Allereerst, laat je niet gek maken. Er bestaan heel veel verschillende soorten eiwitproducten, de een nog complexer van samenstelling dan de ander. De reclame teksten schreeuwen je tegemoet vanaf het label. Alles werkt nog krachtiger, nog sneller en wordt nog beter opgenomen. Supplementen makers smullen ervan om gecompliceerde eiwitpreparaten op de markt te brengen, liefst in gevarieerde samenstellingen. Dit wordt gedaan voor markt differentiatie en het verhogen van de marges, want er wordt erg weinig winst gemaakt met de verkoop van standaard eiwit supplementen (tenzij je een hele grote producent bent). Tuurlijk werken die producten, omdat er wei of wei-derivaten in verwerkt zitten! Maar het verschil merk je vooral in je portemonnee…Realistisch gezien is het nergens voor nodig om het aminozuurprofiel aan te passen van hoogwaardige eiwitten zoals wei eiwit en caseïne. In essentie draait het puur om het binnenkrijgen van hoogwaardige eiwitten, in welke vorm dan ook, waarom dan niet kiezen voor de goedkoopste zoals wei concentraat en caseine?

Ervan uit gaande dat je niet lactose intolerant bent is een wei concentraat erg geschikt als aminozuur leverancier. Wei concentraat is een zogenaamd “snel” eiwit, na ongeveer 1,5 tot 2 uur komen de aminozuren vrij in je bloed. Ideaal zo’n 2 uur voor je training, direct na je training en tussen maaltijden in. Wei concentraat is een van de goedkoopste hoogwaardige eiwitbronnen en voldoet meer dan prima om jouw spieren te laten groeien. Ben je wel lactose intolerant, neem dan een wei isolaat.

In sommige situaties heb je liever dat de aminozuren niet in een piek vrijkomen zoals bij wei concentraat, maar over een langere periode worden afgegeven. Zodoende heb je een veel langere en constantere toevoer van aminozuren naar je spieren. Denk hierbij aan momenten dat je lang van huis bent, onder werktijd of voor het slapen gaan. Hier komt caseine om de hoek kijken, een hoogwaardig, “langzaam” eiwit. Caseine zorgt voor een 5-7 uur durende afgifte van aminozuren aan het bloed. Het vertraagde afgifte effect treedt pas op bij minimaal 50% caseine in een eiwitmix.

Concluderend

Wil je het beste van twee werelden, neem dan een eiwitmix bestaande uit 50% wei concentraat en 50% caseine. Zo heb je zowel een portie snelle als langzame, extreem hoogwaardige eiwitten, ideaal voor spiergroei en behoud, voor het laagst mogelijke bedrag.

Let op: Krachttraining.net heeft nu ook een Supplementen vergelijkers tool. Kijk en vergelijk populaire supplementen met elkaar!

Naar het overzichtsartikel Eiwit en Krachttraining.

Meer informatie?

Het zelf uitzoeken welke producten nou wel echt werken en welke niet is bijna onbegonnen werk. Vertrouw in dit opzicht op de onafhankelijke mensen die dit voor jou hebben uitgezocht, zoals William Llewellyn. William Llewellyn is iemand die al decennia in deze sportsupplementen wereld zit, veel zelf heeft geprobeerd en auteur is van een paar hele goede boeken op dat gebied. De teksten en adviezen die in dit artikel en deze categorie gegeven worden zijn voor een groot deel afkomstig van zijn laatste boek: William Llewellyn’s Sport Supplement Guide. Het is niet mogelijk dit boek in Nederland te bestellen, maar wel via Amazon, via onderstaande link:

Molecular Nutrition Supplement Reference Guide One Book