Waarom zijn sommige mensen veel sterker dan ze eruit zien? We kennen allemaal wel een voorbeeld van iemand die veel sterker is dan hij eruit ziet. Zo iemand die 2x zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen, zonder dat het lijkt of hij er moeite mee heeft. Je gaat je bij dit soort voorbeelden afvragen in hoeverre totale spiermassa van invloed is op kracht. In dit artikel leg ik uit waarom sommige mensen veel sterker zijn dan ze eruitzien.

Steroiden?

Men kan natuurlijk steroiden gebruiken, hiervan wordt je veel sterker. Maar de kans is klein dat mensen dit ook echt gebruiken, vooral als ze er niet uitzien als fitness beesten. Dus dit is waarschijnlijk niet de oorzaak.

Optimale benutting van spier activatie?

Dit is zeker een factor van belang. Vooral beginnende krachtsporters merken dit als ze een paar weken/ maanden bezig zijn. Ze merken dat ze sterker worden, maar zien dit nog niet vertaald in veel spiergroei. Dit komt door spier activatie, ofwel, het lichaam wordt beter/ efficiënter met het benutten of activeren van de volledige spier. Dit komt door een nog niet geoptimaliseerde muscle-brain connectie, hierdoor wordt de spier niet overal maximaal geactiveerd en wellicht ook nog niet gelijktijdig/ synchroon. Na verloop van tijd ontstaan er meer zenuwconnecties naar de spier, waardoor de spier steeds efficienter benut kan worden. Hierdoor kan je dus meer kracht en vermogen leveren met dezelfde spiergrootte. Als dit effect volledig is benut laat het lichaam de spier daarna wel meer groeien.

Maargoed, iemand die al een poosje traint heeft dit effect al benut. En dit effect geldt voor iedereen. Dus dit effect verklaart nog steeds niet waarom iemand sterker is dan hij eruitziet.

Perfecte uitvoering van de oefening?

Je zou mischien denken dat als je een oefening perfect uitvoert, dit je sterker doet lijken dan je eruitziet. Maar besef dat een perfecte uitvoering van een oefening de oefening meestal zwaarder maakt. Vergelijk dit met of je halve squats doet, of de perfecte full squats. Full squats zijn echt een stuk zwaarder. Als iemand dus een oefening perfect uitvoert en hij alsnog 2x zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen moet je alleen maar meer respect hebben.

Een perfecte uitvoering van de oefening kan het dus ook niet verklaren. Wat dan wel?

Anatomie blijkt belangrijke rol te spelen in krachtoutput

Iedereen heeft dezelfde spieren, op dezelfde algemene plekken, maar er bestaan wel degelijk interpersoonlijke verschillen in waar deze vastgehecht zitten aan het skelet. Vaak gaat het hierbij om maar zeer kleine locatieverschillen van een tot enkele centimeters, maar dit kan zich toch vertalen in enorme verschillen in natuurlijke krachtoutput.

Zonder al te veel op de natuurkundige principes in te gaan komt het feitelijk neer op het principe van de hefboom. Hoe verder de spier aan het uiteinde van een ledemaat vastgehecht zit, des te meer kracht en moeite het kost om dit ledemaat te bewegen. De plek waar de spieren aan het skelet zijn gehecht bepaalt dus in grote mate hoeveel kracht output er gegenereerd kan worden en dus hoeveel gewicht iemand kan liften.

Deze uitkomsten in kracht van deze anatomische variatie kunnen bijzonder groot zijn. Er zijn studies die aantonen dat het natuurlijke krachtverschil wel kan oplopen tot 25% bij mensen die dezelfde hoeveelheid droge spiermassa hebben (bron1, bron 2).

Ofwel, iemand met hetzelfde postuur als jij en dezelfde hoeveelheid droge spiermassa kan maar liefst 25% sterker zijn als de aanhechting van de spieren op een net iets gunstigere plek is.

Uiteraard zal het in de praktijk niet zo zijn dat de spieren van deze persoon overal de meest gunstige aanhechtingsplaatsen hebben. Daarom zullen sommige spiergroepen en oefeningen iemand beter afgaan dan andere. Dit is ook een bekend fenomeen onder krachtsporters, iedereen heeft zijn ‘ goede sterke’ oefeningen en spiergroepen en bij andere blijf je verder achter ten opzichte van je trainingsmaatje(s). Dit heeft dus vooral te maken met de plek van aanhechting…

Wat voorbeelden van anatomie voordelen

Hieronder wat voorbeelden van anatomische voordelen.

  • Korte biceps –> groot voordeel bij de bench press (de stang hoeft niet zo ver omhoog)
  • Korte biceps –> groot voordeel bij de biceps curl (kleinere beweging en hefboom)
  • Lange armen, korte benen –> groot voordeel met deadliften
  • Korte benen –> groot voordeel met squatten (gewicht hoeft minder afstand af te leggen

Feitelijk komt het erop neer dat sommige mensen gewoon van nature de juiste anatomie hebben voor een specifieke oefening of spiergroep. Dat is gewoon zo en weinig aan te doen.

Het is zelfs zo dat topsporters al van jongs af aan gescreend worden op een juiste anatomie voor hun sport. Het is haast een voorwaarde geworden om echt door te kunnen breken. Zo worden top roeiers geselecteerd op een grote brede rug en korte biceps. Zwemmers op hun lengte, grootte van handen en voeten en andere anatomie zaken, afhankelijk van hun anatomie kunnen ze beter specialiseren in sprinten, middellange afstand of lange afstanden.

Moet jij je nu zorgen maken over je anatomie?

Als het goed is heb jij nu antwoord op de vraag ‘waarom zijn sommige mensen veel sterker dan ze eruit zien?’.

Denk jij dat je niet de geschikte anatomie hebt voor je (kracht)sport? Zie jij jezelf met bepaalde oefeningen achterblijven bij je trainingsmaatjes? Dat is niet erg. Het is alleen van belang als je een competitieve wedstrijd sporter wilt worden en je anatomie je tegenzit. Maar als je gewoon een gezond, fit en sterk lichaam wil, dan kan je dat ook prima bereiken met een iets minder gunstige anatomie.

Mocht je toch ergens topsporter in willen worden, probeer de sport dan al in een zo vroeg mogelijk stadium te koppelen aan jouw specifieke anatomie. Je anatomie werkt dan namelijk in je voordeel, niet in je nadeel.

Overigens moet je ook beseffen dat ieder voordeel zijn nadeel heeft (en andersom). Als jouw spieraanhechting minder aan de uiteinden zit, dan kan je weliswaar meer krachtoutput genereren, maar vaak ben je hierdoor ook minder lenig. Ook kunnen ‘ korte spieren’ andere klachten veroorzaken die te maken hebben met de stand van het bekken of onderrug.

Belangrijk om te onthouden is dat je moet weten wat voor anatomie je hebt, waar deze geschikt voor is en wat de nadelen zijn. Je kan hier dan rekening mee houden met hoe je sport. Dus stel dat je korte spieren hebt en niet zo lenig bent, doe dan vaker rek- en strek oefeningen. Heb je lange ledematen en spieren, accepteer dan dat je nooit zo sterk zult worden. Wel kan je een uitstekende duursporter worden, of in bepaalde mate een toch zeer aardig gespierd lichaam krijgen door het juiste training en voedingsschema (voor ectomorfen).

Bedankt voor het lezen en heeft u feedback, laat dit dan gerust weten in het reactieveld hieronder.