Laatste Update: door

Jaarlijks lopen Nederlanders gemiddeld 3,7 miljoen blessures op. Dit staat gelijk aan 380 miljoen euro aan medische kosten en 870 miljoen euro aan verzuimkosten, bijvoorbeeld op het werk. In totaal is dat dus 1.25 miljard euro.

Er worden regelmatig onderzoeken gedaan naar Nederlanders die te weinig bewegen. In totaal kost het ons land 907 miljoen euro als mensen te weinig bewegen. Is het verstandig om het sporten te stimuleren als de kosten veel hoger oplopen?

Risico’s in de sport

In totaal krijgt een gemiddelde sporter in totaal met duizend sporturen 1.9 blessures. Als er per uur gekeken wordt dan zijn de meeste blessuregevoelige sporten zaalvoetbal, hardlopen en squash. De minst blessuregevoelige zijn fitness, zwemmen en paardrijden, deze sporten zouden daarom ook gestimuleerd moeten worden! De kans op blessures tijdens paardrijden is klein, maar de blessures die je hier op kunt lopen zijn vaak wel ernstig. Per jaar belanden er 1500 mensen in een ziekenhuisbed na een val van het paard of een ander ongeluk tijdens het paardrijden. Van de 240 ruiters belandt er ieder jaar een in het ziekenhuis. In totaal van de 75000 mensen die aan fitness doen is dat er eentje die in het ziekenhuis belandt. De zwemmers drukken minder op de kosten van de gezondheidszorg, maar dat wil niet zeggen dat zwemmen helemaal veilig is. Zwemmen wordt gezien als een dodelijke sport.

Verband blessures en leeftijd

Er is een verband tussen het aantal blessures en de leeftijd. Er is een goede manier om blessures te kunnen voorkomen, namelijk ouder worden. Het grootste aantal blessures lopen mensen op van 10 tot 14 jaar, op de tweede plaats tussen de 15 en 19 jaar en op de derde plaats tussen de 0 en de 9 jaar. Als je ouder wordt dan heb je veel minder kans op blessures. Mensen van 60 jaar en ouder hebben nauwelijks last van blessures. Het is wel opvallend dat meer mannen last hebben van blessures dan vrouwen. Hoe is dat te verklaren? Zouden er meer mannen zijn die sporten dan vrouwen? Of nemen mannen meer risico?

Laag risico sport?

In de tabel hieronder een opsomming van sport gerelateerde blessures.

blessures nederland

Iets wat wij als krachtsporters allang wisten natuurlijk. Maar fitness en krachttraining is een veilige manier van sporten, dit blijkt uit de statistieken van Consument en Veiligheid. Krachttraining,  cardiofitness en alles binnen de fitness (mits een goede begeleiding) zijn dus goed voor je lichaam.

Conclusie

Sporten is goed voor onze gezondheid, bewegen moeten we dan ook zeker blijven doen. Maar als je de kans op blessures zo laag mogelijk wilt houden dan kun je maar beter een sport kiezen die veilig is. Daarom is het goed dat je nu weet welke sporten de meeste en welke de minste blessures opleveren. Je bent er nu op voorbereid hoe je veilig kunt sporten. Kies daarom een sport uit die bij je past, die je leuk vindt en waarmee je zo weinig mogelijk risico loopt op blessures. Het kost onze maatschappij veel geld als mensen een blessure oplopen en bijvoorbeeld een paar weken niet kunnen werken, maar voor jezelf is het ook geen pretje.

 

Bron: Factsheet sportblessures

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?