Laatste Update: door

Volkssport nummer 1 lijkt wel bierhijsen te zijn na een (competitie) wedstrijd of training. Veel mensen weten wel dat alcohol drinken na een training of wedstrijd niet zo goed is voor het lichaam, maar wat is de schade nu exact? Gelukkig is dit nu goed wetenschappelijk onderzocht.

Alcohol

Alcohol, of ethanol wordt door het lichaam gezien en behandeld als gifstof. Niet verwonderlijk, want bij te hoge promillages kan je ervan in coma raken (zoals de comazuipers jaarlijks demonstreren) en er zelfs aan overlijden. Niet verwonderlijk dat sporters zich terecht afvragen welke invloed alcohol heeft op de prestaties. En of het verstandig is alcohol te drinken na een training of wedstrijd.

Onderzoek naar effect alcohol op training en spierherstel

Het onderzoek werd uitgevoerd op gezonde mannen van rond de 23 jaar die ervaring hadden met krachttraining en daarnaast regelmatig alcohol dronken. De mannen werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep dronk na de training alleen sinaasappelsap, de ander sinaasappelsap met wodka (80 gram alcohol, wat neerkomt op ongeveer acht glazen bier of wijn).

De krachttraining bestond uit 3 sets van 100 reps op een leg extension machine. Elke set werd er negatief (ofwel, eccentrisch) getraind, dit wil zeggen dat ze de opgaande beweging hulp krijgen van een spotter, de neergaande beweging moesten ze zelf doen met een gewicht wat ze zelf niet omhoog zouden krijgen. Elke rep werden de proefpersonen aangemoedigd om zoveel mogelijk weerstand te bieden aan de neergaande beweging.

Het effect van alcohol op eccentrische training

Het effect van alcohol op de prestaties werd gemeten door op 3 momenten na de eccentrische training de maximaalkracht te meten. Hieruit bleek dat dit bij de sinaasappelgroep 12, 19 en 28% lager was dan voor de training. Bij de sinaasappel wodka groep was dit 34, 34 en 40% lager.

Verder bleek dat een merker voor spierschade, creatinekinase, bij beiden groepen ongeveer gelijk was. Ook hadden beide groepen proefpersonen ongeveer evenveel last van spierpijn.

Conclusie

De onderzoekers denken dat alcohol de spierzenuwen aantast, waardoor de groeiprikkel uitblijft. Ook remt alcohol waarschijnlijk de aanmaak van cytokines, wat een rol speelt bij het herstellen van spierweefsel. Een andere theorie komt van moleculaire onderzoekers, die denken dat alcohol op moleculair niveau het plakken van energierijke fosforgroepen aan spieropbouwende anabole signaalmoleculen remt of blokkeert.

Hoe dan ook. De eindconclusie mag duidelijk zijn:

Drink geen alcohol na een training of wedstrijd als je snel(ler) wilt herstellen.

Meer over alcohol

Er is al veel geschreven over alcohol, wil je hier meer achtergrondinformatie over, lees dan het dossier alcohol op Gezondbezig.nl.

 

Bron

Dit onderzoek is uitgevoerd door sportwetenschappers aan de Nieuw-Zeelandse Massey University.

(J Sci Med Sport. 2009 Feb 18.gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)