Bij cutten is het heel belangrijk dat je aandacht besteed aan wat je eet. Als je denkt aan een dieet van 2500 kcal wat gehaald wordt uit verzadigde vetten geeft dat andere resultaten dan een dieet dat uit proteïne bestaat. Het is allebei overigens niet aan te raden, het gaat er juist om dat je gaat kiezen voor de juiste verhoudingen van koolhydraten, vetten en proteïne.
Ter info. Krachttraining.net heeft speciaal een bulk en cut schema opgesteld voor gedreven krachtsporters. Direct naar het bulk en cut schema

Je moet kijken naar je eigen lichaamstype, aan de hand daarvan moet je in de bulkfase een bepaalde verhouding kiezen. Je zou kunnen denken aan 50-25-25. Dit wil zeggen dat 50% van de calorieën bestaat uit koolhydraten, 25% uit proteïnen en 25% uit vet. Bij de vetten moeten het wel de goede vetten zijn!

Voorbeeld caloriebehoefte

Je caloriebehoefte is vastgesteld op 2800 kcal inclusief de activiteit. Bij de bulkfase heb je hier boven gezeten en bij de cutfase kies je dan methode twee (zie artikel cutten, methode 1, 2 en 3). Je wilt dan bijvoorbeeld 1400 kcal uit koolhydraten halen. Dan dien je te weten dat 1 gram koolhydraten 4 kcal energie oplevert. Je moet dan de 1400 delen door 4 en dan bepaal je dat je dus 350 gram koolhydraten moet eten. Bij de proteïne, dit levert ook 4 kcal per gram energie op, reken je dan uit 2800 x 0,30 : 4 = 210. Bij vet gaat het over 8 kcal per gram. Je zou dan uitkomen op 70 gram (2800x 0,20 : 8). Dit is jouw startpunt van het cutten. Na een week ga je dat opnieuw doen en dan hoop je dat je na een week een kilo bent afgevallen. Zit je op schema? Dan kun je de volgende week het aantal calorieën uit de voeding naar beneden halen met 5%. Als je minder dan gewenst af bent gevallen of je bent helemaal niet afgevallen, dan verlaag je je calorieën met 10%.

Voedingsstoffen

Het is belangrijk dat je met deze drie voedingsstoffen gaat spelen. De koolhydraten zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het is een tekort aan glucose dat het proces van gluconeogenese start. Je lichaam gaat vanaf dat moment de energie halen uit vetzuren, melkzuren en aminozuren. Het is van belang dat je de hoeveelheid calorieën op tijd aan gaat passen zodat je je doelstellingen gaat halen. Een calorietekort moet je rustig opbouwen, dit doe je bijvoorbeeld tot je een kilo in de week afvalt. Eventueel kun je ook minder eten en meer kiezen voor cardio, ook dat is een manier om af te vallen. Het is jouw keuze om te bepalen welke manier er bij je past:

–       Zorg dat je een goede methode kiest die bij je past

–       Zorg dat je gaat berekenen hoeveel je van iedere voedingsstof nodig hebt

–       Bekijk iedere week of je je doelstelling hebt gehaald en pas dan je caloriebehoefte aan

–       Meer sporten is altijd goed als je af wilt vallen en dat kan altijd gecombineerd worden met het aanpassen van de voeding.

Krachttraining.net heeft speciaal een bulk en cut schema opgesteld voor gedreven krachtsporters. Direct naar het bulk en cut schema

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?