Laatste Update: door

Wei eiwit is de meest populaire vorm van suppletie onder sporters. Wei wordt gemaakt uit koemelk en is meestal een bijproduct uit de kaasbereiding. Hierdoor is wei eiwit ruim beschikbaar, makkelijk verkrijgbaar en hierdoor een erg goedkope bron van hoogwaardig eiwit. Wei eiwit heeft een excellent aminozuur profiel, met hierin alle essentiële aminozuren. Daarnaast bevat het ook relatief veel BCAA’s, de belangrijkste aminozuren voor spiergroei en –herstel. Hier komt bij dat wei eiwit meer zwavel bevattende aminozuren (cysteine, methionine) heeft dan caseïne. Deze eigenschappen zorgen voor een hoge biologische waarde van wei eiwit.

Wei eiwit bestaat uit een aantal eiwit fracties. De zeven meest voorkomende zijn beta-lactoglobulin, alpha-lactalbumin, glycomacropeptides, immunoglobulins, bovine serum albumin (BSA), lactoperoxidase en lactoferrin. De voortschrijdende technologie heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer individuele fracties gescheiden kunnen worden. Studies naar het effect van diverse fracties hebben bewijs geleverd dat sommige fracties unieke gezondheidseffecten hebben, waaronder een anabole-, anti viraal-, ondersteuning immuunsysteem, antikanker- en anti ontstekende werking. Op dit moment vindt er nog volop onderzoek plaats naar diverse wei eiwit fracties.

Wei eiwit is een zogenaamd ‘snel’ eiwit. Het wordt snel opgenomen en verteerd, waardoor er een snelle stijging optreedt van aminozuren in het bloed. Onderzoek naar de opname snelheid van wei eiwit heeft laten zien dat er na 60-90 minuten na inname een aminozuur piek optreedt1).Echter, deze piek duurt maar kort, niet meer dan 2 tot 3 uur. Door de plotselinge grote hoeveelheid aminozuren in het bloed kan een deel hiervan geoxideerd worden voordat het de (spier)weefsels bereikt. Omdat wei eiwit zo snel wordt opgenomen is het een ideale bron om vlak na een intensieve training in te nemen, om zodoende de aminozuur voorraad weer snel aan te vullen.

Het verloop van de leucine concentratie in de tijd.

Naar het overzichtsartikel Eiwit en Krachttraining.

Bron

1) Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Yves Boirie et al. Proc. Natl. Acad. Sci. V94 pp. 14930-35. December 1997.

Meer informatie?

Het zelf uitzoeken welke producten nou wel echt werken en welke niet is bijna onbegonnen werk. Vertrouw in dit opzicht op de onafhankelijke mensen die dit voor jou hebben uitgezocht, zoals William Llewellyn. William Llewellyn is iemand die al decennia in deze sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig van zijn laatste boek: William Llewellyn’s Sport Supplement Guide. Het is niet mogelijk dit boek in Nederland te bestellen, maar wel via Amazon, via onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Bookgespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)