatie kan inschatten krijgt uw dochter te weinig eiwitten binnen. Als ze moeite heeft met vlees/ vis/ noten, dan is het geen gek idee om standaard een whey shake te nemen per dag. Vooral ook omdat ze zo sportief is en nog in de groei zit. Dit moet dan wel een aanvulling zijn op de voeding en geen vervanging. De voordelen van een whey shake is vooral dat er snel hoogwaardige eiwitten binnenkomen, het lekker is en het gemak van inname. In haar geval zou ik de Lentus eiwitmix adviseren, deze bevat zowel snel als langzaam opneembare eiwitten en is een prima allrounder (en toch goedkope) whey shake die op elk moment van de dag te gebruiken is.

   Betreft de botafwijking, er is geen bewijs dat whey eiwitten (of eiwitten in het algemeen) de kans op poreuze botten doet afnemen. In dit kader is vooral een voldoende hoge vitamine D3 status van belang, juist ook omdat ze zo donker is. Ik zou in haar geval ook zeker een kwalitatief omega3 + vitamine d3 supplement aanbevelen, Opt3 Omega 3 is heel goed.

   Mocht je verder vragen hebben, laat gerust weten!

   Sportieve groet,
   Patrick

 5. Simone reijnen 16 december 2016 at 14:22 - Reply

  Hallo, ik heb een vraag voor mijn dochter van 9 .ze turnt nu 19 uur in de week en in januari komt er nog weer 2.5 uur bij.. ze heeft veel last van spierpijn.. ze eet drinkt na elke training een ei of eiwitrijke yoghurts .. meteen na de dagelijkse training. Verder eet ze volgens mij onvoldoende.. ze eet op school fruit/groente en brood.. welke shake kunnen we misschien als extra geven zodat ze minder last van spierpijn heeft en fitter is voor de volgende training?? Ze eet ook 1x p/d warm maar niet veel.. meestal heeft ze niet veel honger na de training.. kunt u ons en mijn dochter helpen daarin??

 6. Anoniem 14 juni 2017 at 22:39 - Reply

  Beste Patrick,

  Ik zal in het kort uitleggen waar het over gaat.
  Ik heb een zoon van 10 jaar, wordt in december 11 jaar.
  Hij sport veel en vaak. 3x in de week 1,5 trainen en 1x per week wedstrijd en 1 oefenwedstrijd.

  Minder sporten is voor hem geen optie. Probeer ik al een jaar bespreekbaar te maken, maar dat gaat hem niet worden.
  Meer eten is ook geen optie. Na te hebben gegeten wat hij eet, zit hij echt vol en iedere hap erbij zorgt voor kokhals neigingen. Het lukt echt niet.

  Omdat hij steeds minder energie heeft, ook voor zijn trainingen en school ook veel energie vraagt, vragen wij ons af wat we kunnen doen om hem te helpen zijn energievoorraad aan te vullen. Hij is mager en is erg goed in zijn sport,maar we vrezen nu voor blessures als hij zo door gaat. Hij moet meer energie krijgen om dit trainingsschema vol te kunnen houden, zonder dat het ten koste gaat van zijn gezondheid. School vinden wij nog belangrijker. Zijn schoolprestaties mogen hier niet onder leiden.

  Nu hebben we een plan van aanpak. Eerst een bloedonderzoek om uit te sluiten of zijn vermoeidheid niet medisch is wellicht.
  Dat is niet niet geval.

  Dat brengt ons bij stap 2. Multi vitamines krijgt hij al,maar die lijken geen invloed meer te hebben. Daarnaast heeft hij een gezond voedingspatroon: weinig tot geen toegevoegde suikers, koolhydraten, eiwitten, groente en fruit. Volkorenproducten.
  Nu is hij geen vleeseter, en zegt liever helemaal geen vlees meer te willen eten. Terwijl dat juist een goede bron is van eiwitten.
  Eieren krijgt hij niet meer dan 2 naar binnen.

  Zijn er zaken die jij ons kunt adviseren, waar we nog niet aan gedacht hebben? Zelf zat ik te denken aan een weight gainer speciaal voorkinderen van zijn leeftijd. Bestaan die? Volgens mij zijn de lange termijn gevolgen nooit onderzocht, maar is het een optie??

  Ik hoor graag je professionele mening. Dank alvast.

  Met vriendelijke groet

  • Over de auteur 15 juni 2017 at 17:43 - Reply

   Beste mevr

   Dank voor uw mail. Hieruit begrijp ik dat u erg bezig bent met het welzijn van uw zoon, wat alleen maar lovenswaardig is. Vanuit mijn kennis en praktijkervaring kan ik u zeker van goed advies voorzien. Ik krijg namelijk vaker casussen zoals die van uw zoon voorgelegd. Kinderen die al op jonge leeftijd erg fanatiek sporten, maar waarbij (terecht) zorgen rijzen omtrent gezondheid en ontwikkeling.

   Het eerste waar ik inderdaad ook aan denk is een weightgainer. Hiermee krijgt uw zoon direct en makkelijk de voor hem 2 belangrijkste macronutrienten binnen, namelijk koolhydraten en eiwitten. En een ‘shakie’ is vaak ook nog lekker, waardoor kinderen dit meestal graag zullen drinken. Hierbij is het wel van belang dat uw zoon een weightgainer naast zijn normale voeding neemt, niet als vervanging.

