Als je een fanatiek sporter bent, dan kan een sporthorloge je zeker helpen je prestaties te verbeteren. Immers, meten is weten en data liegt niet. Door de data goed te analyseren weet je op welke gebieden het beter kan en waar je je komende  trainingen op moet focussen. Wel is er enorm veel keus aan sporthorloges, daarom helpen wij je met de vraag ‘welk sporthorloge past bij mij’!

Maar waarom zou je uberhaupt een sporthorloge willen? Wat kan je ermee en welke voordelen kan het je opleveren op gebied van leven en sport? Een sporthorloge kan je bijna zien als je persoonlijke coach, het kan meer uitdaging toevoegen aan je workouts. Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van sporthorloges.

De voordelen van sporthorloges

Sporthorloges hebben meerdere voordelen:

 1. Tijd wordt (on)bewust belangrijker
 2. Het dragen van een sporthorloge is praktisch
 3. Sporthorloges geven biofeedback
 4. Veel sporthorloges zijn programmeerbaar

1. Tijd wordt (on)bewust belangrijker

Door het dragen van een (sport)horloge maak je eigenlijk een statement naar jezelf en anderen. Tijd – en op tijd komen – is belangrijk voor je. Dit vergroot (on)bewust je discipline wat zijn voordelen heeft op je leven en je trainingen.

Daarnaast is het veel makkelijker even de tijd (of andere metrics) te checken op een horloge dan op een smartphone. Ook een stuk beleefder!

2. Het dragen van een sporthorloge is praktisch

Sporthorloges zijn een goed voorbeeld van praktisch nut.  Zelfs een basis sporthorloge is in de meeste gevallen al waterbestendig, met verlichting en een gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast ook een paar knoppen om het meeste te kunnen doen wat atleten gedurende een dag nodig hebben. Zelfs als uw horloge geen enkele stap, hartslag of locatie registreert, is het horloge nog steeds praktisch genoeg om van waarde te zijn. Basis sporthorloges die kleine vervangbare batterijen gebruiken, zijn geweldig omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het opladen. Daarnaast, sommige horloges laden zichzelf op, waardoor ze altijd beschikbaar zijn. Ter info, veel militaire horloges lijken op sporthorloges en gebruiken de beweging van wandelen om op te laden. Deze modellen zijn ook uitstekend geschikt voor allerlei soorten atleten.

3. Sporthorloges geven biofeedback

De high-end sporthorloges gaan verder dan de basisfuncties.  Vaak heeft u meteen toegang tot informatie over hoe snel of waar u zich beweegt, hartslag en hartslagvariaties, dit kan bijvoorbeeld helpen overtraining te voorkomen. Als duiker kunt u meer specifieke informatie krijgen, zoals weersomstandigheden en zuurstofniveaus. Directe biofeedback is buitengewoon effectief in het verbeteren van prestaties of revalidatie. Onderzoek naar bijvoorbeeld sportspecifieke krachttraining toont aan dat eenvoudige metingen het succes van de trainingssessie al kan vergroten.

Zelfs als atleten niet naar de gegevens kijken tijdens de training, is het een groot voordeel om deze later alsnog te analyseren. Toegang hebben tot echte, objectieve informatie is een duidelijk voordeel, een goed horloge kan in één oogopslag voldoende gegevens opleveren om het verschil te maken.

Andere biofeedback hoeft niet per se de trainingsoutput te verhogen. Het is bijvoorbeeld net zo essentieel om je lichaam stabiel te kunnen houden tijdens de training. Zo kunt u energie of wilskracht besparen met een eenvoudige hartslagmeter. Deze principes gelden zowel voor duursporters als sprinters.

4. Veel sporthorloges zijn programmeerbaar

Tegenwoordig zijn de meeste sporthorloges programmeerbaar, hetzij rechtstreeks op het horloge of via een webportaal. Een goed voorbeeld hiervan is de Suunto Ambit, een bekroond horloge dat in mijn ogen een van de meest waardevolle hulpmiddelen is voor een atleet die zijn training serieus neemt. Het bedrijf Suunto heeft een eenvoudige programmeertaal ontwikkeld die iedereen direct kan leren, zodat gebruikers hun horlogefuncties kunnen aanpassen. Een gebruiker kan een eenvoudige app bouwen en deze zelfs delen in een community.

De toekomst zit in programmeerbare sporthorloges. Het goede nieuws is dat je geen techno-freak hoeft te zijn, want de functies zijn intuïtief gemaakt. Het gebruik van een sporthorloge om een ​​training of bijvoorbeeld cooldown-sessie te programmeren, is een simpele handeling. Sporthorloges helpen bij de praktische kant van een training.

Welk sporthorloge past bij mij?

De keuze voor een sporthorloge moet vooral afhangen van het doel wat je voor ogen hebt. Er bestaan simpele instapmodellen die voor de meeste mensen prima zijn. Wil je echter meer functies, dan zal je een duurder exemplaar moeten kiezen. Ook is het belangrijk de reviews te lezen van sporthorloges voordat je tot koop overgaat. Gebruikerservaringen vullen de productinformatie goed aan. Wat voor jou uiteindelijk het beste sporthorloge is zal je zelf moeten ondervinden. Hieronder wel onze belangrijkste tips om je keuze te vergemakkelijken.

Instapmodellen sporthorloges

Hieronder een (incomplete) lijst van de beste low budget instapmodellen fitnesstrackers.

 • Fitbit Inspire HR
 • Huawei Band 3 Pro
 • Xiaomi Mi Smart Band 5
 • Honor Band 5
 • Xiaomi Mi Band 4
 • Garmin Vivofit 4
 • Honor Band 5 Sport
 • Amazfit Bip
 • Samsung Galaxy Fit e
 • Garmin Vivosmart 3

Check deze bron voor gedetailleerde informatie.

High-end sporthorloges

 • Beste algemeen: Apple Watch Series 5
 • De nummer twee: Garmin Venu Smartwatch
 • Beste Fitbit: Fitbit Versa 2 Smartwatch
 • Een Apple Watch-alternatief voor Android-gebruikers: Samsung Galaxy Watch Active2
 • De keuze die de belasting van het lichaam nauwkeurig controleert: Polar Ignite sporthorloge
 • De luxe keuze: Garmin fēnix 6 Sapphire fitness-trackinghorloge
 • De keuze voor het tellen van stappen in stijl: Fossil Collider HR hybride smartwatch
 • Een discrete en toch veelzijdige keuze: Withings Steel HR Sport Smartwatch
 • De keuze met een epische batterijduur: Suunto 9 GPS Fitness-Tracking Watch
 • De keuze die goedkoop stappen telt: Withings Move Activity Tracking Watch

Check deze bron voor gedetailleerde informatie.