Wei eiwitten zijn tegenwoordig heel populair. Voor spiergroei en herstel zijn namelijk voldoende eiwitten nodig en de voordelen zijn allang bewezen. Niet alleen topsporters gebruiken het om kostbare prestatiewinsten te boeken, ook amateur sporters willen tegenwoordig de extra gains. Maar als je een doorsnee supplementen store binnenstapt wordt je al snel overweldigd door de hoeveelheid aan potten en diverse merken. Dus de vraag die al heel snel bij je opkomt; maakt het voor je gains uit welk merk je koopt?

Waar komen wei eiwitten vandaan?

kaasbereidingOm de vraag welk merk je beter wel of niet kunt kopen goed te beantwoorden moet je eerst weten waar wei eiwitten vandaan komen. Ofwel, hoe worden ze gemaakt? Simpel gezegd, wei eiwitten zijn een bijproduct van de kaasbereiding. Door het aanzuren van de melk onstaat er een scheiding tussen de caseïne eiwitten en de wei eiwitten. De caseine eiwitten worden gebruikt om kaas mee te bereiden, de wei eiwitten worden gescheiden voor het gebruik in wei eiwit supplementen.

Wat is het grote voordeel van wei eiwitten?

Mocht je het jezelf nog afvragen waarom zoveel sporters wei eiwitten gebruiken, dit komt omdat wei eiwit zeer makkelijk opgenomen wordt door het lichaam. Daarnaast bevatten wei eiwitten alle essentiële aminozuren en zijn ze van hoge biologische waarde (aminozuurprofiel sluit goed aan bij die van het menselijk lichaam). Daarnaast speelt het ‘gemak’ component ook een belangrijke rol. Je kunt heel makkelijk op het juiste moment de juiste eiwitten binnenkrijgen en het is nog heel lekker ook als een soort milkshake.

Nu we de inleiding achter de rug hebben gaan we de hoofdvraag beantwoorden, maakt het nog uit welk merk je koopt?

Wei eiwitten, maakt het uit welk merk je koopt?

Veel sporters zweren bij een bepaald merk. Dat is het enige merk wat ze willen kopen, omdat ze denken dat alleen die pot hun aan de gains helpen. Ja, ze hebben gelijk dat die pot wei eiwit hen helpt bij spiergroei- en herstel, maar waarschijnlijk zijn ze dan dief van hun eigen portemonnee, want om het simpel en duidelijk te zeggen:

Ieder merk met dezelfde eiwitsamenstelling werkt evengoed, punt.

Dus als je 20 verschillende merken hebt met allemaal 80 gram wei eiwit isolaat per 100 gram, dan zullen ze in een wetenschappelijk onderzoek allemaal exact dezelfde positieve resultaten geven, dus ongeacht het merk. Wei eiwit is namelijk wei eiwit. Het heeft bij vrijwel iedere leverancier vrijwel exact dezelfde eiwit- en aminozuursamenstelling. Het maakt dus niet uit van welk merk!

Maar wacht? De ene pot kost 20 euro, een andere pot met dezelfde samenstelling 40 euro?

Precies, en denk nou niet dat die dure pot beter zal moeten zijn…Als de eiwit samenstelling vrijwel hetzelfde is en je toch de pot van 40 euro koopt ben je dus dief van je eigen portemonnee. Die 20 euro die je extra betaalt zijn vooral marketing en overhead kosten van het betreffende merk. Een mooi shiny label, misschien wat dure google adwords reclame of een radio spotje? Niet gratis en dus zit het in de prijs verwerkt. Allemaal prima, maar je zal er echt niet harder door groeien…

Nogmaals, we hebben het nu over potten met vrijwel dezelfde eiwit samenstelling. Er zijn ook leveranciers die experimenteren met diverse smaken en (exotische?) ingrediënten. Dit heeft vaak ook een prijsstuwend effect.

Moet ik de dure potten eiwit nu eigenlijk links laten liggen?

Dat moet je uiteraard zelf weten, maar persoonlijk zou ik ze zeker niet kopen. Waarom meer betalen dan nodig is? Vaak zit je met een huismerk al goed, deze bevatten vaak dezelfde hoeveelheid hoogwaardige wei eiwitten en veel goedkoper dan dit kan vaak niet. Hieronder een rijtje van bekende goede eigen huismerken en de prijzen per 2kg (geen verzendkosten):

 

Shop Soort eiwit Eiwit% per 100 gram Prijs (euro)
Krachtshop Wei isolaat 88 38,00
Body en Fitshop* Isolate perfection 83,6 38,00
Bodylab Wei isolaat 88 39,90

 

*Let op, in het verleden was er een rel omtrent body & fitshop omdat hun eiwitproducten (het ging hierbij over de Whey Perfection) minder eiwit bevatten dan werd aangegeven op de potten. Sinds dit incident worden alle batches door onafhankelijke laboratoria getest of deze wel de juiste hoeveelheden ingrediënten bevatten.

Ter vergelijking wat voorbeelden van de dure merken. Zo kost 2kg Scitec Whey isolate 49,90 euro en bevat omgerekend 80 gram eiwit. Iso-100 Whey isolate kost omgerekend 59,69 euro met een eiwitgehalte van 85 gram (gechecked op 23 sept 2016). Ofwel, met een huismerk zit je echt veel goedkoper en krijg je exact dezelfde wei eiwitten binnen.

We hebben tevens een uitgebreide eiwit vergelijkingstabel met aanbieders en prijzen. Makkelijk en simpel vergelijken dus.

Tot slot

Dit artikel is mede geïnspireerd op een uitzending van de Keuringsdienst van Waren over wei eiwitten op donderdag 22 september 2016. De uitzending geeft een goede kijk in de keuken van wei eiwitten en is via onderstaande link te bekijken:

Keuringsdienst van Waren – Eiwitpoeder