Laatste Update: door

Supplementen zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen betere prestaties neer te zetten. Ze geven  je net dat extra beetje energie, zorgen dat je algemene gezondheid op peil blijft, dat je krachtige spieren opbouwt en dat je sneller herstelt van fysiek belastende inspanningen en minder spierpijn hebt.

Hieronder een opsomming van supplementen die, mits juist gebruikt, absoluut een meerwaarde hebben voor een betere beleving van uw wintersport. Let op: Krachttraining.net heeft ook een Supplementen vergelijkers tool. Kijk en vergelijk populaire supplementen met elkaar!

Vitaminen & Mineralen

Neem een krachtig gedoseerde multivitamine voor sporters. Deze zorgt voor een goede aanvulling van de juiste vitaminen en mineralen welke verbruikt worden door intensief sporten.  Er zijn meerdere van zulke multi’s op de markt. Let er goed op dat vooral de B-vitamines en vitamine C hoog gedoseerd zijn (voor goede energiestofwisseling en weerstand). Niet een luttele 100% van de ADH, maar gewoon 400 tot 600%. Het zijn wateroplosbare vitaminen, die kunnen praktisch niet overgedoseerd worden.

Eiwit shake

Iedereen weet ondertussen dat eiwitten een zeer belangrijke rol spelen bij spieropbouw, -herstel en -onderhoud. Uit onderzoek is gebleken dat je voor spiergroei ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht moet binnenkrijgen. Voor spieronderhoud volstaat 1,5 gram per kg lichaamsgewicht. Dus iemand van 80kg die zijn spiermassa snel wilt laten groeien of herstellen tijdens de wintersport moet dan ongeveer 160 gram eiwit per dag binnenkrijgen. Om dat uit je normale voeding te halen is een hele opgave tijdens wintersport. Een eiwitsupplement kan dan uitkomst bieden. Drie shakes per dag leveren al zo’n 75 gram hoogwaardig eiwit. Wanneer je lang op de berg bent is het belangrijk een of meer eiwitshakes of eiwitrepen te nemen. Lees hieromtrent ook Welke eiwitcombi is het meest geschikt.

Essentiële vetten

omega 3

De juiste vetten zijn belangrijker dan menigeen denkt. Essentiële vetzuren zoals die in de omega-3 groep zijn kwaliteit-A bouwstoffen voor het lichaam. Ze zitten vrijwel uitsluitend in vis. Krijgt u voldoende vis binnen? De norm is 450mg per dag, ofwel, 1 stuk magere vis van 150 gram. Of 2 stuks halfvette tot vette vis per week. Komt u hier niet aan, eet dan meer vis of suppleer dit met een goede en gezuiverde omega-3. Deze vetzuren zijn te belangrijk voor een goede gezondheid om uzelf te ontzeggen. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat de combinatie tussen (kracht)training en inname van omega-3 (en voldoende eiwit) zorgt voor meer spiermassa en betere gezondheid.

Creatine

Creatine heeft een groot voordeel. Het blijkt de spierkracht te kunnen vergroten met wel 5 tot 10%. Echter, het effect van creatine is vooral aangetoond bij intervalsporten en krachtsporten. Toch is er ook een merkbare verbetering in uithouding aangetoond bij een onderzoek naar roeiers. Toch is de algemene consensus dat creatine geen merkbaar effect heeft op verbetering van uithouding. De vraag is nu, in hoeverre is wintersport een intervalsport? Er is nooit onderzoek gedaan naar het effect van creatine op wintersport prestaties.

Wel is creatine een super veilig supplement. Het wordt al decennia toegepast door een groot scala aan sporters en er zijn bij normaal of zelfs excessief gebruik nooit negatieve effecten ontdekt.

Creatine heeft op de ene persoon meer effect dan op de ander. Wil je komende wintersport het maximale eruit halen? Dan kan je creatine eens proberen. Overigens blijkt creatine nog meer positieve effecten op de gezondheid te hebben. Zo bleek dat muizen langer en gezonder leefden door creatine suppletie. Voor studie, klik hier. Een ander onderzoek beschreef positieve effecten op cognitieve functies en slaap verbetering na creatine suppletie, voor studie, klik hier.

Toepassing creatine voor de wintersport:

  1. Start 4 weken voor de wintersport met creatine suppletie. Neem de eerste week elke dag 5 gram creatine. De tweede week een onderhoudsdosering van 2 gram per dag. Los dit op in appelsap of ander vruchtendrankje.
  2. Ook tijdens de wintersport neem je elke dag 2 gram creatine.
  3. Het meest ideale moment van inname is direct na het sporten met koolhydraten.
  4. Stop na 4 weken met suppletie en neem de komende 4 weken daarna geen suppletie meer (hoewel recent onderzoek naar creatine monohydraat aantoont dat er probleemloos langer gesuppleerd kan worden).

Overigens bestaat er ook creatine ethyl ester. Uit onderzoek blijkt dat deze niet beter werkt dan creatine monohydraat. Creatine monohydraat is goedkoper en neutraal van smaak, dus kan je beter die gebruiken.

Extra opmerking voor suppletie bij kinderen

Tegenwoordig zijn eiwitshakes echt niet alleen meer voor fanatieke bodybuilders. Steeds meer mensen onderkennen de voordelen van voldoende eiwitten in het dagelijks leven. Juist als je intensief sport, of door stressperiodes gaat is eiwitsuppletie zeker nuttig. Ook voor kinderen hebben eiwitshakes grote voordelen. Een eiwit smoothie is geschikt en lekker. Kinderen zijn in de groei, en als ze daarnaast veel sporten kan de eiwit behoefte flink stijgen. Eén fruit/ eiwit smoothie na elke intensieve dag is dan ideaal, ze vinden dit lekker, krijgen de juiste bouwstoffen (eiwitten) binnen en veel vitaminen en mineralen. Een geschikt soort eiwit voor kinderen is whey isolaat, dit is een eiwitvariant die zeer zuiver is en ook geen lactose bevat. Kies voor de naturel variant (dus zonder zoet- en smaakstoffen). U kunt deze naar eigen inzicht mengen met fruit, sap of melk.

Een Multivitaminen en mineralen en omega 3 is ook voor kinderen aan te bevelen.

Lees ook de andere artikelen voor een goede wintersportvoorbereiding

Niet alleen supplementen zijn belangrijk bij een goede voorbereiding, check ook onderstaande links:

 

Lees ook het exclusieve interview met Othmar Hofmann over zijn visie op een optimale voorbereiding. Othmar is semi professioneel skier en was tevens hoofdtrainer bij Indoorski Discovery in Den Haag.gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)