Laatste Update: door

Eiwitten behoren niet tot de energiebron van eerste voorkeur. Echter kunnen ze wel verbrandt worden in de laatste fase van een zeer inspannende of langdurige activiteit. Wanneer namelijk de glycogeenvoorraden uitgeput raken tegen het einde van bijvoorbeeld een marathon of wielerkoers over lange afstand. Wanneer de glycogeenvoorraden op zijn, kunnen de eiwitten in spieren (en organen) ongeveer 10% van het brandstofmengsel van het lichaam voor hun rekening nemen.

Wanneer men echt honger lijdt of een dieet volgt dat arm aan koolhydraten is, heeft men te weinig glycogeenreserves waardoor er meer eiwitten afgebroken worden zodat het lichaam toch voldoende brandstof krijgt. Vergis je niet, op een zwaar dieet of tijdens hongersnood kan je tot ongeveer de helft aan lichaamsgewicht verliezen aan eiwitten (spiermassa).

Koolhydraat arm dieet en spiermassa

In de praktijk blijkt het lastig spiermassa op te bouwen tijdens een koolhydraatarm dieet. De voornaamste reden hiervoor is dat je op een koolhydraatarm dieet bijna automatisch minder energie binnen krijgt. En iedereen weet, voor spiergroei is energie nodig, véél energie.

Zorg je echter voor een voldoende hoge eiwitinname, zeg tussen de 1,4 en 2 gram per kg lichaamsgewicht, dan zal je huidige spiermassa wel enigzins behouden blijven op een koolhydraatarm dieet. Wil je extra spiermassa opbouwen, dan is de gouden tip, zorg voor een hogere energie inname, dit moet dan natuurlijk voornamelijk uit (goede) vetten komen.


 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?