We willen onszelf altijd meten aan de besten, zodoende weten we waar we staan ten opzichte van anderen. Het is menselijk met een evolutionair trekje. Daarom is het ook interessant om te weten wie de sterkste man ooit was die ooit op deze aardkloot rondliep (of loopt!). Echter, vroeger had men geen strongmen competities zoals we die nu kennen en is het lastig om de mannen van nu te vergelijken met die van vroeger. Maar we kunnen wel een aantal onmenselijk sterke mannen of mythische figuren bespreken.

Waren mannen van toen sterker dan nu?

Je kunt je voorstellen dat kracht vroeger (voor het industriele tijdperk) een belangrijkere rol speelde dan nu. Het meeste werk was immers fysiek en door meer werk te verzetten kon je meer verdienen of meer aanzien vergaren. Of je vroeger sterk was of niet, was vooral een genetische aangelegenheid. Men wist toen immers weinig van de metabole processen, spierhypertrofie, training en voeding en hoe je dit kon beinvloeden. Ofwel, de mensen van vroeger hadden niet de mogelijkheden van nu, maar dit wil absoluut niet zeggen dat er geen ontzettend sterke mannen rondliepen.

Omdat het werk fysiek was en sommige beroepen meer kracht vereisten dan andere beroepen onstond er wellicht vanzelf een selectie van sterke mannen die het zware werk deden, zoals het sjouwen van stenen, boomstammen of noem maar op. Sommige mannen vergaarden naam en faam met hun kracht, wat doorverteld werd of opgeschreven.

Ook vroeger wist men door te experimenteren en ervaring hoe je makkelijker sterker kon worden, ze hadden hiervoor ook trainingsmethoden ontwikkeld. Zo was dit bijvoorbeeld voor de gladiatoren in het Romeinse rijk behoorlijk van belang. Ook de Grieken hadden sport en gezondheid hoog staan.

Wie was de sterkste man ooit?

Milo van Croton

Er is helaas weinig te checken over de verhalen van de sterkste mannen die in die periode rondliepen. Wel zijn er mythische figuren en een daarvan is Milo van Kroton, een ontzettend sterke Griekse Olympische worstelaar die schrijvers van toendertijd inspireerden over hem te (blijven) schrijven.

Volgens de overlevering leefde hij in de zesde eeuw B.C. en schreef hij maar liefst 10 Olympische worstelcompetities op zijn naam, alsmede won hij vele andere sport wedstrijden. Zijn reputatie vergaarde hij niet alleen door zijn overwinningen, maar ook door zijn training- en voedingsregime. Hij at per dag bijna een kilo vlees, bijna evenveel brood en 18 pinten wijn volgens de historicus Michael B. Poliakoff.

Ook bleek hij een 4 jaar oude stier op zijn rug te hebben gedragen door het stadion en deze in een dag te hebben opgegeten.

Bron: Lees hier meer over Milo van Kroton

Maximinus Thrax

Ten tijde van de Romeinse heerschappij komt nog 1 naam naar voren, die van de keizer Maximinus Thrax. Hij was niet alleen bekend omwille zijn titel, maar zeker ook vanwege zijn enorme fysiek en kracht. Deze demonstreerde hij tijdens voorstellingen aan het publiek. Volgens de overlevering kon hij stenen verpulveren met zijn handen en een kar trekken die normaal door paarden werd getrokken. Romeinse schrijvers beschreven zijn immense fysiek, wat zou neerkomen op een man van meer dan 2,20 meter lengte.

Was hij de sterkste man ooit? Helaas niet te zeggen, want er waren meer ontzettend sterke mannen.

Louis Uni

Louis Uni was een Franse gewichtheffer uit de 19e eeuw. Sinds zijn jeugd sloot hij zicha an bij een circus en was hij bezig met worstelen en gewichtheffen en hij had er meer dan talent voor. Hij won vrijwel alle wedstrijden en kreeg al snel de bijnaam Apollon. Voor zijn tijd was zijn trainingsmethode uniek. Hij trainde namelijk zoveel mogelijk met vrije gewichten. Hiervoor gebruikte hij zelf in elkaar gezette metalen voorwerpen, of andere zware objecten die hij maar te pakken kon krijgen. Hij gebruikte deze vrije gewichten ook vervolgens in zijn circus acts.

De historicus Edmond Desbonnet beschrijft zijn enorme fysiek, zware botstructuur en omvang van zijn spieren in zijn paper (Bron). Zo was de omvang van zijn biceps bijvoorbeeld 51 cm, terwijl die van een normaal persoon rond de 34 zit (bron).

Louis Cyr (wellicht de sterkste man ooit)

Heb jij weleens gehoord van Louis Cyr? Nu kennen we hem wellicht niet, maar in zijn tijd werd hij beschouwd als de sterkste man ter wereld. Louis Cyr was geboren in Quebec (Canada) in 1863. Als sinds jonge leeftijd viel zijn enorme kracht vergeleken met zijn leeftijdsgenootjes op.

Bekijk deze korte, maar mooie documentaire over wellicht de sterkste man ooit:

De commentaren onder zijn video staan bol van mensen die het geloven, tot mensen die het absoluut niet kunnen bevatten. Wat deze man kon, gaat eigenlijk de fantasie te boven en daarom denken veel mensen dat het niet waar kan zijn. Toch lijken historische gegevens het tegendeel te bewijzen, zijn prestaties zijn ook echt gemeten in zijn tijd, dus noiet van mond-op-mond. Een van de commentaren levert deze interessante gegevens en prestasties van Louis Cyr:

In mei 1883, in Lowell, Massachusetts, voor vierduizend mensen, op de ”Domme plek”, bracht Louis Cyr, 19 jaar oud, een steen op schouders die officieel 517 pond woog.

