Elk actief persoon is zich bewust van het belang van eiwitten in zijn of haar dieet. Eiwitten zijn essentieel voor allerlei lichaamsfuncties. Eiwitten leveren de bouwstoffen (aminozuren) voor spiergroei en –herstel. Ook kan het dienen als brandstof voor spieren. Daarnaast is het ook van belang voor een goed functionerend immuunsysteem, de zogenaamde immunoglobulinen zijn opgebouwd uit aminozuren.

Veel atleten zorgen dat ze voldoende eiwitrijk voedsel consumeren zoals vlees, vis, gevogelte, soja, eieren, kaas, noten en melk. Dit doen ze voor snellere spiergroei, -herstel, kracht en het behoud van een goede gezondheid. Krachtsporters eten vaak wel 6 keer per dag een eiwitrijke maaltijd of tussendoortje. Toch is het voor deze mensen vaak moeilijk om uit hun normale voeding voldoende eiwitten te halen. Om deze reden zijn eiwitsupplementen enorm populair onder (kracht)sporters.

Volledige vs onvolledige eiwitten

Eiwitten kunnen onderling sterk verschillen in aminozuur profiel. Ons lichaam breekt eiwitten af in deze afzonderlijke aminozuren en gebruikt deze vrijgekomen bouwstoffen om er weer nieuwe eiwitten van te maken waar nodig. Er bestaan 20 verschillende aminozuren, waarvan 9 als essentieel worden beschouwd. Essentieel omdat het lichaam deze niet zelf kan produceren. De enige manier om aan deze essentiële aminozuren te komen is dus via de voeding. Alle essentiele aminozuren moeten aanwezig zijn om nieuwe eiwitten te kunnen produceren. Om deze reden beschouwen we alle voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten als ‘volledig’. Deze voedingsmiddelen zijn het meest gewenst voor spiergroei en –herstel. Onvolledige eiwitbronnen kunnen overigens met elkaar gecombineerd worden om toch een volledig aminozuurprofiel te krijgen.

Essentiële aminozuren Niet essentiële aminozuren
Histidine Alanine
Isoleucine Arginine
Leucine Asparagine
Valine Aspartic acid
Lysine Cysteine
Methionine Glutamic acid
Phenylalanine Glutamine
Threonine Glycine
Tryptophan Proline
  Serine
  Tyrosine

Branched-chain amino acids (BCAA’s)

Er zijn drie aminozuren, leucine, isoleucine en valine, die een aparte classificatie krijgen. Deze aminozuren zijn structureel verschillend van de andere essentiële aminozuren, ze hebben vertakkingen. BCAA’s zijn niet alleen uniek vanwege hun andere structuur, deze aminozuren komen in hoge concentraties voor in spierweefsel (14-18%). Om deze reden zijn deze aminozuren van essentieel belang voor de eiwitsynthese in spierweefsel. Ook kunnen BCAA’s door spierweefsel gebruikt worden als energiebron gedurende training. Voldoende hoge BCAA’s niveaus in de spieren kunnen ook zorgen voor een betere beschikbaarheid van koolhydraten en helpt spierweefsel beschermen tegen spierafbraak tijdens en na training. Kortom, het is van belang voldoende BCAA’s uit je menu te halen voor het optimaliseren van je spiergroei, -herstel en kracht. BCAA’s zijn in supplement vorm beschikbaar.

Klik hier voor een lijst met geschikte eiwitten voor spiergroei.

William Llewellyn’s Sport Supplement Guide

De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig uit het boek: “William Llewellyn’s Sport Supplement Guide”. William Llewellyn is iemand die al decennia in de sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. Mocht je dit boek willen bestellen, in Nederland is deze niet te verkrijgen, wel via Amazon. Zie onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Book