   Overigens bestaan er geen weightgainers speciaal voor kinderen. Een weightgainer is namelijk niks anders dan een combinatie van koolhydraten en eiwitten in een makkelijk in te nemen vorm. Daar is niks geks aan, dezelfde macronutrienten krijg je ook binnen als je een broodje kaas eet en dus hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken omtrent veiligheid etc.
   Let er hierbij wel op dat je een ‘normale’ weightgainer neemt, zonder toegevoegde ingrediënten waar bodybuilders dol op zijn. Zoals spierversterkers, of exotische dingen. Neem gewoon een weightgainer met snel opneembare koolhydraten en eiwitten, zonder verdere poespas. Het is niet zo dat u hiervoor perse die van Krachtshop moet kopen, maar de Firmus weightgainer is wel zo’n weightgainer die hier prima aan voldoet.

   U schrijft ook dat u zoon weinig vlees eet. Geldt dat ook voor vis?
   Hieruit concludeer ik dat uw zoon eigenlijk te weinig eiwitten binnenkrijgt. Dit is juist heel belangrijk voor een goede ontwikkeling, maar ook spierherstel en -groei. Mijn advies zou zijn om nog een extra eiwitshake te nemen (dit is wat anders dan een weightgainer). Denkt u hierbij aan de Lentus eiwitmix of een whey isolaat. Per shake krijgt u zoon dan zo’n 25 gram eiwit binnen. Dat zou zeker verschil moeten maken bij 1 shake per dag.

   Overigens een andere lekkere optie is bijvoorbeeld proteine pannenkoeken. Boordevol goede eiwitten en nog lekker ook.

   Tot slot. Mocht uw kind weinig tot geen vis eten, dan zou ik absoluut een omega 3 supplement aanbevelen, juist bij kinderen in de groei (maar eigenlijk voor iedereen). Omega-3 is gewoon zo belangrijk voor ieders gezondheid (hierover is consensus binnen de voedingswetenschap), dat het niet mag ontbreken. Omega-3 is bijvoorbeeld ook belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel en daaraan gekoppelde schoolprestaties. Bekijk hieromtrent de Omega-3 producten en de informatieteksten hierbij.

   Ik hoop dat u met deze informatie uit de voeten kunt. Nogmaals, het is niet zo dat ik perse mijn eigen producten wil verkopen, maar dit zou ik oprecht adviseren in geval van uw zoon. Mocht u de producten liever bij een andere leverancier kopen, dan is dat ook geen probleem. Ik hoop dat ik u en uw zoon met deze informatie heb geholpen.

   Sportieve groet,
   Patrick

   • Over de auteur 15 juni 2017 at 17:45 - Reply

    Dank voor uw bericht.

    Klopt, een weightgainer is niet hetzelfde als een eiwitshake. Een eiwitshake bevat namelijk uitsluitend eiwitten, een weightgainer voor het grootste gedeelte koolhydraten (ongeveer 2/3 deel). Als uw zoon eiwitten tekort komt, dan is het verstandig een extra eiwitshake te nemen per dag.

    Betreft creatine. Hoewel dit een veilig supplement is, moet je bij kinderen altijd wel uitkijken met het gebruik van dit soort spierversterkende supplementen. Het kan zijn dat de spieren sterker worden, maar dat de pezen achterblijven. Dit verhoogt de kans op blessures. Mijn advies is altijd pas dit soort supplementen te gebruiken als het lichaam is uitgegroeid.

    Ik zou zeggen begin met een weightgainer, eiwitshake en eventueel omega-3 en bekijk na een aantal weken (4 a 5) het effect. Ik verwacht zeker positief verschil.

    Sportieve groet,
    Patrick

 7. Siegfried 13 september 2017 at 14:32 - Reply

  Beste Patrick, mijn zoon is 11 jaar en traint heel erg veel z’n spieren dmv fitness, dumbells, opdrukken enz enz. Is een soort manie van hem aan het worden. Nu wil hij zo’n grote pot eiwitten kopen, poeder dat je op moet lossen in melk of water.
  Patrick is dit wel goed voor een jochie van 11, kan eiwit kwaad op deze leeftijd?
  Mvg Siegfried

  • Over de auteur 13 september 2017 at 15:39 - Reply

   Beste Siegfried,

   Dank voor uw bericht en ik begrijp uw bezorgdheid. Op zichzelf is er niks mis met wei eiwit, dezelfde soort eiwitten zitten ook gewoon in je vlees/ vis, zuivel etc. Dus als hij veel traint dan is het niet onlogisch dat zijn lichaam extra eiwitten vraagt, juist ook omdat hij nog volop in zijn lichamelijke ontwikkeling zit. Eigenlijk zou je eens bij moeten houden hoeveel eiwitten (en energie) uw zoon per dag binnenkrijgt, dit kan bijvoorbeeld met de Online eetmeter van het Voedingscentrum. Als dit te laag is kan je overwegen dit bij te suppleren met wei eiwit. Mocht u hier later meer advies over willen welke precies, stuur dan gerust een berichtje.

   Wat echter niet helemaal normaal lijkt, is zijn manie voor fitness en groot worden. Dat hoor ik niet veel bij kinderen van deze leeftijd. Onder deskundige begeleiding zou ik zeggen dat het weinig kwaad kan (getuige ook de artikelen op deze site), dan zit er een opbouw in en vaak een doel achter. Maar als hij alles zomaar zelf doet, dan heb je latere kans op overtraining en blessures. Dus als fanatisme blijft, dan zou ik adviseren om in ieder geval deskundige begeleiding erbij te regelen. Of in ieder geval niet elke dag trainen, dus zeg bijvoorbeeld 1 dag trainen, 2 dagen rust.

   Helaas is er nog weinig bekend over zwaar trainen op zo’n jonge leeftijd. Meestal adviseer ik pas zwaar te trainen als een lichaam volgroeid is.

   Ik hoop dat je wat kunt met deze informatie.

   Sportieve groet,
   Patrick

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com