Mei 1884 In Mechanic’s Hall, op 204 street Saint Jacques in Montreal, presenteert Louis Cyr zijn eerste publieke expositie van kracht, in de metropool. Het evenement wordt georganiseerd door Gustave Lambert uit Saint Guillaume d’Upton. Louis Cyr heft 450 pond op met zijn grote vinger van de rechterhand en voert zijn eerste lift officieel uit, met een platform met daarop 15 man met een totale lading van 2465 pond.

5 december 1890, op het kantoor van de National Police Gazette van New York, tegenover de eigenaar-promotor Richard Kyle Fox en een comitee van journalist en waarnemer uit New York. Louis Cyr demonstreerde het volgende: Omhoogbrengen van de rechterarm met een gewicht van 232 pond; til met een vinger op 484 pond; een schouder van een geladen loop van 251 pond; met zijn rechterarm horizontaal gespannen gedurende 5 seconden van 102 pond; back-lift met een geladen platform op 3337 pond.

19 januari 1892 In Royal Aquarium of London deed Louis Cyr het volgende; Omhoogbrengen van de rechterarm met een ​​halter van 273 1/4 pond; Omhoogbrengen met twee handen een lange bar-halter van 301 pond; vlucht halter van zijn rechterhand met één beweging: 174 pond; verlenging van een lange bar-halter van 104 1/2 pond vanaf de schouders totdat deze 10 seconden horizontaal is gespannen; til van zijn rechter belangrijkste vinger 551 pond; terug heffen van een menselijke lading van 3655 pond.

21 september 1891 Op Sohmer park in Montreal houdt Louis Cyr 55 seconden twee paar paarden van de King Express Company, voor een totaal gewicht van 4800 pond.

Juni 1895 Dr. Dudley Allen Sargent, hoogleraar fysieke cultuur van de universiteit van Harvard, neemt zijn officiële meting van Louis Cyr;

 • Nek 20 1/2 inch
 • Rechte biceps 21 inch
 • Linker biceps 20 1/2 inch
 • Onderarmen 17 inch
 • Pols 8 3/4 inch
 • Borst (rust) 56 inch
 • Borst (gezwollen) 60 1/2
 • Rechter dijbeen 31 inch
 • Knie 17 inch
 • Rechter kuit 21 inch
 • Enkel 10 1/2 inch
 • Tailleomvang 48 inch
 • Totaal gewicht 324 pond

Besef ook dat er in die tijd geen anabolen waren, of speciale voedingssupplementen die groei en herstel kunnen bevorderen. Alle sterke mannen van toen waren ‘naturel’. Dit maakt de prestaties van Louis Cyr des te opmerkelijker. Het is waarschijnlijk dat Cyr exceptioneel goede genen had voor krachtontwikkeling, of een hormonale afwijking waardoor hij zo sterk kon worden.

Was hij werkelijk de sterkste man ooit? Dat valt natuurlijk niet te zeggen, maar als het waar is wat ze zeggen en wat is beschreven, dan behoorde Louis Cyr absoluut tot de wereldtop ooit gemeten.

Er is zelfs een film over hem gemaakt.

En hoe zit het met recente sterke mannen?

Eigenlijk zijn vergelijkingen met hedendaagse sporters moeilijk te maken vergeleken met de sporters van vroeger. Zoals al eerder gezegd hebben hedendaagse sporters toegang tot de moderne technieken, voeding, supplementen en…anabolen. Maar toch, we noemen hier een paar grootheden onder de krachtsporters.

Paul Anderson

Volgens sommigen is Paul Anderson misschien wel de sterkste man ooit en niet zonder reden. Deze kerel heeft bijzondere records neergezet. Zo deed hij in 1955 mee aan een gewichthef competitie in Rusland, hij liet iedereen versteld staan met een nooit eerder vertoonde overhead press van maar liefst 182,6 kg (wikipedia). Later verbeterde hij dit zelfs naar 184,9 kg. Volgens het Guiness Book of Records heeft Paul Anderson de zwaarste backlift ooit op zijn naam staan, een ongelooflijke 2850 kg.

Tijdens zijn wedstrijden woog hij tussen de 125 en 168kg, hij has 1,76m lang.

Zydrunas Savickas

Hedendaags is er geen twijfel over wie de sterkste man ter wereld is, Zydrunas Savickas. Op 17 jarige leeftijd raakte hij geinspireerd door deze sport op tv. Hij begon meteen te trainen en zette niet veel later al zijn eerste records neer.

Zijn prestatielijst is indrukwekkend en staat bol van records. Hij doet al meer dan 25 jaar mee aan strongmen competities en heeft hier zijn reputatie opgebouwd als een ongelooflijk sterke man. Ondertussen heeft hij al acht Arnold Strongman Classics op zijn naam staan.

Zijn bench press record staat op 285 kg.

Zijn deadlift op bijna 900kg.

Op dit moment is hij ongeevenaard. Hoewel er natuurlijk nog een paar grote namen zijn.

Wie denk jij dat de sterkste man ooit is?

Dit artikel is gebaseerd op bronnen als wikipedia en wat je zoal tegenkomt als je zoekt op ‘sterkste man ooit’, maar wie weet mis ik nog bepaalde namen die echt in dit lijstje moeten? Laat jre reactie hieronder achter.

Sportieve groet,

Patrick